Stam in casa si facem miscare pentru mentinerea sanatatii

Actualizat: 23 Martie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prezentare generala


In plina pandemie de coronavirus, foarte multe din activitatile obisnuite s-au modificat. Raspandirea exploziva a COVID-19 face ca numeroase locatii sa fie inchise, incluzand salile de fitness.

De asemenea, autoritatile recomanda constant ca populatia sa ramana in casa pentru a se proteja de noul virus, acest lucru impiedicand oarecum oamenii sa faca miscare. Totusi, toate sfaturile primite de la autoritati trebuie urmate cu strictete, astfel incat raspandirea bolii sa fie limitata cat mai mult.

Statul acasa in aceasta perioada nu trebuie sa fie privit ca o pedeapsa sau ca pe ceva rau, deoarece pot exista si parti bune. Oamenii se pot relaxa, pot citi si pot petrece mai mult timp cu cei dragi.

Totusi, statul in casa poate predispune la sedentarism, lucru ce nu este de dorit. Acest articol are ca scop prezentarea modului prin care se poate face miscare chiar si in casa, astfel incat starea de sanatate sa fie mentinuta la un nivel optim.

Activitatea fizica la domiciliu

Perspectiva de distantare sociala si de a ramane acasa pentru o perioada indelungata de timp poate sa para coplesitoare si chiar infricosatoare pentru unele persoane, mai ales daca acestea sunt active zilnic din punct de vedere fizic. Statul acasa nu ar trebui sa sperie oamenii, ci ar trebui sa fie considerat ca o noua oportunitate prin care se pot realiza antrenamente la domiciliu ce nu au fost incercate niciodata.

Yoga in camera de zi, alergatul pe scari sau ridicarea unor greutati improvizate reprezinta doar cateva modalitati de miscare, chiar daca nu se poate iesi afara. Motivatia trebuie sa fie la un nivel maxim mereu, iar fiecare zi trebuie sa fie considerata o oportunitate de a incerca ceva nou. Nu trebuie uitat faptul ca s-a dovedit ca activitatea fizica imbunatateste starea de spirit si bunastarea generala, deoarece este asociata cu endorfinele eliberate atunci cand ritmul cardiac creste.

Adoptarea unei rutine active

In timp ce este posibil ca oamenii sa nu mai poate urma rutina obisnuita, precum iesitul din casa, mersul la cumparaturi, intalnirile cu prietenii la cafea sau practicarea activitatilor fizice obisnuite, acestia isi pot crea noi rutine la domiciliu, acestea incluzand modalitati alternative de antrenament. Astfel, oricat de tentanta poate sa para petrecerea unui timp indelungat in pat, sedentarismul poate avea un efect daunator asupra starii generale.

Este indicat ca oamenii sa se trezeasca si sa se ridice din pat la aceeasi ora in fiecare zi, sa faca un antrenament scurt in primul rand, sa faca un dus si sa ia un mic dejun sanatos. Aceasta rutina simpla este sustinuta de numeroase studii de specialitate si se considera ca poate avea numeroase efecte benefice asupra sanatatii mintale pozitive.

Exercitii de stretching sau yoga in sufragerie

Exercitiile de stretching si yoga sunt doua modalitati prin care oamenii se pot relaxa si isi pot mentine o circulatie optima a sangelui. De asemenea, aceste metode ajuta la evitarea unor articulatii rigide sau intepenite.

Trebuie remarcat faptul ca exista o multime de tipuri diferite de yoga, de la cel mai dinamic, conceput pentru a face efort si pana la cele mai usoare, ideale pentru cei care au nevoie de relaxare dupa o zi stresanta. Indiferent de tipul ales, trebuie stiut ca pot fi gasite videoclipuri sau programe online de yoga sau stretching, multe dintre ele fiind gratuite.

De ce yoga? Exista o multime de studii prin care se indica faptul ca practicarea exercitiilor de tip yoga in mod regulat poate ajuta la imbunatatirea starii de sanatate a inimii si la reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare. O cercetare speciala a descoperit ca yoghinii cu varste mai mari de 40 de ani care practicau yoga de peste 5 ani au avut o tensiune arteriala si o frecventa cardiaca mai mica decat cei care nu au practicat yoga. In plus, toate persoanele au nevoie de relaxare si calm in situatia actuala.

Realizarea de antrenamente acasa

Exista foarte multe videoclipuri gratuite pe internet ce pot fi extrem de utile cand se doreste realizarea de antrenamente chiar acasa. Acestea sunt adaptate pentru diferite varste si abilitati, iar antrenorii vor explica totul cu calm, exact ca si cum locuinta s-ar transforma intr-o sala de fitness. In plus, multe dintre acestea nici nu necesita echipamente speciale, astfel incat o pereche de pantaloni scurti si un tricou ar putea fi de ajuns.

Activitatea fizica poate stimula stima de sine si poate imbunatati starea de spirit si calitatea somnului. De asemenea, nivelul de energie este gestionat mult mai bine, iar riscul de stres, depresie, dementa si boala Alzheimer este redus semnificativ. Se recomanda ca incepatorii sa apeleze la exercitii cu impact redus, iar ulterior sa treaca la antrenamente mai dificile. Exista si aplicatii speciale pentru smartphone ce ofera programe de antrenament progresive si adaptate la fiecare persoana.

Utilizarea propriei greutati in antrenamente

Multe persoane nu dispun de greutati pentru fitness la domiciliu si aleg sa foloseasca metode alternative, precum ridicarea unor sticle de apa sau pachete cu faina. Aceste metode pot functiona, dar nu sunt agreate de oricine, asadar utilizarea propriei greutati in antrenamente poate fi o solutie.

Genuflexiunile, scandura (plank), flotarile, fandarile, abdomenele si tractiunile sunt doar cateva exercitii ce pot fi facute la domiciliu si care utilizeaza propria greutate a unei persoane.

Utilizarea scarilor este o idee excelenta acolo unde este posibil. Se recomanda urcarea si coborarea scarilor pentru cel putin 15 minute pe zi, dar acest interval poate fi modificat initial pentru fiecare persoana.

Curatenia poate fi transformata in sport

Curatenia poate fi considerata plictisitoare si epuizanta, dar poate fi transformata intr-un adevarat antrenament placut. Astfel, oamenii se pot distra, isi pot aranja casa si pot arde calorii in acelasi timp.

De asemenea, muzica poate fi pornita pe tot parcursul curateniei, astfel incat starea de bine sa fie stimulata si in acest mod.

Scarile trebuie urcate rapid, iar obiectele pot fi luate sau asezate in diverse locuri in timp ce sunt facute genuflexiuni. De asemenea, deplasarea dintr-o incapere in alta poate fi facuta in pas alert sau chiar in pozitie de ghemuit.

Membrii familiei pot fi provocati la o cursa de curatare a casei, iar fiecare membru poate fi responsabil de curatarea unei camere in cel mai scurt timp. Pe langa toate aceste lucruri, aspirarea casei se poate realiza in timp ce se fac fandari, iar spalatul vaselor poate ajuta la antrenarea musculaturii bratelor.

Exercitii in familie

Exercitiile pot fi realizate de toti membrii familiei, acestia imaginandu-si ca sunt la sala de fitness. Antrenorul poate fi real, adica unul dintre parinti, dar se poate apela si la videoclipuri speciale ce se gasesc pe internat.

Copiii vor fi cei mai incantati de acest lucru, deoarece vor avea ocazia sa isi petreaca mai mult timp alaturi de parinti. Chiar si persoanele in varsta trebuie sa faca miscare, iar pentru acestea exista chiar si exercitii mult mai usoare.

Persoanele ce au curte pot profita de acest lucru atunci cand vremea este frumoasa si pot realiza toate antrenamentele in aer liber. In acest fel izolarea la domiciliu nu va fi chiar atat de rea, iar cat se sta acasa se poate face miscare pentru o stare optima de sanatate.

Bibliografie:
12 ways to stay fit and healthy while you’re self-isolating, https://www.goodhousekeeping.com/uk/health/health-advice/a31697332/staying-fit-healthy-self-isolating/
10 exercises to stay in shape while cleaning your house, https://www.polti.com/cleaning/10-exercises-to-stay-in-shape-while-cleaning-your-house
You Can Take Care of Yourself in Coronavirus Quarantine, Starting Right Now, https://www.nytimes.com/2020/03/20/style/self-care/isolation-exercise-meditation-coronavirus.html
The Healthiest Way to Sweat Out a Pandemic, https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/03/coronavirus-gyms-exercise-social-distancing/608278/
How to stay fit at home when you're self-isolating, https://www.telegraph.co.uk/health-fitness/body/stay-fit-home-self-isolating/


Citeste si despre:

Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti? Sanatatea mentala si pandemia Cele mai bune activitati zilnice care ne pot imbunatati sanatatea mintala in timpul pandemiei Ipohondria (anxietatea de sanatate) si pandemia – am sau nu COVID-19? Impactul pandemiei COVID-19 asupra sanatatii mintale Cum putem sa facem fata singuratatii in pandemie? Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Importanta controalelor medicale in pandemie Cum este influentata starea de spirit de pandemia de coronavirus Tulburarea obsesiv-compulsiva si pandemia cu virusul SARS-CoV-2 Intoarcerea la scoala sau la gradinita in pandemie - sfaturi pentru familie si pentru copii Cum sa faci fata incertitudinii in pandemie Nasterea in timpul pandemiei de COVID-19
Cere sfatul medicului ×