Emotiile reprezinta o parte extrem de importanta a vietii de zi cu zi. Cand emotiile ajung la cote minime sau maxime pot afecta in mod semnificativ starea unei persoane. Capacitatea unei persoane de a gestiona emotiile poate afecta modul in care este perceputa de cei din jur.
Frica, furia si gelozia sunt cele mai frecvente emotii ce nu pot fi controlate, acest lucru putand sa atraga atentia nedorita sau chiar sa afecteze viata.
Studiul emotiilor nu este o stiinta exacta, iar psihologii inca dezbat relatia dintre corp si minte in reactivitatea emotionala. Cu toate acestea, exista progrese in ceea ce priveste intelegerea conceptului de reglementare al emotiilor, procesul de influentare al modului in care emotiile sunt resimtite si exprimate.
Unele raspunsuri emotionale nu necesita reglementari speciale, iar daca emotia este potrivita situatiei si ajuta ca persoana sa se simta mai bine, nu este nevoie sa apara schimbari cu privire la gestionarea modului de raspuns.
Cu toate acestea, emotiile neadecvate ar putea costa relatii importante, locuri de munca si chiar sanatatea personala. De exemplu, atunci cand apare furia excesiva la volan, emotiile pot pune in pericol atat viata persoanei ce le resimte, cat si viata celorlalti participanti la trafic.
Din acest motiv, trebuie gasite diferite metode prin care persoana sa se calmeze.
Frica
Frica este un raspuns vital ce apare in fata pericolului fizic si emotional. Daca acest sentiment nu apare, atunci apararea in fata amenintarilor nu este facuta in mod corespunzator. Cu toate acestea, in unele cazuri, frica poate fi exagerata si poate fi greu de oprit, provocand efecte nedorite.
Furia
Furia este o expresie intensa a maniei. Furia implica un raspuns puternic, caracterizat prin ostilitate, iritabilitate si agresivitate. Furia apare atunci cand o persoana simte ca limitele persoanele urmeaza sa fie sau ii sunt depasite. In unele cazuri, aceasta emotie poate avea consecinte grave.
Gelozia
Gelozia este o emotie complexa ce cuprinde mai multe sentimente, de la frica de abandon la furie si umilinta. Aceasta emotie poate sa apara atat la barbati, cat si la femei si este provocata atunci cand o persoana percepe o amenintare la adresa unei relatii serioase de la o alta persoana.
Pericolul poate fi real sau imaginar si nu se limiteaza doar la relatiile romantice din cadrul unui cuplu.
Gelozia poate sa apara si intre frati, atunci cand concureaza pentru atentia parintilor. De asemenea, gelozia poate sa apara si printre colegi sau prieteni si trebuie deosebita de invidie, deoarece gelozia implica intotdeauna o alta persoana vazuta ca un rival pentru afectiune.
Tristetea
Tristetea este caracterizata ca o durere emotionala asociata cu sentimente de dezavantaj, pierdere, disperare, neputinta si dezamagire. Un exemplu de tristete severa este reprezentat de depresie.
Negarea
Negarea apare atunci cand o persoana refuza sa accepte ca ceva este gresit. De asemenea, negarea apare atunci cand o persoana refuza sa accepte ca are nevoie de ajutor.
Cand oamenii neaga existenta sentimentelor problematice, aceste trairi pot ajunge pana la un punct in care persoana afectata ajunge sa „explodeze” sau sa actioneze intr-un mod daunator ei sau altor persoane.
Toate persoanele au emotii, dar unele dintre acestea sunt intense si pot duce la efecte nedorite. Este foarte important ca o persoana sa aiba abilitati bune de abordare si control al emotiilor, mai ales cand acestea provoaca suferinta.
Identificarea emotiei simtite
Identificarea emotiei simtite si acceptarea existentei ei reprezinta un pas foarte important pentru obtinerea controlului. Sentimentele pot fi variate atat din punct de vedere al tipologiei, cat si al intensitatii.
De asemenea, trebuie retinut faptul ca emotiile sunt naturale si fiziologice, dar nu trebuie sa detina controlul.
Pe langa identificarea emotiei trebuie descoperita si cauza ce o produce, iar daca este posibil, sursa trebuie indepartata pentru a reduce impactul pe care il are aceasta.
Exercitii de respiratie pentru relaxare
Controlul respiratiei poate avea un impact pozitiv asupra raspunsului organismului la starile de stres, atunci cand furia sau tristetea pot sa se instaleze rapid.
O tehnica simpla consta in numararea pana la 5 in timp ce aerul este inhalat, iar apoi trebuie expirat tot pe o durata de 5 secunde. Concentrarea pe respiratie este foarte importanta.
O alta metoda prin care respiratia poate ajuta este reprezentata de umflarea unui balon, urmata apoi de urmarirea acestuia cum se dezumfla. Procesul trebuie repetat pana la calmare.
Concentrarea asupra simturilor
O alta tehnica ce poate ajuta la controlarea emotiilor si la imbunatatirea starii de spirit este caracterizata prin concentrarea asupra celor 5 simturi timp de aproximativ 1 minut pentru fiecare in parte.
Relaxarea musculara progresiva
Aceasta metoda de relaxare se concentreaza asupra tensiunii musculare. Initial, muschii dintr-o anumita zona a corpului trebuie contractati 5 secunde, iar apoi se pot relaxa.
Procedeul izoleaza treptat diferite grupe de muschi, incluzand: fata (fruntea, ochii, gura), membrele superioare, umerii, spatele, abdomenul, fesele si membrele inferioare.
Practicarea unui sport
Practicarea unui sport poate ajuta la reducerea emotiilor negative ce pot dauna unei persoane. Chiar si alergarea sau plimbarile prin parc pot avea acest efect benefic.
Meditatia
Este dovedit ca meditatia poate instaura emotiile pozitive precum satisfactia si fericirea. De asemenea, meditatia scade anxietatea, stresul si depresia. Exista diferite tipuri de meditatie, dar toate au ca scop calmarea mintii si inducerea starii de liniste interioara.
Aruncarea gandurilor negative
Unele persoane considera ca ar putea fi util daca emotiile negative sunt scrise pe o foaie, iar apoi aceasta este mototolita si aruncata la gunoi. Desi este un lucru simbolic, asocierea unei actiuni fizice, controlabile, cu renuntarea la emotiile negative poate fi de un real ajutor.
De asemenea, incercarea unei persoane de a nu se mai gandi la lucrurile ce ii creeaza emotiile poate fi de ajutor. Concentrarea pe alte subiecte este foarte importanta.
Utilizarea imaginatiei in mod pozitiv
In unele cazuri, intreruperea gandurilor negative poate fi facuta cu ajutorul amintirilor placute. In alte cazuri, imaginarea unor vacante sau intalniri cu persoane dragi poate stimula aparitia starii de bine. De asemenea, pot fi folosite si fotografii sau clipuri video cu momente vesele.
Comunicarea
O persoana care este macinata de emotii poate sa nu depaseasca singura conditia. Comunicarea cu un prieten sau cu un membru al familiei poate ajuta la descarcarea emotiilor negative. Incurajarile din partea altor persoane pot fi extrem de utile pentru a depasi starile nedorite.
Tinerea unui jurnal
In unele cazuri, persoanele nu doresc sa discute cu altcineva despre problemele lor. O persoana poate nota intr-un jurnal ceea ce s-a intamplat si ceea ce a simtit, dar si durata si severitatea emotiei. Scrierea acestor lucruri poate ajuta la depasirea emotiilor negative.
Practicarea unui hobby
Sublimarea emotiilor negative prin hobby-uri poate fi extrem de eficienta. Emotiile negative consuma foarte multa energie, iar canalizarea acestei energii in proiecte poate ajuta o persoana sa isi ocupe timpul intr-un mod productiv, uitand de factorii ce ii cauzeaza emotiile.
Solicitarea de ajutor specializat
Daca emotiile negative pun stapanire pe o persoana pe termen lung, aceasta poate solicita ajutor specializat. Terapeutii, consilierii si psihologii pot oferi solutii si alternative la metodele care au esuat.
Personalul specializat este alcatuit din persoane ce sunt gata sa asculte o persoana ce are nevoie de ajutor si pot oferi sugestii si resurse suplimentare pentru a o ajuta sa faca fata provocarilor. De asemenea, medicii pot fi de un real ajutor, iar in anumite cazuri pot oferi medicamente care sa tina sub control emotiile.
Alte metode:
• Somnul si odihna;
• Cititul;
• Joaca cu un animal;
• Urmarirea unui film;
• Excursiile si calatoriile;
• Descarcare fizica (lovitul unei perne, tipatul, plansul, ruperea unei hartii);
• Jucarea unor jocuri de societate sau a unor jocuri video;
Emotiile negative precum frica, tristetea, furia si gelozia reprezinta elemente fundamentele ale vietii de zi cu zi, iar in unele cazuri poate fi dificila gestionarea acestora in mod eficient. Poate fi tentant pentru o persoana sa actioneze din impuls, dar acest lucru nu rezolva situatiile care au cauzat emotiile.
De fapt, actionarea imediata, din impuls, poate cauza multe alte probleme.
Din acest motiv, este indicata invatarea unor obiceiuri ce pot calma starile in care emotiile sunt puternice, pentru a putea face fata situatiilor.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.