Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus

Actualizat: 13 Martie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt coronavirusurile? Ce este COVID-19?


Coronavirusurile formeaza un grup mare de virusuri care pot provoca boli la animale, dar si la oameni. Denumirea lor vine de la forma pe care o au, deoarece prezinta un strat exterior asemanator cu razele soarelui. Unele tipuri de coronavirusuri circula in mod obisnuit in mediile frecventate de oameni si produc simptome ale infectiilor respiratorii superioare, precum rinoreea si tusea.

Totusi, noul tip de coronavirus, numit COVID-19 sau SARS-CoV-2, va provoca sindromul respirator acut sever 2, adica o afectiune importanta si cu potential letal.
Pneumonia produsa de virusul COVID-19 este o boala care a fost identificata in Wuhan, China si care este in prezent raspandita in intreaga lume, fapt pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat pandemie.

Oamenii sunt incurajati sa ia toate masurile necesare pentru a preveni raspandirea bolilor infectioase, inclusiv a infectiei cu noul tip de coronavirus. Totusi, numarul persoanelor infectate este in crestere, iar unele persoane pot suspecta ca sufera de aceasta boala. Asadar, acest articol are scopul de a prezenta pasii ce trebuie urmati in cazul in care se suspecteaza infectarea cu virusul COVID-19.

Ce este de facut?

Cu un numar din ce in ce mai mare de cazuri noi confirmate de infectie cu COVID-19 in intreaga lume, dar si in Romania, oamenii s-ar putea ingrijora ori de cate ori tusesc, stranuta sau simt durere in gat. Totusi, in majoritatea cazurilor, nu exista motive reale de ingrijorare, dar preventia este necesara. Asadar, daca experimentati simptomele produse de COVID-19 si suspectati ca sunteti infectat, specialistii recomanda urmatorii pasi:

Nu intrati in panica

In timp ce cercetatorii inca descopera noi detalii despre noul tip de coronavirus, majoritatea oamenilor bolnavi par sa nu dezvolte episoade severe ale bolii.

Specialistii nu doresc ca oamenii sa intre in panica si sugereaza ca toate informatiile despre aceasta noua boala sa fie obtinute doar din surse sigure. Conform unor studii de specialitate, aproximativ 80% din persoanele infectate prezinta simptome minore si nu necesita ingrijiri medicale. Restul de 20% dintre pacienti trebuie tinuti sub observatie, unii dintre acestia necesitand spitalizare si ingrijiri intensive.

Cel mai mare risc de a dezvolta forme severe ale bolii il au persoanele varstnice si persoanele cu afectiuni medicale asociate, precum bolile cardiovasculare, bolile pulmonare, cancerul sau diabetul. Totusi, este important de stiut ca numarul cazurilor de persoane vindecate este mai mare decat numarul cazurilor de persoane decedate.

Anuntati imediat organele abilitate

Inainte de a face orice altceva, persoanele care suspecteaza ca sunt infectate cu noul tip de coronavirus trebuie sa anunte imediat organele abilitate. Acest lucru trebuie facut telefonic, fiind interzisa deplasarea personala catre medic. In unele cazuri, specialistii pot oferi sfaturi despre izolarea la domiciliu, astfel incat contactul cu alte persoane sa fie minim.

Specialistii considera ca noul coronavirus are o perioada de incubatie de cel mult 14 zile, cel mai frecvent oamenii experimentand simptomele la aproximativ 5 zile de la infectare. Persoanele care s-au intors in Romania dupa ce au calatorit in China, Italia sau in alte zone cu risc in ultimele doua saptamani trebuie sa apeleze numarul unic de urgenta 112 si sa urmeze instructiunile primite. Acelasi lucru este valabil si pentru persoanele simptomatice si care au intrat in contact cu indivizi care au calatorit in zone cu risc.

Ministerul Sanatatii roaga cetatenii sa apeleze numarul 112 doar in cazurile expuse anterior sau in cazuri de urgenta. Pentru orice alte informatii despre infectarea cu virusul COVID-19, Institutul National de Sanatate Publica a pus la dispozitie o linie TELVERDE ce poate fi apelata la numarul 0800800358.

Ramaneti la domiciliu

Se considera ca noul tip de coronavirus se raspandeste in cea mai mare parte prin picaturile respiratorii care sunt dispersate atunci cand o persoana bolnava tuseste sau stranuta. Asadar, parasirea domiciliului reprezinta un risc ce nu trebuie asumat, deoarece numeroase persoane se pot infecta ulterior.

Deoarece se crede ca virusul COVID-19 este cel mai contagios atunci cand pacientii sunt simptomatici, specialistii le recomanda persoanelor care prezinta tuse, febra si alte simptome caracteristice sa ramana izolate cel putin doua saptamani si sa anunte specialistii prin intermediul telefonului. Persoanele care au luat contact cu pacienti infectati cu COVID-19 trebuie monitorizate atent si trebuie tinute in carantina pentru 14 zile.

Folositi masca de protectie

Folosirea mastii de protectie nu trebuie realizata de toate persoanele. Organizatia Mondiala a Sanatatii sugereaza ca mastile de protectie sa fie utilizate doar de persoanele care considera ca au fost infectate cu virusul COVID-19 si care prezinta simptomatologie caracteristica, in special tuse si stranut. De asemenea, mastile de protectie trebuie utilizate de persoanele care ingrijesc persoanele suspecte ca ar fi infectate cu COVID-19.

Specialistii afirma ca mastile de protectie pot fi de ajutor in limitarea propagarii virusului, dar cele mai bune rezultate sunt obtinute atunci cand sunt adoptate si alte masuri de protectie, precum igienizarea corespunzatoare a mainilor. In plus, utilizarea incorecta a mastilor poate ridica riscul de infectie, deoarece suprafetele contaminate pot fi atinse cu mainile.

Acoperiti-va nasul si gura cand tusiti sau stranutati

Tusea si stranutul sunt doua actiuni ce pot duce la imprastierea virusurilor. Asadar, oamenii trebuie sa isi acopere gura si nasul atunci cand tusesc sau stranuta, iar acest lucru trebuie facut cu un servetel de unica folosinta sau cu cotul. Ulterior, mainile trebuie spalate cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde. Daca acest lucru nu este posibil, mainile trebuie igienizate cu produse dezinfectante pe baza de alcool (minim 60% alcool).

Spalati-va frecvent pe maini

Aceasta activitate este foarte usoara, dar extrem de eficienta. Spalarea mainilor cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde poate ajuta la indepartarea virusurilor. Acest procedeu trebuie efectuat in special dupa ce s-a mers la toaleta, s-a suflat nasul, s-a tusit sau stranutat, dar si inainte de a manca sau de a pregati masa.

Daca sapunul si apa nu sunt disponibile la un moment dat, specialistii recomanda utilizarea produselor dezinfectante pe baza de alcool. In plus, se recomanda evitarea atingerii ochilor, a nasului si a gurii cu mainile murdare.

Cum se manifesta?

Simptomele caracteristice infectiei cu noul tip de coronavirus includ tusea, febra, fatigabilitatea si dificultatile de respiratie. Totusi, prezenta acestor simptome nu confirma boala. Simptomele de acest tip pot fi regasite si in cadrul altor afectiuni de sanatate mult mai frecvente, precum raceala si gripa.

Sansele ca o persoana sa fie infectata cu COVID-19 sunt reduse daca nu a avut contact strans cu un caz confirmat al bolii si daca nu au existat calatorii recente in zone cu risc, precum China sau Italia. Totusi, existenta simptomelor in cadrul pandemiei de COVID-19 nu trebuie trecuta cu vederea, iar adoptarea masurilor de protectie este importanta.

Concluzii

Persoanele care suspecteaza ca sunt infectate cu COVID-19 nu trebuie sa intre in panica. Marea majoritate a cazurilor sunt usoare, iar recuperarea se va face la fel ca si in cazul unei simple raceli sau a unei gripe. Totusi, izolarea este necesara, iar organele abilitate trebuie anuntate cat mai curand daca exista simptome, daca s-a luat contact cu o persoana infectata sau daca s-a calatorit in zone cu risc.

Bibliografie:
What is COVID-19?, https://www.ncdhhs.gov/divisions/public-health/coronavirus-disease-2019-covid-19-response-north-carolina/what-covid-19
Coronavirus disease 2019, https://en.wikipedia.org/wiki/Coronavirus_disease_2019
Ministerul Sanatatii, Buletin informativ 27.02.2020, http://www.ms.ro/2020/02/27/29281/
Coronavirus (Covid-19), http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/
Worried you have the coronavirus? Here's exactly what you should do., https://www.nbcnews.com/health/health-news/worried-you-have-coronavirus-here-s-exactly-what-you-should-n1146996
Could my symptoms be coronavirus?, https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/common-questions/


Citeste si despre:

Cum sa eviti infectia cu coronavirus, dar si alte infectii gripale Coronavirus sau gripa? Cum le deosebim? Spirtul - bun sau nu impotriva noului coronavirus? Care sunt cei mai buni dezinfectanti? Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care suferi Cum este influentata starea de spirit de pandemia de coronavirus Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cum afecteaza coronavirusul persoanele cu anxietate sociala? Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti face pentru a nu te infecta? Cum sunt afectati copiii de coronavirus? Cu ce sechele pot ramane cei vindecati de coronavirus? Infectia cu COVID-19: masuri de urmat atunci cand mergi la spital