Dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog: “Persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar!”

Actualizat: 19 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Andreea Ciubotaru
Consultant medical:

Dr. Andreea Ciubotaru
Medic primar oftalmologie, Doctor in stiinte medicale

Clinica Oftalmologica INFOSAN

Sanatatea oculara


Solicitarea extrema a ochilor in fata calculatorului, dublata de acomodarea continua la doua medii de luminozitate diferita (ecranul si intunericul din camera) au efecte negative pe termen lung asupra vederii adultilor si in special a copiilor, atrage atenia dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmologie, doctor in stiinte medicale.

In interviul acordat SfatulMedicului.ro, dr. Andreea Ciubotaru ne-a vorbit despre cum putem sa combatem riscurile pe care le presupune stilul de viata modern asupra sanatatii oculare!

Care sunt problemele oftalmologice ale omului modern si cum ar putea fi ele combatute?

Dr. Andreea Ciubotaru: Expunerea prelungita la ecrane (telefoane mobile, laptop, tablete cu ecrane LED), mai ales lumina albastra emisa de aceste ecrane, poate duce la deteriorarea vederii. Principalul pericol il reprezinta aparitia degenerescentei maculare, afectiune care era diagnosticata in trecut la varste inaintate, dupa 60 ani.

Degenerescenta maculara este caracterizata prin pierderea capacitatii de a vedea clar obiectele aflate in zona centrala a campului vizual.

In practica medicala curenta, ne confruntam azi cu astfel de cazuri aparute la varste din ce in ce mai tinere, 45-50 ani, si expunerea indelungata la ecranele care emit lumina albastra are un rol determinant. Acest lucru poate fi prevenit prin purtarea ochelarilor cu filtru special pentru calculator (care blocheaza lumina albastra, nociva pentru macula).

De asemenea, orele multe petrecute zilnic in fata ecranelor determina cresterea efortului vizual la aproape, adica acomodatia excesiva, factor cunoscut ca fiind implicat in aparitia miopiei.

Examinand la cabinet multi copii, personal am remarcat o crestere in ultimii ani a numarului de copii miopi, lucru confirmat si de studiile de specialitate care ne arata ca miopia afecteaza un sfert din populatia globului.

Solicitarea extrema la calculator, dublata de acomodarea continua la doua medii de luminozitate diferita (ecranul si intunericul din camera) au efecte negative pe termen lung asupra vederii adultilor si in special a copiilor.

Exista persoane cu vicii de refractie mici (cum ar fi un astigmatism fiziologic mic sau hipermetropie mica), care in mod normal nu necesita corectie optica.

Petrecerea multor ore la calculator, focalizarea continua fac ca aceste persoane cu dioptrii mici sa nu mai poata sa compenseze aceste valori si sa aiba nevoie de ochelari in conditiile unui efort sustinut la aproape.

De asemenea, 40% dintre oameni au esoforie sau exoforie (strabism latent - o “fuga” a ochilor care nu este observata de cei din jur, dar este obiectivata in cursul unei examinari oftalmologice).

In conditiile unei suprasolicitari la calculator pe termen lung, acest strabism latent se poate decompensa, fara a fi insa vizibil de catre cei din jur si pot aparea tulburari ale suprapunerii imaginilor ochilor.

In aceasta situatie, persoana respectiva acuza dureri de cap, incetosarea imaginii, mergand pana la vedere dubla, acuze pe care nu le-ar avea daca nu ar face un efort acomodativ excesiv.

Pe langa toate aceste probleme oftalmologice reale cu care ne confruntam zi de zi in activitatea noastra, faptul ca persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar ca ceilalti ne sperie cel mai putin.

Clipitul rar determina o perturbare a filmului lacrimal care umecteaza corneea, si persoanele respective se pot plange de vedere incetosata, uscaciune oculara, roseata.

Acest lucru il rezolvam prin administrarea de lacrimi artificiale.

Cu ce regularitate ar trebui sa mergem la control oftalmologic in functie de varsta si de afectiunea oculara?

Dr. Andreea Ciubotaru: Primul control oftalmologic al copilului sanatos ar trebui facut cel tarziu pana la varsta de doi ani.

Daca mama observa insa ca micutul nu urmareste obiectele cu ambii ochi dupa varsta de 3 luni sau prezinta strabism (adica devierea ochilor, indiferent daca un ochi sau ambii fug spre nas, spre ureche, in sus sau in jos) sau remarca alte semne de alarma (pupila alba, ochi marit in dimensiuni, lacrimare excesiva), acest control se impune mult mai devreme, la varsta de sugar.

De asemenea, daca cel mic se naste prematur sau daca are antecedente in familie de boli oculare, precum cataracta congenitala, glaucomul congenital sau retinoblastomul (cea mai frecventa tumora maligna a copilului), este nevoie de o examinare oftalmologica in maternitate si, daca totul este conform varstei, de repetare a acesteia la varsta de un an.

Urmatoarele controale ale copilului sanatos ar trebui facute anual sau cel tarziu la un interval 2 ani, chiar atunci cand parintii nu sesizeaza nimic anormal la copilul lor.

Daca insa in urma controlului, medicul oftalmolog depisteaza vicii de refractie (necesitatea de a purta ochelari), strabism sau ambliopie (ochi lenes), controalele trebuie facute la 6 luni.

Ulterior, la varsta adolescentei sau la varsta adulta, pacientii cu probleme oftalmologice trebuie examinati anual.

Adultul tanar, care nu acuza niciun fel de simptome, dar lucreaza multe ore in fata monitoarelor trebuie examinat la 1-2 ani pana la varsta de 40-45 ani.

Ulterior, la varsta maturitatii, controalele oftalmologice trebuie repetate la 1 an, la aceste varste putand apare glaucomul, ulterior cataracta, degenerescenta maculara legata de varsta, dar si afectarea oculara in unele boli sistemice cum ar fi diabetul zaharat, HTA, boli imune, tratamente etc.

Care sunt riscurile la care ne expunem atunci cand alegem sa achizitionam lentile de vedere, ochelari de vedere, lacrimi artificiale de pe internet, din supermarketuri?

Dr. Andreea Ciubotaru: Utilizand ochelari de vedere din supermarketuri riscam o corectie optica neadecvata, care, in timp, poate duce la vedere in ceata sau dureri de cap (daca de exemplu dioptria lentilelor este prea mare sau distanta interpupilara montata in ochelari nu corespunde cu cea reala).

In cazul lentilelor de contact achizitionate de pe internet consecintele pot fi mult mai grave.

Procesul de fabricatie al acestor lentile de contact presupune un mediu steril, precum si respectarea unor parametri rigurosi (compozitia materialului, designul lentilei, raza de curbura, diametru etc..) care nu sunt certi la lentilele de contact achizitionate de pe internet, multe dintre ele fabricate in conditii obscure.

Am intalnit in practica medicala in ultimii ani multi pacienti care au dezvoltat keratita (afectare severa a corneei) in urma portului lentilelor de contact achizitionate de pe internet.

Cum se folosesc corect lentilele de contact? Dar lacrimile artificiale?

Dr. Andreea Ciubotaru: Lentilele de contact sunt dispozitive realizate din materiale moi si/sau rigide care se adapteaza pe suprafata anterioara a globului ocular si sunt folosite in scop corectiv (fiind o alternativa la purtarea permanenta a ochelarilor), cosmetic (avand ca scop schimbarea culorii irisului) sau terapeutic (cu rol de pansament, in cazul unor leziuni corneene).

Avantajul lentilelor de contact fata de ochelari consta in faptul ca nu limiteaza campul vizual.

De asemenea, ofera o vedere foarte clara, superioara ochelarilor (in cazul miopiei forte). Sunt estetice, confortabile, ideale pentru activitatile sportive, se pot purta cu ochelari de soare, de ski, putand fi prescrise si copiilor.

Exista mai multe tipuri de lentile de contact, acestea fiind impartite in categorii, in functie de scopul utilizarii lor, durata de purtare, material. Datorita inovatiilor permanente in domeniul contactologiei, exista azi o gama diversa de lentile din care se poate alege modelul ce ofera adaptarea corecta si cel mai bun confort.

In functie de durata de purtare recomandata, lentilele de contact pot fi:

1. lentile cu inlocuire zilnica – acestea se achizitioneaza de obicei in pachet de 30 de bucati (cate una pentru fiecare zi a lunii). Sunt gasite sub titulatura de Dailies sau 1-Day si au avantajul ca nu necesita solutie de intretinere pentru lentile, intrucat se aplica dimineata, se indeparteaza seara si se arunca;

2. lentile de contact cu inlocuire frecventa – saptamanale/bilunare/lunare – se poarta zilnic 12-14 ore/ zi, se scot seara, se curata cu solutii de intretinere speciale pentru lentile de contact si se pastreaza in recipientele speciale peste noapte. Se inlocuiesc la 2 saptamani, o luna sau 3 luni, functie de indicatia producatorului;

3. lentile de contact lunare, port continuu. Se poarta zi si noapte, continuu, se schimba la 1 luna;

4. lentile de contact anuale – se poarta 10-12 ore/ zi, se scot seara. Se recomanda doar in cazurile dioptriilor extreme, cand nu avem posibilitatea de a prescrie lentilele de contact cu inlocuire frecventa.

Folosite ca o alternativa a ochelarilor, lentilele de contact corecteaza viciile de refractie (miopia, hipermetropia, astigmatismul), permitand o vedere foarte clara fara ochelari.

In functie de afectiune, pot fi sferice (au aceeasi dioptrie pe toata suprafata) sau torice pentru corectia astigmatismului (valoare dioptrica diferita pe diferite axe).

Exista, de asemenea, o categorie de lentile de contact numite multifocale, acestea fiind recomandate pentru presbiopie (scaderea puterii de acomodatie a ochiului, adica aparitia dupa varsta de 40 de ani a necesitatii ochelarilor pentru citit), fiind echivalentul ochelarilor progresivi.

Lentilele de contact nepurtate corect pot determina complicatii grave care pot conduce chiar si la pierderea vederii. Pot aparea conjunctivita, reactii alergice si toxice, keratite, afectiuni ce pot avea o evolutie nefavorabila in absenta unui control oftalmologic precoce.

In momentul in care pacientul prezinta simptome precum ochi rosu, mai ales asociat cu durere oculara, secretii conjunctivale, vedere in ceata, fotofobie (pacientul e deranjat de lumina), lentilele de contact trebuie indepartate de pe suprafata oculara si pacientul trebuie sa se prezinte cat mai repede la un medic oftalmolog.

Lacrimile sunt indispensabile pentru starea de sanatate a ochilor nostri si pentru o vedere clara. Ele au rol de umidificare si lubrifiere a suprafetei oculare, protejandu-ne de particule straine sau chiar de microbi care ar putea cauza infectii.

Atunci cand avem ochii uscati, fie avem un deficit cantitativ al lacrimilor (glanda lacrimala producand o cantitate prea mica de lacrimi), fie lacrimile sunt produse in cantitate suficienta, insa ele se evapora mult prea repede de pe suprafata ochiului. In aceste situatii, pacientul trebuie sa administreze lacrimi artificiale frecvent de 4-5 ori pe zi.

Care sunt primele semne care trebuie sa ne trimita la medicul oftalmolog?

Dr. Andreea Ciubotaru: In primul rand, scaderea acuitatii vizuale (scaderea vederii) poate fi determinata de un lucru banal, cum ar fi nevoia de ochelari, dar si de o patologie mai serioasa: aparitia unei cataracte, glaucom avansat, degenerscenta maculara legata de varsta, dezlipire de retina sau alte afectiuni retiniene aparute mai ales la persoanele in varsta, neuropatii optice etc.

Alte semne /simptome care ne pot trimite la medicul oftalmolog sunt:

- ochiul rosu, mai ales daca asociaza durere oculara (poate aparea in conjunctivita, dar si in inflamatia unor structuri intraoculare: iridociclita, uveita = inflamatia uveei, stratul mediu al ochiului)
- secretii oculare
- jena locala care asociaza sau nu vedere in ceata
- lacrimarea excesiva
- fotofobie

Cum ne protejam vederea pe timpul verii si de ce este atat de important?

Dr. Andreea Ciubotaru: Cu ajutorul ochelarilor de soare cu filtre speciale de protectie UV, radiatia ultravioleta fiind nociva pentru structurile intraoculare, mai ales pentru retina.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Cum sa va mentineti ochii sanatosi Cum sa scapati de pungile de sub ochi 14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta Exercitii pentru sanatatea ochilor Sindromul ochiului uscat Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor Sfaturi pentru ingrijirea ochilor congestionati, cu cearcane sau edem Bolile ochiului 13 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea ta Protejarea ochilor in timpul sofatului