Cum sa eviti infectia cu coronavirus, dar si alte infectii gripale

Actualizat: 13 Martie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Contagiozitatea virusului COVID-19


Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat pandemie de coronavirus, lucru care inseamna ca infectia virala s-a raspandit pe un teritoriu foarte mare. Acest lucru produce foarte multa panica, aspect ce nu este de dorit.

Chiar daca boala poate produce decesul pacientilor, formele severe afecteaza in principal persoanele varstnice si persoanele care au asociate diferite alte probleme grave de sanatate, precum bolile pulmonare sau cardiovasculare. In rest, pacientii vor dezvolta in mare parte forme usoare ale bolii, simptomatologia fiind similara cu cea regasita si in cazul altor infectii gripale, de exemplu tuse, stranut, rinoree, febra si dificultati de respiratie.

Chiar daca infectia cu noul coronavirus, numit si COVID-19, nu este intotdeauna grava, oamenii nu doresc sa se imbolnaveasca. Cu toate acestea, contagiozitatea virusului COVID-19 este una foarte mare, iar oamenii trebuie sa adopte masuri de protectie.

Iata informatii esentiale prin care infectia cu coronavirus poate fi evitata. In plus, trebuie stiut ca metodele prezentate pot oferi protectie chiar si pentru alte infectii gripale.

Cum sa ramai in siguranta unde locuiesti

Pe baza informatiilor obtinute pana in prezent, dar si pe baza experientei pe care cercetatorii o au in legatura cu alte coronavirusuri, COVID-19 pare sa se raspandeasca mai ales prin picaturi respiratorii si printr-un contact strans cu o persoana bolnava.

Persoanele bolnave pot tusi sau stranuta, iar picaturile contaminate pot patrunde in organismul persoanelor sanatoase. In urma tuturor acestor informatii, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda actiuni preventive pentru a reduce expunerea la picaturile contaminate cu COVID-19, dar si cu alti agenti patologici.

In timpul activitatilor cotidiene, oamenii pot adopta anumite masuri de siguranta pentru a preveni infectiile respiratorii. Curatarea manilor trebuie realizata in mod regulat cu produse dezinfectante pe baza de alcool, dar cea mai buna varianta o reprezinta spalarea pe maini cu apa si sapun pentru o durata de cel putin 20 de secunde. Totusi, daca aceasta varianta nu este disponibila, dezinfectantele cu cel putin 60% alcool pot fi eficiente.

Curatarea obiectelor comune, cum ar fi scaunele de bucatarie si mesele de lucru, trebuie sa fie realizata in mod regulat cu dezinfectante pe baza de alcool sau clor. Specialistii considera ca telefoanele mobile, telecomenzile, tastaturile, intrerupatoarele si manerele usilor sunt cele mai atinse obiecte din locuinta, astfel incat curatarea lor este absolut necesara.

Vizitele la domiciliu trebuie evitate cat mai mult, mai ales atunci cand este vorba de persoane care prezinta simptome asemanatoare gripei, de exemplu tusea si stranutul. In plus, atunci cand se doreste parasirea locuintei, prudenta este foarte importanta. Asadar, zonele aglomerate trebuie sa fie ocolite, iar aceasta regula trebuie sa fie adoptata in special de persoanele de peste 60 de ani si de persoanele care au probleme de sanatate asociate.

Pe langa toate aceste lucruri, specialistii recomanda ca ochii, nasul si gura sa nu aiba contact cu mainile pana ce acestea din urma nu sunt curatate si dezinfectate, deoarece virusurile pot patrunde cu usurinta in organism in acest mod. De asemenea, se indica vaccinarea antigripala pentru a preveni alte infectii respiratorii sezoniere.

Cum sa ramai in siguranta la locul de munca si la scoala

Mediile de lucru si de scoala pot sa para deosebit de descurajante in contextul unui focar, dar unele masuri simple de precautie pot ajuta la prevenirea infectiilor de la birou sau din sala de clasa. Aceste masuri sunt in mare parte aceleasi expuse mai sus si includ curatarea regulata a suprafetelor si obiectelor utilizate frecvent.

Spalarea regulata pe maini cu apa si sapun este la fel de importanta si nu trebuie trecuta cu vederea. Totusi, evitarea colectivitatilor trebuie avuta in vedere acolo unde este posibil.

Purtarea mastilor de protectie poate oferi ajutor. Totusi, trebuie remarcat faptul ca utilizarea mastilor de protectie trebuie facuta doar de persoanele care suspecteaza ca sunt racite, dar si de persoanele care intra in contact direct cu acestea. Utilizarea mastilor trebuie facuta cu mare atentie, deoarece manevrarea incorecta a lor poate ridica riscul de infectie.

Cum sa ramai in siguranta in timpul calatoriilor

Persoanele care intentioneaza sa calatoreasca trebuie sa aplice aceleasi recomandari de igiena prezentate anterior. Totusi, se indica pastrarea unei distante de cel putin un metru fata de persoanele care tusesc sau stranuta. Pe langa aceste lucruri, oamenii trebuie sa se informeze constant cu privire la starea regiunilor in care doresc sa calatoreasca si trebuie sa se supuna regulilor date de autoritati.

Persoanele care au simptome asemanatoare infectiei cu COVID-19 nu trebuie sa intre in panica, deoarece simptomatologia poate fi produsa chiar si de o simpla raceala. Totusi, adoptarea unor masuri de precautie este absolut necesara.

Asadar, persoanele care stranuta sau tusesc trebuie sa faca acest lucru in cot sau intr-un servetel de unica folosinta pe care il vor arunca imediat in locuri special amenajate. Dupa tuse sau stranut, oamenii trebuie sa se spele cat mai rapid pe maini pentru a indeparta agentii patogeni. In plus, persoanele simptomatice trebuie sa anunte medicul cat mai rapid pentru a primi informatii si instructiuni.

Persoanele cu infectii respiratorii nu ar trebui sa calatoreasca, ci ar trebui sa ramana izolate la domiciliu. In cazul in care se suspecteaza infectia cu COVID-19, oamenii ar trebui sa apeleze numarul unic de urgenta 112.

Spre exemplu, persoanele care au calatorit in zone cu risc si prezinta simptome caracteristice infectiei cu virusul COVID-19 ar trebui sa anunte cat mai rapid organele abilitate. Acelasi lucru este valabil si pentru cei care au fost in contact direct cu persoane infectate sau cu persoane ce au calatorit in zone cu risc in ultimele 14 zile.

Cine are cel mai mare risc de imbolnavire cu noul coronavirus?

Conform studiilor de specialitate, unele persoane au un risc mai mare de imbolnavire sau de a dezvolta forme mai severe ale bolii. Persoanele cu varste mai mari de 60 de ani sunt prima categorie de risc. De asemenea, persoanele care prezinta afectiuni medicale cronice grave pot avea sanse mai mari de a dezvolta forme grave ale infectiei cu COVID-19. Bolile de inima, diabetul si bolile pulmonare sunt doar cateva afectiuni ce fac ca prognosticul pacientilor sa nu fie unul favorabil.

Un risc crescut de imbolnavire cu noul tip de coronavirus il au persoanele ce se afla in zone in care exista multe persoane infectate. De asemenea, persoanele ce intra in contact direct cu indivizi bolnavi se pot infecta mult mai usor.

Cadrele medicale si agentii Politiei de Frontiera sunt doar doua exemple de categorii de persoane ce au sanse mari de infectare cu COVID-19, deoarece iau contact cu numerosi indivizi ce pot fi contaminati.

Tinand cont de toate aceste aspecte, persoanele cu risc ridicat de a dezvolta forme severe de boala ar trebui sa ia masuri adecvate pentru a reduce riscul de imbolnavire. Evitarea colectivitatilor si adoptarea unei igiene corespunzatoare a mainilor sunt doar doua metode de protectie ce pot fi de ajutor.

Bibliografie:
COVID-19: What you can do right now to stay safe, https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-what-you-can-do-right-now-to-stay-safe
People at Higher Risk, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/high-risk-complications.html
Coronavirus (Covid-19), http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/


Citeste si despre:

Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti? Cum se transmite virusul COVID-19? Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care suferi Infectia cu COVID-19: masuri de urmat atunci cand mergi la spital Cum ne putem proteja de virozele respiratorii Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Spirtul - bun sau nu impotriva noului coronavirus? Care sunt cei mai buni dezinfectanti? Cum ne organizam timpul: atat al nostru cat si al copiilor cand stam acasa Cum afecteaza coronavirusul persoanele cu anxietate sociala? Cat timp dureaza refacerea dupa ce ai fost infectat cu Covid-19? Cum si de ce trebuie sa porti masca de protectie? Pot suplimentele sa ne protejeze de infectia cu SARS-CoV-2?
Cere sfatul medicului ×