Sforaitul la copii (roncopatia)

Actualizat: 02 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sforaitul este caracterizat de un zgomot produs in respiratia copilului in timpul somnului si afectiunea se numeste roncopatie. Ea poate aparea ca urmare a apneei de somn, respiratiei pe gura, obezitatii sau a altor cauze.

Sforaitul este frecvent in randul copiilor pana in 10 ani si este considerat normal atata timp cat nu este asociat cu alte simptome patologice. In unele cazuri acesta reprezinta un simptom al unor boli de care sufera prichindelul.

Tipuri de sforait

Atat la copii, cat si la adulti, sforaitul este de 2 tipuri, fiecare dintre ele avand cauze proprii:

- primitiv - sforait ocazional care apare la copii sanatosi, fara a manifesta si alte simptome patologice;
- secundar - simptom al unor tulburari sau patologii; acesta este periculos si trebuie investigat pentru a se trata cauza si implicit problema care cauzeaza sforaitul.

Cauzele sforaitului

Exista mai multe cauze si factori de risc care pot duce la aparitia sforaitului:
- afectiunile structurale (defecte anatomice) - maxilar de mici dimensiuni, cai respiratorii inguste sau obstructia acestora. Ele dau nastere apneei de somn, principala cauza a sforaitului secundar;
- supraponderalitatea;
- respiratia pe gura;
- alergii;
- expunerea la toxine (fumat pasiv);
- pozitia de somn etc.

Tratamentul sforaitului la copii

Depistarea si tratarea cauzei roncopatiei conduce si la vindecarea afectiunii.

Tinerea la distanta de fumul de tigara, de factori alergogeni, slabitul, schimbarea pozitiei de somn sunt cateva metode de schimbare a stilului de viata in vederea eliminarii sforaitului din comportamentul nocturn al celui mic.

In cazul in care acesta are o cauza patologica, medicul prescrie un tratament specific pentru vindecarea bolii. In unele cazuri indepartarea polipilor sau corectia deviatiei de sept ajuta la indepartarea acestei probleme. Si benzile nazale sau culcatul copilului pe o perna mai inalta pot ameliora sforaitul.


Citeste si despre:

Cauzele obezitatii infantile Stimularea imunitatii la copii Sforaitul Tot ce trebuie stiut despre apneea in somn la copii Obezitatea la copii - cand este considerat obez un copil? Cum se trateaza amigdalita la copii? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL Informatii esentiale despre amigdalita Cum protejam intestinul de agresiuni, in timpul tratamentului cu antibiotice Cum evitam infectiile urinare vara? Durerile de urechi - cauze, simptome si tratament Septoplastia - corectarea chirurgicala a deviatiei de sept Tulburarile de somn Apneea de somn (Sindromul de apnee in somn SAS) Somnul si tulburarile de somn: mit si adevar Cum sa faci diferenta intre otita si raceala? Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament