Sangerarile vaginale in timpul sarcinii pot sa apara fecvent in timpul primului trimestru de sarcina fara a semnala o situatie patologica.
Hemoragiile care apar insa, in al doilea si al treilea trimestru de sarcina pot fi semnul unei posibile complicatii deoarece angerarea poate fi declansata de o serie de motive.
Orice femeie ar trebui sa cunoasca cateva informatii esentiale despre sangerare:
- Daca apare sangearea in timpul sarcinii, gravida trebuie sa monitorizeze cantitatea sa sange eliminata
- In cazul oricarei sangerari vaginale in timpul sarcinii, mai ales daca este insotita si de orice alte simptome ingrijoratoare sau este abundenta se va consulta imediat medicul specialist.
Credinta generala este ca o data ce a s-a instalat sarcina, ciclul menstrual se opreste imediat, acesta fiind primul indiciu ca femeia este gravida. Totusi nimic nu este ferm nici in aceasta directie. Atunci cand testele confirma prezenta unei sarcini, posibil ca menstruatia sa fie absenta o lunga perioada de timp.
Cu toate acestea, unele femei insarcinate continua sa aiba sangerare asemanatoare cu cea menstruala inclusiv pe parcursul sarcinii, cel mai adesea in prima parte a acesteia (si chiar cateva pete pe parcursul intregii sarcini).
Poate sa fie prezent ciclul menstrual regulat in timpul unei sarcini? Exista diverse motive ale spotting-ului sau sangerarii din timpul sarcinii. Unele sunt grave si necesita tratament medical, iar altele nu. Unele femei experimenteaza ciclul menstrual neregulat, chiar si cand nu sunt insarcinate.
Acest lucru poate avea ca rezultat conceptia aproape de momentul urmatoarei menstruatii si poate determina confuzie majora in ceea ce priveste data menstruatiei sau a nasterii copilului. Varsta gestationala a copilului si data probabila a nasterii sunt, de obicei, calculate in functie de data ultimei menstruatii.
O sarcina extrauterina in care embrionul se va implanta undeva in afara uterului, cel mai frecvent in trompele uterine, poate provoca sangerari asemanatoare cu menstruatia. Sarcinile ectopice sunt foarte grave si pot pune in pericol viata unei femei. Daca exista crampe si sangerari in timpul unei sarcini, asistenta medicala imediata este vitala.
Avortul spontan
Sangerarea poate fi un semn de avort spontan, dar nu inseamna ca avortul este iminent. Studiile arata ca intre 20-30% dintre femei experimenteaza un anumit grad de sangerare la inceputul unei sarcini.
Aproximativ jumatate dintre femeile gravide care sangereaza nu avorteaza. Aproximativ 15-20% din totalul sarcinilor pot fi pierdute in timpul unui avort spontan, iar majoritatea avorturilor spontane apar in timpul primelor 12 saptamani.
Semnele de avort spontan includ: sangerari vaginale, crampe abdominale mai puternice decat cele menstruale, eliminarea de tesut prin vagin. Cele mai multe dintre avorturile spontane nu pot fi prevenite.
Ele sunt adesea modul organismului de a respinde o sarcina nesanatoasa care nu s-a dezvoltat normal. Un avort spontan nu inseamna ca o femeie nu poate duce pana la termen o sarcina sanataosa in viitor sau ca ea nu este sanatoasa.
Sarcina ectopica
Sarcina ectopica este sarcina care s-a implantat in afara uterului (in mod special in trompa uterina). Sarcinile ectopice sunt mai putin frecvente decat avorturile spontane: 1 la 60 de sarcini.
Semnele sarcinilor ectopice: crampe abdominale mai puternice decat cele menstruale, durere ascutita in zona abdominala, niveluri scazute de HCG, sangerari vaginale.
Sunt predispuse la astfel de sarcini femeile care au avut: infectii ale trompelor vaginale, o sarcina ectopica anterioara, au suferit in trecut interventii chirurgicale pelvine.
Sarcina molara
Sarcina molara sau boala trofoblastica gestationala este una dintre cauzele rare ale sangerarilor timpurii in timpul unei sarcini si presupune cresterea de tesut anormal in locul unui embrion.
Semnele sarcinii molare sunt: sangerari vaginale, nivel neobisnuit de ridicat al HCG, absenta batailor inimii fetale, observarea la ecografie unei formatini sub forma de ciorchine in uter.
Motivele normale ale sangerarilor, in prima jumatate a unei sarcini sunt diverse. Sangerarea care apare in prima jumatate a sarcinii este des intalnita (20-30% dintre cazuri).
Hemoragia poate sa apara la inceputul sarcinii din cauza urmatorilor factori (cu exceptia complicatiilor prezentate mai sus):
- implantarea ovulului - care poate avea loc oricand in a 6-12-a zi dupa conceptie (sangerarea difera, uneori fiind de culoare deschisa, sub forma unor pete, alteori mai abundenta etc.).
- anumite infectii prezente in cavitatea pelvina sau tractul urinar
- multe femei pot sangera dupa actul sexual intrucat cervixul este o zona sensibila si poate fi iritat cu usurinta. Se va intrerupe actul sexual pana la consultul medical.
Conditii comune care pot determina o sangerare minora includ: cervix inflamat sau prezenta unor excrescente pe cervix. Sangerarea in a doua jumatate a sarcinii poate sa reprezinte o amenintare pentru starea de sanatate a femeii sau a fatului. Va fi contactat medicul in acest caz.
Desprinderea de placenta
Sangerarea vaginala poate fi cauzat de detasarea placentei de peretele uterin inainte sau in timpul travaliului. Doar 1% dintre femei au aceasta problema si, de obicei, aceasta se declanseaza dupa 12 saptamani de sarcina.
Semnele desprinderii de placenta sunt: sangerare si dureri abdominale. Femeile care se incadreaza in categoria de risc sunt cele careu au nascut deja copii, sufera de siclemie sau hipertensiune arteriala, au peste 35 de ani, au experimentat traume sau leziuni la nivelul stomacului sau consuma cocaina.
Placenta previa
Placenta previa apare atunci cand placenta este coborata din uter, acoperind complet sau partial colul uterin. Aceasta afectiune este grava si necesita ingrijire imediata. Placenta previa se manifesta la 1 din 200 de sarcini iar sangerarea nu este, de obicei, insotita de durere.
Femeile care se incadreaza in categoria de risc sunt cele care au nascut deja copii, au nascut prin cezariana anterior unei nasteri normale, au suferit diverse interventii chirurgicale pe uter, au o sarcina cu gemeni sau tripleti.
Travaliul prematur
Sangerarea vaginala poate fi un semn al travaliului. Inainte cu cateva luni de travaliu se poate desprinde dopul vaginal format dintr-o cantitate mica de mucus si sange.
Daca acest lucru se intampla prea devreme, poate avea loc travaliul prematur si ar trebui sa se consulte imediat medicul.
Semnele travaliului prematur incud urmatoarele simptome, care se vor manifesta inainte de saptamana 37 de sarcina: scurgeri vaginale (mucus apos sau sanguinolent), presiune pelvina sau la nivelul abdomenului inferior, dureri de spate persistente, crampe stomacale insotite sau nu de diaree, contractii regulate sau intarirea uterului
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.