Consecintele nepurtarii ochelarilor

Publicat: 21 Februarie 2014
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Mai populari ca oricand, ochelarii au devenit un accesoriu la moda, de cele mai multe ori nu pentru cei care au nevoie de corectarea vederi.

Nepurtarea ochelarilor poate avea consecinte pe termen scurt cat si pe termen lung.

Daca resimtiti discomfort cand vederea nu va mai ajuta, daca strangeti din ochi pentru a vedea mai clar, sau obositi la citit si calculator si, in special, daca nu purtati ochelari, desi vederea dvs cere ajutor, retineti ca nepurtarea ochelarilor, atunci cand vederea are nevoie de corectie conduce la accentuarea viciilor de refractie (miopie, hipermetropie, prezbiopie etc.)

Importanta consultului optometric

- Depistati din timp simptomele vederii sau ale ochilor;

- Tineti cont imediat de primele semne sau schimbari care apar la vederea dumneavoastra. "Sanatatea se citeste in ochii fiecarei persoane!";

- Vederea este implicata direct in toate activitatile, indiferent de domeniul de lucru.

Ochelarii

- este cel mai comod, sigur si eficient dispozitiv de vedere;

- devin cel mai important accesoriu, din punct de vedere medical si estetic.

Ochelarii sunt priviti ca:

- dispozitiv medical: ochelarul este cel mai recomandat in viciile de refractie, este neinvaziv, usor de purtat, cu efect clinic imediat;

- accesoriu estetic: este considerat astfel deoarece poate modifica accentuat fizionomia si aspectul facial al omului. Fiind un accesorii al corpului uman, multe persoane, in special cele tinere, au tendinta de a-l respinge.

Sarcina personalului specializat in optometrie este de a prezenta necesitatea purtarii ochelarilor. Astfel, trebuie explicate toate detaliile specifice fiecarui om, care sa-l ajute sa vada lumea din jur cu " alti ochi".

Optometristul va poate consilia cum sa preveniti disconfortul de vedere prin actiuni curative.

Personalul de specialitate investigheaza functiile aparatului vizual, utilizat in conditiile si mediul de activitate specific pacientului, pentru a permite acestuia sa se adapteze nevoilor sale vizuale si sa indeplineasca obligatiile sociale.

Rolul optometristului nu se rezuma la corectarea ametropiei, ci pregatirea sa presupune cunostinte din mai multe domenii: anatomie, fiziologie, optica fizica, optica geometrica, optica instrumentala, farmacologie, neurologie, chimie, tehnologie, patologie, psihologie.

Factori daunatori vederii noastre

- Solicitarea extrema la calculator, cumulata cu efortul de acomodare continua la medii cu luminozitate diferita (ecranul calculatorului si intunericul din camera) au efecte negative pe termen lung asupra vederii atat a adultilor, cat mai ales a copiilor.

- Cititul din pozitia corpului incomoda sau neadecvata ori in conditii de luminozitate redusa, implica un efort ridicat de acomodare ce conduce la oboseala excesiva a ochiului.

- Vicii de refractie neevidente (cum ar fi un astigmatism fiziologic mic sau hipermetropie mica), care in mod normal nu necesita corectie optica. Petrecerea multor ore la calculator, focalizarea continua, fac ca aceste persoane sa nu mai poata compensa aceste valori si sa aiba nevoie de ochelari in conditiile unui efort sustinut la aproape.

- Exoforia, prezenta la aproximativ 40% din oameni, (este o forma de strabism latent - o "fuga" a ochilor care nu este observata de cei din jur, dar este obiectivata in cursul unei examinari oftalmologice).

In conditiile unei suprasolicitari la calculator pe termen lung, acest strabism latent se poate decompensa, fara a fi insa vizibil de catre anturaj si poate da tulburari ale suprapunerii imaginilor celor 2 ochi.

In aceasta situatie, persoana respectiva acuza dureri de cap, incetosarea imaginii, mergand pana la vedere dubla, acuze pe care nu le-ar avea daca nu ar face un efort acomodativ excesiv.

- Stresul sau factorii psihosomatici.

- Expunerea excesiva la lumina puternica.

Recomandari

- Reducerea timpului petrecut in fata calcularorului si a televizorului la strictul necesar;

- Pauze pentru relaxare, atunci cand este resimtita oboseala;

- Clipitul voluntar periodic;

- Dupa fiecare ora de stat la calculator o pauza de 10 minute in care sa se practice exercitii de relaxare oculara (privit la distanta, in zare, cerul sau norii);

- Purtarea ochelarilor (atunci cand e necesar) cu lentile special pentru calculator, care sa corecteze chiar viciile de refractie mici, pentru a reduce solicitarea si oboseala oculara;

- Consult oftalmologic anual sau ori de cate ori apar simptome suparatoare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Alimente care pot declansa alergii cutanate MedLife: Valul 4 este mai aproape decat se estima, Romania avand riscuri mari din cauza ratei scazute de vaccinare Unde si cum se raspandeste cancerul mamar Studiu MedLife: Jumatate din populatia mediului urban mic si o treime din populatia mediului urban mare a trecut prin boala, de noua ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult fata de statisticile oficiale Dr. Horia Rosianu, aritmolog: Tulburarile de ritm ventriculare, o complicatie la distanta a infarctului miocardic Descopera tratamentul revolutionar de intinerire a fetei, gatului, decolteului si mainilor! Cum sa cresti un copil cu o inteligenta emotionala sanatoasa Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea Abdominoplastia, solutia rapida pentru un abdomen atractiv Amigdalectomie - cand si de ce este indicata scoaterea amigdalelor