O dieta echilibrata si un program regulat de miscare sunt doua componente de baza controlul diabetului de tip II, insa cercetatorii au descoperit ca alimentatia sanatoasa poate sa constituie, in anumite cazuri, un tratament propriu-zis pentru aceasta boala cronica.
Restrictiile calorice regleaza nivelul glicemiei in sange, deoarece afecteaza productia de glucoza la nivelul ficatului, sustin specialistii.
Prin urmare, diabeticii au nevoie de o planificare atenta a dietei, prin reducerea numarului de calorii consumate in fiecare zi.
Alimentatia sanatoasa constituie o cale principala de prevenire, control si tratare a unui numar foarte mare de afectiuni, de la bolile cardiace, pana la diversele forme de cancer. Cele mai noi cercetari in domeniu arata ca o dieta echilibrata poate fi in sine un tratament pentru diabetul de tip II, in special atunci cand este asociata cu un program regulat de miscare.
Un studiu restrans, derulat in Marea Britanie, a demonstrat ca persoanele diagnosticate cu diabet isi pot opri boala din evolutie cu ajutorul unei diete restrictive din punct de vedere caloric. Desi o alimentatie sanatoasa nu are un efect terapeutic propriu-zis in cazul tuturor diabeticilor, este intotdeauna o conditie esentiala pentru prevenirea complicatiilor.
Obiceiurile alimentare adoptate de diabetici au cu siguranta un impact major asupra modului in care aceasta boala cronica evolueaza. De aceea, persoanele care au primit acest diagnostic trebuie sa isi intocmeasca un plan alimentar atent gandit, pe care sa il poata respecta pe toata durata vietii. Asadar, dietele fade, care elimina categorii principale de alimente, nu sunt recomandate in controlul diabetului, deoarece nu sunt sustenabile, avertizeaza expertii.
O alimentatie corecta pentru diabet este cea personalizata in functie de nevoile bolnavului. Ea nu presupune doar reducerea numarului de calorii, ci consumul alimentelor cu valoare nutritionala ridicata fructe, legume, cereale integrale, lactate cu continut redus de grasime si uleiuri bogate in grasimi esentiale omega-3.
Modul de preparare a hranei este la fel de important coacerea, prepararea alimentelor la aburi sau prin fierbere, gatirea carnii pe gratar (fara alte grasimi) si limitarea aportului de sare sunt conditii de baza in alimentatia corecta pentru controlul diabetului.
Specialistii recomanda si evitarea surselor alimentare de grasimi saturate (mai putin de 7% din aportul zilnic de calorii) si de grasimi trans. Diabeticii nu trebuie sa consume mai mult de 200 de miligrame de colesterol pe zi.
Dieta benefica in tratarea diabetului presupune si limitarea cantitatii de carbohidrati, compensata de un aport crescut de proteine slabe, care furnizeaza energie si induc o stare de satietate persistenta. Acesti nutrienti pot fi preluati din carnea de peste sau de pui (fara piele). Preparatele din carne de porc trebuie sa contina fileuri macre, iar lactatele este bine sa fie consumate cu un continut cat mai redus de grasimi (lapte, iaurt si branza degresate). Alte recomandari generale formulate de specialisti in controlul diabetului sunt
- Respectarea a trei mese pe zi, completate de gustari sanatoase care sa regleze nivelul glicemiei;
- Programarea meselor principale ale zilei la aceleasi ore;
- Dozarea atenta a portiilor de mancare;
- Consumul ridicat de alimente vegetale;
- Evitarea bauturilor hipercalorice.
Alimentele recomandate in dieta unui diabetic sunt
- carnea slaba (de pui, vita, curcan, peste si mezeluri de pasare);
- uleiul crud de masline;
- ouale preparate prin fierbere;
- branza de vaci degresata;
- supele de legume sau cu carne slaba;
- legumele cu un continut redus de amidon (de evitat fasolea, mazarea, cartofii);
- fructele proaspete sau preparate termic;
- mierea (maximum o lingurita pe zi);
- condimentele usoare;
- painea neagra sau graham.
Alimentele nerecomandate in dieta unui diabetic sunt
- produsele care contin zahar;
- gustarile din porumb (pufuletii, nachos etc.)
- produsele de patiserie;
- fructele deshidratate;
- bauturi cu continut ridicat de zahar;
- alcoolul.
Efectele pozitive ale alimentatiei sanatoase in controlul diabetului de tip II sunt potentate de alte obiceiuri corecte adoptate in stilul de viata al diabeticilor. Miscarea aduce numeroase beneficii in tratarea acestei boli cronice, de la reducerea riscului de instalare a afectiunilor cardiace, pana la reglarea greutatii corporale si mentinerea acesteia in limite optime pe termen lung.
Recomandarile specialistilor se indreapta catre activitati fizice moderate, precum
- plimbarile in aer liber;
- plimbarile cu bicicleta pe suprafete fara denivelari;
- exercitiile de aerobic efectuate in apa;
- drumetiile;
- plimbarile cu rolele sau patinajul;
- indeplinirea sarcinilor casnice.
Specialistii spun ca tratarea diabetului este posibila prin dieta si miscare, mai ales in stadiul incipient al bolii, iar sansele de reusita cresc pe masura ce greutatea in exces este eliminata si mentinuta in parametri normali.
Combaterea efectelor negative ale stresului asupra starii de sanatate a unui diabetic este la fel de importanta in controlul afectiunii. Numerosi pacienti cu acest diagnostic inregistreaza regrese in tratament, chiar si cand respecta un program de masa corect, din cauza stresului psihologic. Atunci cand in organism sunt secretate cantitati mari de hormoni ai stresului, presiunea arteriala creste, iar nivelul glicemiei este afectat.
Tehnicile de relaxare (meditatia, yoga, exercitiile de respiratie sau practicarea unui hobby) pot fi componente utile in regresia simptomelor in diabet.
Monitorizarea permanenta a nivelului glicemiei permite un bun control al diabetului, mai ales in conditii de suprasolicitare fizica (cand nivelul glicemiei sufera modificari importante). Semnele hipoglicemiei sunt tremurul corporal, starile de oboseala, senzatia persistenta de foame, iritabilitatea, anxietatea si confuzia.
Un consum bogat de apa este un alt obicei sanatos foarte benefic diabeticilor, deoarece deshidratarea afecteaza nivelul glicemiei in sange.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.