Cand este nevoie de ochelari de citit?

Actualizat: 22 Februarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Problemele de vedere, fie ele minore, pot declansa dureri de cap, dureri oculare, dificultati de concentrare sau dificultate in a mentine un nivel ridicat de concentrare in timpul cititului. Daca o persoana manifesta oricare dintre aceste simptome, se impune consultul oftalmologic in urma caruia se poate stabili daca neplacerile provin sau nu de la probleme oftalmologice si daca este necesara prescriptia de ochelari.

Afectiuni in care este necesara purtarea de ochelari

Purtarea ochelarilor poate fi necesara in oricare din conditiile urmatoare:
- miopie - atunci cand apar dificultati in vederea la distanta
- hipermetropie - atunci cand apar probleme cu vederea de aproape
- prezbiopie - atunci cand o persoana nu isi poate concentra vederea asupra obiectelor de aproape, mai mult din cauza imbatranirii
- astigmatism - se refera la situatia cand vederea este deformata, incetosata si imprecisa, la orice distanta.

Este usor ca o persoana sa se simta frustrata atunci cand vederea sa nu mai este atat de buna. Acest lucru se intampla in cazul multor persoane de peste 40 de ani, iar ochelarii pentru citit rezolva deseori problema.

Acestia nu trebuie confundati cu ochelarii de vedere, care se poarta in mod constant, necesari pentru a efectua sarcinile de zi cu zi. Efortul de a vedea fara ochelari poate tensiona ochii iar vederea s-ar putea deteriora. Purtarea ochelarilor pentru citit va minimaliza potentialele complicatii

Cand sunt necesari ochelarii de citit?

In cazul in care se ofera raspuns afirmativ la una sau mai multe dintre urmatoarele intrebari, ar trebui sa se faca o programare la medicul oftalmolog:
- Aveti dureri de cap sau de ochi in timpul cititului, care dureaza mai mult de cateva minute?
- Intampinati dificultati in a introduce ata in ac?
- Faceti eforturi sa cititi o revista sau o carte?
- Tineti cartile mai aporape de o lungime de brat, de ochi atunci cand trebuie sa cititi?
- Va straduiti sa cititi textul de pe ecranul televizorului?
- Apropiati monitorul computerului pentru a vedea mai bine?
- Aveti peste 40 de ani?

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care medicul oftalmolog le-ar putea adresa inainte sa recomande ochelari pentru citit. Nu orice persoana cu varsta de peste 40 de ani va avea nevoie de ochelari de citit, dar majoritatea sunt diagnosticate cu prezbiopie.

Prezbiopia nu este o boala ci o stare naturala care rezulta din procesul natural de imbaranire al corpului si implicit a ochilor. Acesta nu este dureroasa si evolueaza treptat, de-a lungul unei perioade indelungate de timp.

Atunci cand apare prezbiopia, cristalinul incepe sa-si piarda elasticitatea si se va diminua abilitatea naturala a ochiului de a se concentra asupra unor obiecte de mici dimensiuni, care determina vedere neclara de aproape.

In cazul in care o persoana considera ca ar avea nevoie de ochelari de citit, va face o programare la medicul oftalmolog. Este important sa se asigure ca nu exista nici o alta problema de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul.

Daca specialistul considera ca nici una dintre aceste conditii nu este prezenta, se vor achizitiona ochelari de vedere conform prescriptiei medicale.

In cazul in care o persoana poarta deja lentile de corectie, medicul ii poate recomanda lentile bifocale sau progresive trifocale. Ochelarii de distanta sau cei pentru protectie la calculator ar putea fi o optiune pentru cei care lucreaza zilnic in fata calculatorului.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ama Optimex clinica de oftalmologie
Tel: 0212111622
Bucuresti, Str. Toamnei Nr. 54
WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie
Tel: 0219757
Bucuresti, Calea Vitan, Nr. 137-139

Citeste si despre:

Bolile ochiului Ecranele si efectele lor asupra vederii Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Pseudofachia (pseudofakia) si lentilele intraoculare Clipesti des? Care sunt cele mai frecvente cauze 8 sfaturi pentru o vara sanatoasa Raul de miscare poate fi prevenit Spirulina, o comoara pentru sanatate! Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Interventiile chirurgicale pentru tratarea miopiei Tulburari ale vederii de departe (Miopia) Miopia Alternativa revolutionara de corectie a miopiei – lentila de noapte Solutia potrivita pentru o vedere clara si pentru oprirea evolutiei miopiei Probleme de sanatate ale ochilor Sindromul Marfan
Cere sfatul medicului ×