Riscul auto-medicatiei in cazul arsurilor stomacale

Actualizat: 09 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Desi este adevarat ca exista antiacide care contin calciu si pot fi benefice in lupta cu osteoporoza, este important sa se administreze aceste medicamente doar la recomandarea medicului. Automedicatia fara supraveghere medicala poate duce la efecte negative si consecinte pe termen lung asupra sanatatii.
Nu orice fel de medicamente eliberate fara prescriptie medicala sunt complet sigure, majoritatea provocand efecte secundare nedorite.


Cinci dintre cele mai comune reactii adverse includ:
- alergia la medicament;
- nerespectarea tratamentului conform indicatiilor medicului;
- utilizarea medicamentului o perioada indelungata de timp fara avizul medicului;
- neajustarea dozelor in cazul in care este prezenta o afectiune a rinichilor sau ficatului;
- interactiunea cu unul sau mai multe medicamente.

Posibilele reactii adverse ale antiacidelor

In general, antiacidele sunt bine tolerate. Acestea sunt utilizate cel mai des pentru calmarea senzatiei de  balonare, a arsurilor stomacale si a simptomelor bolii de reflux gastroesofagian.
Cu toate acestea este important sa se cunoasca faptul ca exista mai multe tipuri de antiacide. Pentru inceput, unele actioneaza prin neutralizarea acidului gastric, in timp ce altele actioneaza prin protejarea mucoasei stomacului si a esofagului.
Modul in care acestea functioneaza depinde de ingredientele active ale acestora: hidroxid de aluminiu, carbonat de calciu, hidroxid de magneziu si bicarbonat de sodiu. Fiecare antiacid are eficacitatea lui, diverse costuri si potentialele efecte secundare sunt determinate de ingredientele active proprii.


Dar, in general, cele mai frecvente efecte secundare includ:
- gust de creta in gura;
- crampe stomacale;
- modificari in frecventa miscarilor intestinale si/sau a culorii.

Consumul excesiv a prea multor antiacide poate declansa unele reactii adverse asociate tipului utilizat, astfel:
- in cazul antiacidelor care contin aluminiu - constipatie, durere de oase, slabiciune musculara si inflamatia incheieturilor si a gleznelor;
- in cazul antiacidelor care contin calciu - constipatie, durere de cap, dureri musculare sau convulsii, slabiciune neobisnuita sau urinare dureroasa si dificila, alterarea gustului;
- in cazul antiacidelor care contin magneziu - diaree, ameteli, batai neregulate ale inimii si pierderea poftei de mancare, modificarea starii psihice si a celei de spirit;
- in cazul produselor care contin bicarbonat de sodiu - nevoia frecventa de a urina, edeme ale picioarelor, gleznelor, dureri de cap, agitatie, greata sau scurtarea respiratiei. Aceste tipuri de antiacide nu sunt recomandate oamenilor care urmeaza o dieta cu un continut redus de sare.

Desi administrarea antiacidelor, de obicei, nu determina nici un pericol pentru sanatate, folosirea in exces poate masca boli grave, inclusiv cancer esofagian. Daca o persoana simte tot mai des nevoia de a utiliza antiacide (mai mult de doua saptamani la rand) pentru ca sufera de indigestie sau arsuri stomacale, trebuie sa consulte medicul pentru a descoperi factorii declansatori si a urma tratamentul adecvat.


Citeste si despre:

Arsurile stomacale: 10 sfaturi pentru sarbatori Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale Boala de reflux gastroesofagian, mai mult decat arsuri stomacale Modalitati de prevenire a arsurilor stomacale Arsuri stomacale sau infarct miocardic? Remedii si solutii pentru tulburarile stomacale Sfaturi pentru controlul aciditatii gastrice Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Uleiul de menta - beneficii pentru sanatate Legatura dintre stres si sistemul digestiv Fructanul, noul gluten? Ghid simplu al plantelor Alimente care inrautatesc indigestia Refluxul gastroesofagian: alimente recomandate Refluxul gastroesofagian: 8 riscuri pentru sanatate