Riscul auto-medicatiei in cazul arsurilor stomacale

Publicat: 09 Septembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Desi este adevarat ca exista antiacide care contin calciu si pot fi benefice in lupta cu osteoporoza, este important sa se administreze aceste medicamente doar la recomandarea medicului. Automedicatia fara supraveghere medicala poate duce la efecte negative si consecinte pe termen lung asupra sanatatii.
Nu orice fel de medicamente eliberate fara prescriptie medicala sunt complet sigure, majoritatea provocand efecte secundare nedorite.


Cinci dintre cele mai comune reactii adverse includ:
- alergia la medicament;
- nerespectarea tratamentului conform indicatiilor medicului;
- utilizarea medicamentului o perioada indelungata de timp fara avizul medicului;
- neajustarea dozelor in cazul in care este prezenta o afectiune a rinichilor sau ficatului;
- interactiunea cu unul sau mai multe medicamente.

Posibilele reactii adverse ale antiacidelor

In general, antiacidele sunt bine tolerate. Acestea sunt utilizate cel mai des pentru calmarea senzatiei de balonare, a arsurilor stomacale si a simptomelor bolii de reflux gastroesofagian.
Cu toate acestea este important sa se cunoasca faptul ca exista mai multe tipuri de antiacide. Pentru inceput, unele actioneaza prin neutralizarea acidului gastric, in timp ce altele actioneaza prin protejarea mucoasei stomacului si a esofagului.
Modul in care acestea functioneaza depinde de ingredientele active ale acestora: hidroxid de aluminiu, carbonat de calciu, hidroxid de magneziu si bicarbonat de sodiu. Fiecare antiacid are eficacitatea lui, diverse costuri si potentialele efecte secundare sunt determinate de ingredientele active proprii.


Dar, in general, cele mai frecvente efecte secundare includ:
- gust de creta in gura;
- crampe stomacale;
- modificari in frecventa miscarilor intestinale si/sau a culorii.

Consumul excesiv a prea multor antiacide poate declansa unele reactii adverse asociate tipului utilizat, astfel:
- in cazul antiacidelor care contin aluminiu - constipatie, durere de oase, slabiciune musculara si inflamatia incheieturilor si a gleznelor;
- in cazul antiacidelor care contin calciu - constipatie, durere de cap, dureri musculare sau convulsii, slabiciune neobisnuita sau urinare dureroasa si dificila, alterarea gustului;
- in cazul antiacidelor care contin magneziu - diaree, ameteli, batai neregulate ale inimii si pierderea poftei de mancare, modificarea starii psihice si a celei de spirit;
- in cazul produselor care contin bicarbonat de sodiu - nevoia frecventa de a urina, edeme ale picioarelor, gleznelor, dureri de cap, agitatie, greata sau scurtarea respiratiei. Aceste tipuri de antiacide nu sunt recomandate oamenilor care urmeaza o dieta cu un continut redus de sare.

Desi administrarea antiacidelor, de obicei, nu determina nici un pericol pentru sanatate, folosirea in exces poate masca boli grave, inclusiv cancer esofagian. Daca o persoana simte tot mai des nevoia de a utiliza antiacide (mai mult de doua saptamani la rand) pentru ca sufera de indigestie sau arsuri stomacale, trebuie sa consulte medicul pentru a descoperi factorii declansatori si a urma tratamentul adecvat.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DigestMed
Tel: 0743344378
Bucuresti, Str. Veteranilor, Nr. 11A, Etaj 1, Sector 6

Medici

DR. STROESCU SIMONA
Anestezie si terapie intensiva - WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie
Bucuresti, 0219757

Citeste si despre:

MedLife da startul unui nou program de testare saptamanala a tuturor angajatilor sai din unitatile medicale Viroza intestinala: cum o putem combate? Pregateste-ti organismul pentru anotimpul racoros STUDIU: Sedintele de terapie online castiga teren! Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al copiilor Factori si remedii pentru tratarea reumatismului! Solutii naturale pentru hipotiroidism Scleroterapia & ozonoterapia – mix-ul imbatabil impotriva varicelor Legarea trompelor uterine - riscuri si beneficii Ce trebuie sa stim despre polipii uterini cu Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie Vaccinul COVID si miocardita. Un interviu cu Dna Dr. Ana-Gabriela Fruntelata, medic primar medicina interna si cardiologie STUDIU: Pana la finalul anului 2025 se estimeaza ca investitiile romanilor pentru educatie online vor depasi pragul de 2,2 miliarde de dolari Fiziolife Medica - clinica de fizioterapie din Romania care a oferit asistenta online in perioada de lock-down