Nasterea in timpul pandemiei de COVID-19

Actualizat: 31 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Sarcina si transmiterea SARS-CoV-2


Deoarece virusul SARS-CoV-2 continua sa se raspandeasca in intreaga lume, managementul prenatal, siguranta fatului si potentialul de transmitere de la mama la copil prezinta un interes si o preocupare semnificativa.

Pandemia cauzata de COVID-19 apare ca o noua sursa de frica in randul tuturor femeilor insarcinate si a familiilor acestora, deoarece pare sa accentueze semnificatia necunoscutului si imprevizibilitatea nasterii, expunerea la pericol si lipsa de securitate, supunerea la protocoalele institutiilor de sanatate, cu ingradirea posibilitatii de alegeri personale, senzatia de pierdere a controlului in timpul sarcinii si nasterii si incertitudinile cu privire la viitor.

Traim intr-o lume vulnerabila, iar vulnerabilitatea este centrul temerilor si al scenariilor pesimiste.

In acest articol sunt prezentate cateva dintre intrebarile cu care orice gravida se confrunta, intrebari la care specialistii in domeniu se straduiesc sa raspunda cat mai repede, pentru a putea face lumina in ceea ce priveste nasterea pe timp de pandemie.

Nasterea pe timp de pandemie

1.Sunt testate femeile pentru COVID-19 inainte de nastere?

Indiferent de spitalul ales, stat sau privat, femeile insarcinate sunt testate imediat cum ajung in unitatea in care au ales sa aduca pe lume un pui de om. Li se ia temperatura, urmand ca mai apoi sa li se recolteze probe pentru testul COVID-19. Dupa testare se va indica o camera unde gravida isi va schimba hainele cu care a venit de acasa, cu cele oferite de spital.

2. Care este riscul de infectare si de transmitere a virusului de la mama la copil?

Acest nou virus este studiat intens de oamenii de stiinta care vor sa clarifice cat mai repede situatia cu care se confrunta intreg globul. Din cauza cercetarilor insuficiente care sa aduca informatii despre sarcina si transmiterea SARS-CoV-2, viitoarele mamici au devenit din ce in ce mai ingrijorate. Cu toate acestea, femeile care isi doresc sa afle ultimele informatii despre rezultatele noilor cercetari si despre modul cum se pot feri cat mai bine de o posibila infectare in aceasta perioada, pot apela la medicii specialisti care le supravegheaza sarcina.

Din cele mai recente informatii, aflam chiar de la Institutul National de Sanatate (National Institute of Health) ca, in ciuda cercetarilor limitate cu privire la impactul noului Coronavirus asupra perioadei prenatale, nasterii si perioadei postnatale, nu exista dovezi despre transmiterea virusului de la mama bolnava de COVID-19 la fat in timpul vietii intrauterine.

In plus, niciunul dintre bebelusii care au venit pe lume din mame infectate nu au fost pozitivi la temutul virus care provoca boala. Mai mult decat atat, s-au facut teste si asupra mostrelor de lichid amniotic si asupra laptelui matern si in niciunul dintre cazuri nu s-a gasit acest virus.

3. Este sau nu recomandat sa se alapteze bebelusii in aceasta perioada?

Dupa cum s-a mentionat si anterior, in prezent nu exista dovezi ca virusul poate fi transmis prin laptele matern. Se considera ca beneficiile alaptarii depasesc riscurile potentiale ale transmiterii virusului. Laptele matern creste sistemul imunitar al bebelusilor si ii protejeaza de anumite infectii. De asemenea, asigura cresterea si dezvoltarea fizica si psihica armonioasa a copilului, iar prin intermediul alaptatului se dezvolta legatura afectiv-emotionala dintre mama si pruncul ei.

Este recomandat ca in cazul in care mama este testata pozitiv la virusul SARS-CoV-2, sa poarte masca care sa ii acopere gura si nasul, atat pe durata alaptarii cat si in restul timpului petrecut in jurul nou-nascutului. De asemenea, acest sfat se aplica si celorlalti membri ai familiei, indiferent daca sunt bolnavi sau nu.

4. Este nasterea acasa o alternativa sigura nasterii la spital?

Pandemie sau nu, spitalele sunt cel mai sigur loc pentru a aduce pe lume un copil.

Personalul medical din spital, precum si toata aparatura necesara in caz de situatii neasteptate nu pot fi aduse la domiciliul fiecarei viitoare mamici. Tocmai de aceea chiar si in vreme de criza sanitara spitalul ramane cea mai buna optiune atat pentru femeile insarcinate cat si pentru nou nascuti.

Fiind preocupati constant de confortul si siguranta gravidelor, spitalele au implementat masuri suplimentare in ceea ce priveste preventia si protectia impotriva COVID-19. Femeile care nasc la spital au acces la diverse optiuni de gestionare a durerii, iar in caz de situatii de urgenta exista atat o echipa competenta cat si instrumentele si conditiile necesare pentru acordarea unor ingrijiri speciale.

In aceste conditii, este mai mult decat evident ca o nastere la domiciliu poate prezenta mai multe riscuri pentru sanatate si siguranta decat cea la spital.
Sunt si unele femei care planuiesc sa aduca pe lume bebelusii in propria casa, iar acestea au nevoie de asistenta unei moase cu experienta si de o multime de lucruri esentiale pentru a pregati locul nasterii dar si pentru a asigura nasterea in siguranta a copilului. Aceasta inseamna ca decizia de a avea o nastere la domiciliu nu ar trebui luata in graba sau atunci cand femeii i se rupe apa.

Este important de mentionat ca nasterile la domiciliu - chiar si atunci cand sunt planificate si pregatite adecvat - nu sunt o optiune sigura pentru fiecare sarcina.

5. Se pot primi vizite in maternitate sau sa se asiste la nastere?

Epidemia COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra organizarii spitalelor din toate tarile afectate, unde vizitele la pacientii spitalizati au fost restrictionate sau chiar interzise. Aceste masuri, care au fost luate pentru a limita riscul raspandirii epidemiei, au fost aplicate si maternitatilor. Prin urmare, majoritatea acestor spitale au decis ca nu este permis accesul niciunui vizitator inauntru, nici chiar partenerilor gravidelor.

Acest lucru, din pacate, pune mamele intr-o situatie de vulnerabilitate psihologica mai mare si creste riscul de depresie postpartum si de perturbare a legaturii mama-copil. Aceasta noua situatie cu care se confrunta toate femeile care nasc de la inceputul pandemiei poate fi ponderata sau agravata de echilibrul cuplului.

In urma studiilor pe aceasta tema, se pare ca aceasta interdictie a avut un impact major mai ales asupra femeilor care au nascut la inceputul pandemiei, deoarece acestea s-au trezit aproape peste noapte, fara niciun avertisment , cu anumite schimbari, greu de procesat in timp scurt.

Exista insa o oarecare rezolvare pentru orice situatie, iar in aceste conditii dificile, gravidele pot apela la tehnologie pentru a-si creste nivelul de confort.

Dispozitivele mobile si tehnologia inteligenta au fost si sunt o parte esentiala a vietii cotidiene de ani de zile, iar in vreme de pandemie aceste instrumente au devenit un colac de salvare pentru femeile care urmeaza sa nasca. Deci, unul dintre lucrurile pe care le pot face viitoarele mamici pentru a se pregati pentru nastere in timpul pandemiei de COVID-19 este sa stabileasca un plan tehnologic. Un smartphone sau o tableta pot reprezenta solutia cea mai simpla in acest context de a-i avea pe cei dragi aproape atat inainte cat si in timpul si dupa nasterea copilului.

Concluzie

Pandemia de coronavirus si protocoalele puse in aplicare de institutiile de sanatate pentru a preveni transmiterea virusului SARS-CoV-2 au schimbat total asteptarile femeilor insarcinate in legatura cu nasterea, cauzand niveluri mai ridicate de frica, ingrijorare si incertitudine.

Cu toate acestea, in ciuda pregatirii psihice a viitoarelor mame, bebelusii sunt gata sa vina pe lume, iar cu ajutorul curajului si sperantei orice situatie limita poate fi depasita.

Bibliografie
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33206819/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7211697/


Citeste si despre:

Testele de anticorpi anti-SARS-CoV-2 - ce ne spun acestea? Exista o legatura intre infectia cu SARS-CoV-2 si riscul de dementa? Cum se transmite virusul COVID-19? Legatura dintre afectiunile cardiologice si coronavirus Donarea de plasma in cazul COVID-19 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Pasi de urmat cand crezi ca ai fost infectat cu coronavirus Cat timp dureaza refacerea dupa ce ai fost infectat cu Covid-19? Cum este influentata starea de spirit de pandemia de coronavirus Cum sa faci fata incertitudinii in pandemie Virusul ZIKA - simptome, transmitere si diagnostic
Cere sfatul medicului ×