Durerile de cap bruste si intense, semn de hemoragie intracerebrala

Actualizat: 21 Decembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Cum apare hemoragia intracerebrala


Hemoragia intracerebrala are loc atunci cand sangele ajunge dintr-o data in creier, provocand daune la nivelul tesutului acestuia. O astfel de hemoragie este o urgenta medicala care poate pune in pericol viata si este necesara asistenta medicala imediata.

O hemoragie intracerebrala se intampla atunci cand are loc explozia unui vas de sange la nivelul creierului, inundand astfel tesutul creierului cu sange. Prin urmare, excesul de sange in creier creeaza o presiune care se acumuleaza si astfel se poate ajunge la daune asupra celulelor creierului.

In acele situatii in care acumularea de sange se intampla foarte rapid, exista riscul ca persoana respectiva sa isi piarda cunostinta sau chiar sa decedeze. O astfel de hemoragie poate sa aiba loc in anumite zone ale creierului, iar cele mai comune astfel de zone sunt bazele ganglionare, cerebelul, creierul stem sau cortexul.

La fel ca in cazul oricarei alte probleme de sanatate, si hemoragia intracerebrala are anumite simptome initiale, iar aceste simptome includ slabiciune, dureri de cap, confuzie si paralizie partiala a corpului.

Pentru o persoana care experiementeaza astfel de simptome asociate cu hemoragia intracerebrala este vital sa caute asistenta medicala de specialitate in cel mai scurt timp. Tratarea hemoragiei intracerebrale implica un raspuns rapid la sangerarea de la nivelul creierului si stoparea acesteia.

Ulterior este necesar a se face drenajul sangelui acumulat in creier. In functie de gravitatea hemoragiei si de zona in care este localizata aceasta, persoana care sufera de acest tip de hemoragie poate avea nevoie de ingrijire pe termen lung.

Cauze principale si potentiali factori de risc

Este bine de stiut faptul ca hemoragia intracerebrala poate sa afecteze orice persoana, indiferent de varsta. Cu toate acestea, persoanele care au o presiune mare a sangelui sunt mai predispuse la astfel de hemoragii intracerebrale.

Multe persoane care sufera de hipertensiune nu cunosc aceasta problema din cauza lipsei simptomelor si prin urmare nu descopera aceasta problema decat atunci cand fac investigatii medicale pentru alte afectiuni.

In cazul persoanelor tinere, care sunt mai putin predisupuse la presiune arteriala ridicata, vasele de sange suferind la nivelul creierului pot provoca o hemoragie intracerebrala.

Exista si o serie de cauze care pot provoca acest tip de hemoragie, dar care sunt mai putin intalnite, iar acestea sunt: traumatisme sau accidentari la nivelul capului, tumori, ruperea unui anevrism cerebral preexistent, folosirea de medicamente care sa subtieze sangele (anticoagulante), probleme in coagularea sangelui, abuzul de droguri, unele tipuri de anemie sau alte tulburari ale sangelui.

Cu inaintarea in varsta, riscul de hemoragie intracerebrala creste, mai ales ca tensiunea arteriala ridicata este foarte intalnita la persoanele mai in varsta.

Simptomele asociate cu hemoragia intracerebrala

Exista mai multe simptome care pot fi asociate cu hemoragia intracerebrala. Unele dintre aceste simptome par a fi inofensive la prima vedere, asa cum este cazul durerilor de cap.

Cu toate acestea, este extrem de important sa fii constient de unele dintre cele mai evidente semne si simptome. Acestea pot include:

- dureri bruste si intense de cap.
- probleme de vorbire.
- imposibilitatea de a scrie si de a citi aparuta brusc.
- dificultati in a-i intelege pe ceilalti.
- stari de delir.
- furnicaturi bruste sau slabiciune brusc aparuta la nivelul unuia dintre brate, picioare sau intr-o parte a fetei.
- oboseala extrema.
- pierderi de cunostinta.
- ameteala sau varsaturi.
- pierderea coordonarii miscarilor.
- pierderea echilibrului.
- probleme de vedere la unul sau la ambii ochi.

Orice persoana care experimenteaza una sau mai multe dintre aceste simptome trebuie sa se adreseze imediat unui medic.

Cum se diagnosticheaza hemoragia intracerebrala

De cele mai multe ori pentru a identifica o eventuala sangerare la nivelul creierului, medicul va folosi o scanare de tip computer tomograf (CT) sau folosind rezonanata magnetica nucleara (RMN).

Folosind aceste metode medicul va cauta sa identifice si cauza acestei sangerari. Medicul foloseste aceste teste de imagistica pentru a identifica daca simptomele pacientului sunt intr-adevar cauzate de o hemoragie intracerebrala sau cauza este un accident vascular cerebral.

In anumite cazuri, medicul foloseste o angiograma pentru a cauta eventuale anomalii in celulele sangelui persoanei respective. O astfel de angiograma foloseste raze X pentru a cerceta vasele de sange.

In final medicul poate solicita teste de sange pentru a fi de ajutor in gasirea eventualelor cauze ascunse, incluzand aici boli autoimune sau probleme de coagulare a sangelui.

Variante de tratament

In cazul hemoragiei intracerebrale exista doua variante de tratament, si anume tratamentul imediat si tratamentul pe termen lung.

General vorbind, o persoana va avea un raspuns mai bun la tratament daca acesta este administrat in primele trei ore de la inceputul hemoragiei. Cu cat se intarzie acordarea tratamentului, cu atat sunt mai mari sansele de a aparea complicatii si chiar de a se ajunge la deces.

Tratamentul imediat pentru o hemoragie intracerebrala de obicei include controlul asupra tensiunii arteriale si asupra sangerarii. Uneori acest tip de hemoragie necesita o interventie chirurgicala.

Pe durata interventiei chirurgicale medicul va elibera cheagul de sange format pe artere, va reface arterele afectate si va elibera creierul de presiunea acumulata.

O persoana va avea nevoie de asemenea de medicatie pentru a trata simptomele imediate, simptome precum dureri de cap si tensiunea arteriala ridicata.

De asemenea, medicul va prescrie medicamente impotriva convulsiilor, medicamente care vor trebui luate pentru luni de zile, poate chiar ani.

Mai mult decat atat, pentru o ingrijire pe termen lung, este foarte posibil sa fie nevoie de tratament impotriva tensiunii arteriale ridicate si reducerea astfel a riscului de hemoragie intracerebrala.

Tratamentul aditional va depinde de daunele aflate la nivelul creierului ca urmare a hemoragiei intracerebrale. Ergoterapia poate fi necesara pentru a recastiga controlul la nivelul muschilor si a reduce dependenta de ceilalti pentru diferite activitati si pentru a fi de ajutor in comunicarea cu ceilalti.

Concluzii

Sangerarea la nivelul creierului este o problema ce pune in pericol viata si este necesara o interventie medicala de urgenta.

Cea mai comuna cauza in hemoragia intracerebrala este tensiunea arteriala mare, fie ea nedescoperita sau netratata. In ceea ce priveste tratamentul, cu cat acesta este mai rapid, cu atat consecintele si complicatiile hemoragiei sunt mai putin grave.

Riscul de a suferi o hemoragie intracerebrala poate fi redus de catre o persoana prin controlarea diabetului, renuntarea la fumat, tratarea bolilor de inima, practicarea de exercitii fizice regulat, adoptarea unei diete alimentare sanatoase si tratarea tensiunii arteriale ridicate.


Citeste si despre:

Cefaleea la varstnici Hernia de disc - cauze, simptome, tratament Cum sa faceti fata schimbarii de fus orar Gatul rigid si traumatismele regiunii cervicale Intepaturile de insecte si paianjeni Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Tot ce trebuie sa stii despre hernia de disc Sarcina - Luna a IV-a Implicatiile stresului in viata cotidiana Epuizarea termica Hemoragia subarahnoidiana - cauze, complicatii, tratament