Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti?

Publicat: 13 Martie 2020
Autor: SfatulMedicului

Ce trebuie facut atunci cand calatoriti


Calatoriile in contextul pandemiei de coronavirus pot fi insotite de anumite complicatii si situatii neprevazute. Astfel, specialistii din domeniul medical le recomanda calatorilor, in special celor cu probleme de sanatate existente, sa evite deplasarile in acest moment.

Adultii in varsta si persoanele bolnave nu trebuie sa calatoreasca si nu trebuie sa mearga in locuri aglomerate. Totusi, daca deplasarile sunt necesare, masina personala este cea mai buna varianta, in timp ce folosirea mijloacelor de transport in comun nu este recomandata.

Persoanele care doresc sa calatoreasca trebuie sa tina cont de anumite recomandari date de specialisti, astfel incat riscul de transmitere a infectiei cu COVID-19 sa fie minimizat. De asemenea, orice reguli emise de autoritati trebuie sa fie respectate intocmai.

Iata cateva sfaturi ce trebuie urmate de persoanele care doresc sa calatoreasca, dar cu mentiunea ca persoanele bolnave nu trebuie sa isi paraseasca domiciliul.

Recomandari in cazul calatoriilor

Atunci cand au loc calatorii, persoanele implicate trebuie sa tina cont de anumite recomandari importante. Igiena corespunzatoare reprezinta prima bariera impotriva virusului COVID-19. Astfel, spalarea mainilor trebuie realizata cu sapun si apa si trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde. Totusi, daca sapunul si apa nu sunt disponibile cu usurinta, oamenii pot folosi dezinfectante pe baza de alcool.

Persoanele care si-au suflat nasul, au stranutat, au tusit sau au mers la toaleta trebuie sa isi spele cat mai rapid mainile, dar acest obicei trebuie realizat chiar si inainte de a manca sau de a pregati mancarea.

Este important ca oamenii care tusesc sau stranuta sa faca acest lucru in cot sau in servetele de unica folosinta. Asa cum a fost specificat, mainile trebuie dezinfectate imediat dupa. Ochii, nasul si gura nu trebuie sa ia contact cu mainile murdare, deoarece virusurile pot patrunde cu usurinta in organism.

Persoanele care se simt bine nu trebuie sa poarte neaparat masca de protectie. Mastile sunt mai eficiente atunci cand persoanele ce le poarta sunt bolnave, deoarece vor impiedica raspandirea virusurilor si a germenilor. Aceasta metoda de protectie poate fi folosita si de persoanele ce iau contact direct cu persoanele bolnave.

Evaluarea riscului geografic pentru transmisia COVID-19

Specialistii din domeniul sanatatii au stabilit anumite criterii pe baza carora zonele geografice sunt clasificate in functie de riscul pe care il au. Exista anumiti factori ce influenteaza riscul geografic, iar exemplele includ dimensiunea teritoriului, distributia geografica si epidemiologia focarului. Este important de stiut ca transmisia COVID-19 se face cel mai frecvent prin picaturile respiratorii si prin contactul direct cu persoane infectate, rata de contagiozitate fiind una crescuta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat pandemie de Coronavirus. Astfel, specialistii recomanda ca toate calatoriile ce nu sunt importante sa fie anulate. De asemenea, calatoriile catre anumite destinatii pot fi suspendate, iar persoanele ce vin din anumite zone cu risc pot fi introduse in carantina. Cateva dintre zonele geografice cu risc pentru transmisia COVID-19 sunt reprezentate de China, Coreea de Sud, Iran, Italia, Polonia si Spania.

Ce este de facut daca te intorci din zone cu risc?

Se considera ca persoanele care au calatorit in regiuni in care exista o raspandire foarte mare a infectiilor cu COVID-19 au un risc crescut de a fi infectate. Asadar, persoanele care au calatorit recent in tari, precum China, Italia sau Iran, nu trebuie sa mai paraseasca domiciliul pentru urmatoarele 14 zile. Monitorizarea sanatatii pe durata izolarii este foarte importanta, iar temperatura trebuie masurata de cel putin doua ori pe zi.

Persoanele intoarse din zone cu risc nu trebuie sa mai calatoreasca si trebuie sa evite cat mai mult contactul cu alte persoane. Anuntarea autoritatilor competente cu privire la calatoriile facute este obligatorie, astfel incat sa se poata limita raspandirea bolii.

Persoanele cu risc si care prezinta simptome trebuie sa apeleze cat mai rapid numarul unic de urgenta 112 si nu trebuie sa ia contact cu alte persoane. Simptomele pot sa apara la 1-14 zile de la infectare si includ febra, tuse si dificultati de respiratie.

Pentru e reduce cat mai mult riscul de transmitere a bolii, persoanele cu risc nu trebuie sa mearga la locul de munca sau la scoala, dar nici in locuri aglomerate, cum ar fi centrele comerciale sau cinematografice. In plus, distanta fata de celelalte persoane trebuie sa fie de cel putin 1-2 metri. Asadar, izolarea reprezinta cea mai buna solutie.

Persoanele care se intorc din zonele critice trebuie sa ia legatura cu autoritatile competente, astfel incat sa se realizeze o evaluare a riscului de imbolnavire. Astfel, exista posibilitatea ca aceste persoane sa fie monitorizate la domiciliu, sa intre in carantina sau sa fie internate in spital.

Exista tratament pentru infectia cu COVID-19?

In momentul de fata nu exista tratamente antivirale sau vaccinuri disponibile pentru COVID-19. Cu toate acestea, se realizeaza numeroase cercetari prin care se doreste producerea unor metode eficiente de tratament. Tratamentul actual este indreptat catre ameliorarea simptomelor si poate include medicatie antialgica, medicatie antitusiva, aport crescut de lichide si odihna suficienta.

Majoritatea cazurilor de infectie cu virusul COVID-19 nu sunt severe, ci produc simptome asemanatoare gripei. Totusi, persoanele varstnice sau care au probleme de sanatate asociate pot suferi forme mai grave ale bolii. Asadar, protectia este extrem de importanta, iar aceste persoane, dar si populatia generala, ar trebui sa limiteze contactul cu alte persoane si calatoriile care nu sunt absolut necesare.

Concluzii

Persoanele care intentioneaza sa calatoreasca trebuie sa tina cont de anumite aspecte. In primul rand, starea de sanatate este extrem de importanta. Persoanele care suspecteaza ca sufera de infectii respiratorii nu ar trebui sa mai calatoreasca si ar trebui sa limiteze cat mai mult contactul cu alte persoane.

Adoptarea unor masuri simple de protectie poate fi utila in limitarea raspandirii bolilor, inclusiv a infectiilor cu coronavirus. Asadar, spalarea regulata a mainilor cu sapun si apa, evitarea atingerii nasului, ochilor si a gurii, dar si dezinfectarea frecventa a suprafetelor comune reprezinta cateva metode ce pot fi de ajutor.

Persoanele ce au calatorit in zone cu risc, trebuie sa declare acest lucru structurilor abilitate. In acest fel se vor putea evalua sansele de imbolnavire si se vor lua masuri corespunzatoare pentru a nu transmite infectia. De asemenea, persoanele ce au calatorit in zone afectate de infectia cu COVID-19 si persoanele care prezinta simptome caracteristice, precum tuse si febra, trebuie sa solicite instructiuni si ajutor medical din partea autoritatilor, apeland numarul unic de urgenta 112.

Bibliografie:
COVID-19: Travel, https://www.ncdhhs.gov/divisions/public-health/coronavirus-disease-2019-covid-19-response-north-carolina/covid-19-travel
Coronavirus Disease 2019 Information for Travel, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/index.html
Travelers Returning from High Risk Countries, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/after-travel-precautions.html
Coronavirus (Covid-19), http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/
Travel and the Coronavirus: Answers to Your Top Questions, https://www.nytimes.com/article/coronavirus-travel-questions-advice.html
Coronavirus disease 2019 (COVID-19), https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/symptoms-causes/syc-20479963


Citeste si despre:

Ministerul Sanatatii si CNAS, la primul Forum PALMED privind medicina dentara din Romania, o voce unita in beneficiul pacientilor si medicilor stomatologi din Romania Insomnia si riscul aparitiei bolilor de inima Alimente care pot declansa alergii cutanate MedLife: Valul 4 este mai aproape decat se estima, Romania avand riscuri mari din cauza ratei scazute de vaccinare 5 simptome ale deficientei de magneziu: Cum poate fi combatuta hipomagnezemia si cum putem reface “rezervele” de magneziu din organism? Top suplimente naturale ca sa stralucesti vara aceasta Unde si cum se raspandeste cancerul mamar Studiu MedLife: Jumatate din populatia mediului urban mic si o treime din populatia mediului urban mare a trecut prin boala, de noua ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult fata de statisticile oficiale Cum sa cresti un copil cu o inteligenta emotionala sanatoasa Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea