Cat timp ar trebui sa se uite un copil la televizor

Actualizat: 12 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Butila Liana Maria
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Timpul petrecut la ecran


Timpul petrecut “pe ecran” este un termen folosit pentru activitatile desfasurate in fata unui ecran, cum ar fi vizionarea la televizor, lucrul la computer sau jocurile video.

Timpul pe ecran este o activitate sedentara, ceea ce inseamna ca esti inactiv fizic in timp ce stai asezat.

Semne si simptome

1. Suprastimularea este unul dintre primele semne de prea mult timp pe ecran. Este, de asemenea, unul dintre cele mai frecvente si mai raspandite simptome. Semnele de suprastimulare includ:

- Agresiune
- Crize de plans
- Nu pot sta nemiscat
- inchidere emotionala
- Iritabilitate
- Colapsuri
- Comportament de opozitie sau sfidator

Desigur, aceste simptome de suprastimulare pot avea multe cauze. In plus, poate exista o oarecare suprapunere cu problemele de sanatate mintala.

2. Semne fizice

Pe langa semnele comportamentale de suprastimulare, exista cateva semne fizice la care parintii pot fi atenti. Primul lucru este sa acordati atentie ochilor copilului. Le sunt ochii dilatati dupa timpul petrecut pe ecran? Au probleme in a stabili contactul vizual, mai ales dupa ce folosesc dispozitive? Cum este viziunea lor?

La urma urmei, prea mult timp pe ecran poate duce la oboseala ochilor si probleme de vedere asociate. Cu alte cuvinte, copilul este obosit, dar nu poate dormi, la fel ca atunci cand a consumat prea mult zahar sau cofeina. Insomnia este un simptom foarte obisnuit al timpului prea mare pe ecran.

In cele din urma, luati in considerare orice afectiuni fizice. Copilul dumneavoastra are dureri de cap si/sau dureri musculare? Au probleme digestive? Aceste lucruri pot avea multe cauze. Va trebui sa le excludeti.

3. Preferinta copilului pentru ecrane

Observati interactiunile copilului dvs. cu ceilalti, in special cu semenii. Le place sa faca lucruri in persoana cu prietenii lor? Pe de alta parte, cei mai multi dintre „prietenii” lor sunt de fapt persoane cu care comunica in principal sau in intregime online?

Cu siguranta nu sunt singuri in asta. Retelele sociale si mesajele text sunt moduri populare de comunicare. Cu toate acestea, este important ca copiii sa petreaca timp socializand personal cu ceilalti.

4. Reactii negative la oprirea dispozitivelor

Unii copii mormaie putin, apoi gasesc altceva de facut. Cu toate acestea, daca copilul tau este deja expus la prea mult timp pe ecran, atunci s-ar putea sa nu se descurce atat de bine. Daca copilul tau face o furie, nu stie ce sa faca cu el insusi sau continua sa vorbeasca despre dispozitivele sale, atunci probabil ca are nevoie de o pauza mai lunga de pe ecran.

Consilierea copiilor abordeaza din ce in ce mai mult probleme legate de prea mult timp pe ecran.

Efectele privitului excesiv la un ecran

Calculatoarele pot ajuta copiii cu temele lor scolare. Dar navigarea pe internet, petrecerea prea mult timp pe retelele sociale este considerat timp nesanatos pe ecran. Printre consecinte se pot numara:

- obezitatea - copiii care se uita mai multe de doua ore pe zi la televizor au sanse mai mari de a fi supraponderali

- somn neregulat - vizionatul excesiv la televizor diminueaza timpul alocat odihnei, programul de somn este dereglat, iar copiii pot avea dificultati in a adormi

- probleme comportamentale - preadolescentii care petrec mai mult de doua ore pe zi in fata televizorului sau depasesc aceasta perioada utilizand computerul sunt mult mai susceptibili de a avea probleme emotionale, sociale si de atentie. Copiii care se uita perioade indelungate la televizor vor fi mai autoritari decat ceilalti.

- afectarea performantelor scolare - tinerii care au televizoare in locul de dormit vor obtine rezultate mai slabe la teste decat ceilalti

- violenta - prea multa expunere la violenta din filme, emisiuni televizate, videoclipuri muzicale, jocuri video si pe calculator pot desensibiliza copiii in ce priveste violenta. Ca urmare, copiii vor accepta un comportament violent ca o parte normala a vietii si chiar un mod de a rezolva problemele.

- mai putin timp pentru joaca - timpul prelungit in fata ecranului restrange timpul alocat pentru joaca si activitati creative.

Cum se poate limita timpul petrecut in fata ecranului

Intrucat, de obicei, copilul isi petrece mai mult timp in fata ecranului decat ar fi normal, parintele ar trebui sa il monitorizeze. Exista cativa pasi simpli prin care poate fi redusa cantitatea de timp pe care copii o folosesc pentru viziona filme, desene animate, emisiuni tv dar si pentru a juca diverse jocurilor pe calculator sau video:

- oprirea zgomotului de fundal - in cazul in care televizorul este pornit, indiferent de situatie, va atrage atentia copilului. Daca parintii nu urmaresc in mod activ un program, ar trebui sa il opreasca.

- scoaterea televizorului si calculatorului din spatiul de dormit - copiii care au televizor in dormitor, vor privi la acesta mai mult decat ceilalti copii. Acesta este principalul motiv pentru care televizorul nu ar trebui sa fie pozitionat intr-un spatiu comun al casei.

- nu se va manca in fata televizorului - daca unui copil i se va permite sa isi serveasca o gustare in fata televizorului, timpul de vizionare se va extinde. Obiceiul incurajeaza, rontaitul, fapt ce duce la cresterea in greutate.

- stabilirea unor reguli in zilele de scoala - majoritatea copiilor au timpul liber destul de limitat pe parcursul zilelor de scoala. De aceea, copilului nu trebuie sa i se permita sa-si petreaca pauzele dintre invatat si alte activitati in fata televizorului. Parintii ar trebui sa evite sa permita copiilor sa se uite la televizor sau sa joace jocuri pe calculator ca o recompensa pentru terminarea temelor sau a altor sarcini.

- atitudinea persoanele care ingrijesc copilul - nici parintii dar nici alti adulti care au grija de copii, nu trebuie sa incurajeze privitul la televizor a celor mici.

- propunerea de noi activitati - parintii ar putea sa ii sugereze copilului cu ce alte activitati ar putea sa-si umple timpul liber. Alternative a putea fi activitatile clasice: citit, practicarea unui sport sau chiar incercarea unui joc nou.

- puterea exemplului - parintii ar trebui sa fie un model pentru copiii lor si in ce priveste limitarea timpului alocat pentru vizionarea programelor la tv

- deconectarea - daca ecranul tv sau cel al calculatorului devine o sursa de tensiune in cadrul unei familii ar trebui deconectat: se va renunta pentru o perioada la activitatile care implica atat calculatorul cat si televizorul.

Recomandari actuale privind timpul copiilor petrecut in fata ecranelor:

- Copiii sub 2 ani nu ar trebui sa aiba timp pe ecran.
Limitati timpul petrecut pe ecran la 1 pana la 2 ore pe zi pentru copiii de 2 ani si peste.
In ciuda a ceea ce pot spune reclamele, videoclipurile care sunt destinate copiilor foarte mici nu le imbunataesc dezvoltarea.

Implicarea parintilor

Atunci cand copilul isi petrece prea mult timp vizionand programele tv, parintii ar putea sa se implice activ in acest lucru astfel:

- Planificarea anumitor emisiuni televizate - o alternativa a privitului incontinuu la tv al copiilor, ar putea fi planificarea de catre parinte a vizionarii anumitor filme sau spectacole de catre copil. Se poate fixa si timpul pe care cel mic il va petrece in fata ecranului.

- Restrictionarea programelor tv - parintii ar trebui sa foloseasca un ghid de programe pentru a selecta emisiunile de calitate. Atentie la semnalizarea privind controlul parental in alegerea programelor (un sistem prin care se diferentiaza programele pentru copii de cele pentru adulti). Se va face o lista cu emisiunile pe care copilul le poate viziona intr-o saptamana. Lista va sta intr-un loc vizibil (apropierea tv-ului, de exemplu). Indicat ar fi sa se utilizeze setarile de control parental si in cazul computerului de acasa. De asemenea, parintii ar trebui sa vada inaintea copilului continutul jocurilor pe care acesta doreste sa le joace.

- Vizionarea la televizor impreuna cu copilul - ori de cate ori este posibil, parintele ar trebui sa se uite la programele tv impreuna cu cei mici si sa discute pe marginea a ceea ce vizioneaza.

- Inregistrarea unor emisiuni si urmarirea lor mai tarziu - acest lucru va permite umplerea timpului irosit uneori, in fata ecranului din cauza reclamelor tv prelungite. Un alt avantaj este ca atunci cand se doreste sa se poarte o conversatie pe marginea a ceea ce se vizioneaza (valori familiale, violenta, abuz de droguri, etc.) emisiunea poate fi intrerupta temporar.

- Alegerea jocurilor video care incurajeaza activitatea fizica - acest lucru nu este important doar pentru mentinerea sanatatii ci si pentru a transforma jocurile intr-o experienta de familie.

Va fi dificil sa se limiteze timpul petrecut de copil in fata televizorului sau calculatorului, mai ales in cazul in care copilul are deja un televizor in dormitor sau isi ia cina in fata acestuia. Cu toate acestea, merita efortul. Prin crearea unor noi obiceiuri si schimbarea rutinei, ar putea fi diminuat nu doar timpul irosit in fata ecranului ci si efectele sale.

Concluzii

Deseori, parintii sunt preocupati de timpul pe care copilul lor il petrece la televizor, fie uitandu-se la desene animate, fie joaca jocuri video sau urmareste alte emisiuni. Chiar daca unele programe televizate sunt educationale, limita timpului permis pentru copii, in fata televizorului, este usor de depasit.


Citeste si despre:

Glaucomul Obezitate infantila Tulburarile de somn 50 de sfaturi pentru imbunatatirea dietei Sindromul Asperger Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Nasterea naturala Efectul desenelor animate asupra copiilor Obezitatea la copii si sportul Obezitatea la copii Hipertensiunea arteriala la copii