Infectia cu COVID-19: masuri de urmat atunci cand mergi la spital

Actualizat: 17 Martie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pandemia cu coronavirus


In contextual actual al pandemiei cu coronavirus, vizitele la spital nu reprezinta cea mai buna idee. Pacientii internati si apartinatorii acestora ar trebui sa inteleaga acest lucru si sa evite intalnirile in spital. In momentul actual, vizitele apartinatorilor la spital sunt sistate, dar internarile continua. Asadar, masuri suplimentare contra infectiei cu COVID-19 sunt necesare, dar trebuie mentionat ca acestea sunt eficiente si impotriva altor infectii.

Iata cateva detalii de baza despre COVID-19, dar si masurile ce trebuie urmate atunci cand mergi la spital, fie ca pacient, fie ca apartinator.

Ce este COVID-19, cum se transmite si ce simptome are?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care au provocat si provoaca in continuare numeroase boli, de la raceala comuna pana la focarele SARS din 2003 si MERS din 2012. COVID-19, numit anterior 2019-nCOV, este cea mai noua tulpina a virusului si este cunoscuta pentru rata crescuta cu care afecteaza oamenii.

Conform CDC (Centrul de Prevenire si Control al Bolilor), se considera ca virusul se raspandeste in principal de la o persoana la alta atunci cand distanta dintre acestea este mai mica de 2 metri.

Cand o persoana infectata tuseste sau stranuta, picaturile respiratorii ce sunt eliberate in aer pot patrunde in gurile sau nasurile persoanelor din apropiere. Din acest motiv se si recomanda purtarea mastilor chirurgicale de catre persoanele bolnave, cu toate ca nu este dovedita o eficienta completa. In plus, nu se stie sigur daca mastile de protectie sunt utile in cazul persoanelor sanatoase.

In ceea ce priveste simptomatologia infectiei cu noul coronavirus, specialistii au remarcat ca aproximativ 80% din pacientii infectati au dezvoltat variante usoare ale bolii.

Simptomele apar la 1-14 zile dupa expunere si sunt similare gripei si racelii comune. Acestea includ febra, tuse si dificultati de respiratie. In cazuri mai severe, virusul poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienta renala si chiar moarte.

Ce sa faci cand esti pacient

Spitalele reprezinta medii in care numarul agentilor patogeni este crescut, in ciuda masurilor luate. Astfel, toate suprafetele trebuie considerate contaminate, iar atingerea lor trebuie sa se faca cu prudenta. In ceea ce priveste infectia cu noul tip de coronavirus, ascultarea recomandarilor oferite de cadrele medicale este esentiala. Aceste recomandari pot fi facute cu privire la izolare, igiena si diferite masuri de protectie.

Evitarea contactului strans cu alte persoane este o masura foarte importanta. Asadar, se recomanda pastrarea unei distante de aproximativ 1-2 metri intre persoane. Persoanele internate nu ar trebui sa paraseasca saloanele decat in situatii absolut necesare si dupa ce au informat in prealabil cadrele medicale.

Spalarea mainilor este absolut esentiala in cadrul spitalelor, dar si in afara acestora. Mainile trebuie sa fie spalate cu sapun si apa pentru cel putin 20 de secunde. Dezinfectatele pe baza de alcool (minim 60% alcool) sunt eficiente impotriva coronavirusului, dar spalarea cu apa si sapun este cea mai buna varianta. In plus, atingerea nasului, a gurii si ochilor nu ar trebui sa se realizeze atunci cand mainile nu sunt igienizate, deoarece prin aceste locuri se pot introduce agenti patogeni in organism.

Persoanele ce au simptome de raceala sau gripa trebuie sa anunte medicul sau asistentul medical si nu ar trebui sa stea aproape de alte persoane. Monitorizarea simptomelor este foarte importanta, iar temperatura corporala ar trebui verificata de minim doua ori pe zi

Persoanele care tusesc sau care stranuta ar trebui sa isi acopere gura si nasul cu un servetel de unica folosinta pe care il vor arunca ulterior. Atunci cand nu exista servetel, gura si nasul pot fi acoperite cu zona cotului. Dupa tuse sau stranut, mainile trebuie spalate si dezinfectate obligatoriu.

Ce sa faci cand esti apartinator

Conform unui buletin informativ emis de Ministerul Sanatatii, vizitele apartinatorilor in spitale sunt interzise pana pe 31 martie, dar exista posibilitatea prelungirii acestei perioade, in functie de evolutia pe care o are situatia actuala. Totusi, in cazul in care vizitele sunt permise, adoptarea unor masuri de precautie este necesara. Aceste masuri sunt simple si pot ajuta in lupta cu raspandirea infectiilor respiratorii, inclusiv COVID-19.

Purtarea de botosei si halate de protectie de unica folosinta este obligatorie. Persoanele bolnave nu ar trebui sa viziteze pacientii internati, deoarece pot transmite diferite alte infectii. Purtarea de masti chirurgicale este obligatorie in cazul persoanelor ce prezinta suspiciuni cu privire la existenta unor infectii respiratorii. Persoanele sanatoase nu trebuie sa poarte masti decat in situatia in care intra in contact cu pacienti cu infectii respiratorii.

Spalarea mainilor si dezinfectarea acestora sunt actiuni ce trebuie realizate constant de apartinatori. De asemenea, aceste persoane nu trebuie sa isi atinga nasul, ochii si gura cu mainile. Persoanele cu varste inaintate si persoanele care au diferite alte afectiuni cronice asociate ar trebui sa evite vizitele la spital, deoarece infectiile pot avea manifestari mult mai grave in cazul lor.

Ce sa faci cand esti cadru medical

Cadrele medicale au un risc mai mare de a se infecta cu noul tip de coronavirus, mai ales ca iau contact cu numerosi pacienti. Purtarea de echipamente de protectie este absolut necesara in cazul cadrelor medicale, iar manusile si mastile sunt doar cateva exemple.

Manusile trebuie purtate obligatoriu atunci cand se intra in contact direct cu pacientul, dar mai ales atunci cand se manipuleaza probe de sange sau diverse alte lichide corporale. Echipamentul de protectie este necesar si atunci cand se golesc cosurile de gunoi sau atunci cand se realizeaza toaleta pacientilor.

Spalarea eficienta a mainilor si dezinfectarea acestora sunt elemente esentiale in prevenirea si reducerea infectiilor respiratorii, inclusiv a COVID-19.

Personalul sanitar trebuie sa isi spele regulat mainile, astfel incat sa nu transfere agentii patogeni de la un pacient la altul. De asemenea, personalul sanitar poate instrui pacientii cu privire la modul corect de igienizare a mainilor. In plus, pacientii trebuie sa fie instruiti de catre cadrele medicale cu privire la raportarea simptomelor caracteristice infectiei cu noul coronavirus.

Ce sa faci atunci cand ai simptomele infectiei cu coronavirus?

Atunci cand o persoana are simptomele caracteristice infectiei cu COVID-19, aceasta nu trebuie sa intre in panica si nu trebuie sa mearga pe cont propriu la spital. Contactul direct cu alte persoane este strict interzis, iar anuntarea organelor abilitate trebuie facuta telefonic. Persoanele simptomatice si care au calatorit in zone cu risc trebuie sa anunte cat mai rapid acest lucru la numarul unic 112 si sa urmeze indicatiile primite.


Bibliografie:
Buletin informativ 08.03.2020, ora 12:00, http://www.ms.ro/2020/03/08/buletin-informativ-08-03-2020-ora-1200/
Coronavirus (Covid-19), http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/
Coronavirus COVID-19: Let’s Review the Basics, https://www.premierhealth.com/your-health/articles/healthnow/coronavirus-covid-19-let-s-review-the-basics
10 Steps to Preventing Spread of Infection in Hospitals, https://nhcps.com/10-steps-preventing-spread-infection-hospitals/


Citeste si despre:

Coronavirus sau gripa? Cum le deosebim? Spirtul - bun sau nu impotriva noului coronavirus? Care sunt cei mai buni dezinfectanti? Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care suferi Cum este influentata starea de spirit de pandemia de coronavirus Cum afecteaza coronavirusul persoanele cu anxietate sociala? Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti face pentru a nu te infecta? Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus Cum sunt afectati copiii de coronavirus? Cu ce sechele pot ramane cei vindecati de coronavirus? Anxietatea asociata COVID-19 poate produce insomnii. Iata cum te poti odihni mai bine in aceasta perioada