Cum sa iti monitorizezi tensiunea arteriala acasa la tine

Publicat: 16 Februarie 2016 | Actualizat: 16 Februarie 2016

Despre tensiunea arteriala


In corpul uman, sangele circula prin vasele sanguine, care se impart in doua categorii principale: arterele si venele. Circulatia sangelui exercita in mod constant presiune asupra peretilor vaselor sanguine.

Aceasta presiune poarta numele de tensiune arteriala. Datorita rolului pe care il joaca in asigurarea circulatiei sangelui ce transporta oxigen si substante nutritive organelor interne, tensiunea arteriala este o necesitate in corpul omenesc.

Tensiunea arteriala se masoara in milimetri coloana de mercur (mm Hg). Valoarea asociata tensiunii sistolice este intotdeauna precizata prima, urmata apoi de valoarea tensiunii diastolice. Spre exemplu, 120/80 mm Hg inseamna ca tensiunea sistolica are o valoare de 120 mm Hg, iar tensiunea diastolica are o valoare de 80 mm Hg.

Ce semnifica tensiunea arteriala sistolica?

In momentul in care inima bate, aceasta se contracta si pompeaza sange prin artere in restul corpului. Aceasta forta creaza presiune asupra peretilor arterelor si este definita de tensiunea arteriala sistolica.

Valorile tensiunii arteriale sistolice:

Tensiunea arteriala sistolica Semnificatie
Sub 120 mm Hg Normala
120 – 139 mm Hg
Prehipertensiune; la limita hipertensiunii
Peste 140 mm Hg
Hipertensiune (Tensiune arteriala crescuta)

Ce semnifica tensiunea arteriala diastolica?

Valoarea tensiunii arteriale diastolice (valoarea mai mica) indica presiunea in artere atunci cand inima se relaxeaza,intre batai.

Valorile tensiunii arteriale diastolice:

Tensiunea arteriala diastolica Semnificatie
Sub 80 mm Hg Normala
80 – 89 mm Hg Prehipertensiune
Peste 90 mm Hg Hipertensiune (Tensiune arteriala crescuta)

Care dintre valori este mai importanta?

De obicei mai multa atentie se acorda tensiunii sistolice drept un factor de risc major pentru boli cardiovasculare, cu precadere in randul celor cu varsta de peste 50 de ani. In cazul celor mai multe persoane, tensiunea sistolica creste in mod constant odata cu inaintarea in varsta, asta din cauza rigiditatii crescande a arterelor mari, acumularii pe termen lung a placii de aterom si incidentei ridicate a bolilor cardiace si vasculare.

Despre hipertensiune

Hipertensiunea arteriala reprezinta o conditie medicala careia trebuie sa ii acordam atentia corespunzatoare. O putem defini drept cresterea constanta si mentinerea la valori ridicate a presiunii exercitate de catre sange asupra peretilor arteriali.

Constient sau nu, fiecare dintre noi ne confruntam, la un anumit moment in viata, cu un episod de hipertensiune arteriala.
O valoare a tensiunii arteriale mai mare de 140/90 mmHg poate ridica un semn de intrebare cu privire la sanatatea noastra cardiovasculara, insa totodata poate fi o problema izolata, cauzata de nivelul de stres, efort fizic crescut, temperaturi ridicate, medicatie etc.

Desi vi se poate parea nefiresc, pe parcursul unei zile, tensiunea arteriala a fiecaruia inregistreaza peste 100.000 de valori diferite, in functie de starea de spirit, activitatile desfasurate, mediul ambiant, administrarea anumitor medicamente sau existenta unor probleme medicale. Pe de alta parte, este posibil sa aveti tensiunea mare (hipertensiune) pentru multi ani, fara sa prezentati simptome. Chiar si cu absenta simptomelor, efectele negative asupra vaselor de sange si a inimii continua si pot fi detectate. Tensiunea arteriala crescuta, necontrolata, sporeste semnificativ riscul pentru dezvoltarea unor probleme de sanatate, inclusiv atacul de cord (infarct miocardic) si atacul cerebral.

In momentul nasterii, tensiunea arteriala normala se incadreaza in jurul valorii de 90/60, valoare ce creste pana la 120/80 in perioada adulta. In cazul in care tensiunea arteriala atinge pragul si se mentine la valori mai mari de 140/90, pentru o perioada mai indelungata, putem vorbi despre hipertensiune.

In momentul in care observati ca, in urma masurarii tensiunii arteriale, obtineti in mod constant valori ce se situeaza in zona dintre tensiune normala si hipertensiune, aveti de-a face cu prehipertensiune. Aceasta conditie indica o predispozitie catre o tensiune arteriala ridicata si implicit riscul de a dezvolta hipertensiune.

Tensiunea arteriala
Valori (mmHg)

Normala
< 120/80
Prehipertensiune 120/80 – 139/89

Hipertensiune
> 140/90
Pentru valori peste 180/110 vorbim despre o criza hipertensiva,
conditie ce necesita atentie medicala urgenta!

Exista doua tipuri de hipertensiune: primara si secundara.

Hipertensiunea primara este cea mai comuna forma, inregistrandu-se la peste 95% dintre pacientii hipertensivi. Cauzele acestui tip de hipertensiune sunt -multifactoriale si pot include:
-fumatul si consumul excesiv de alcool;
-supraponderabilitatea sau obezitatea;
-sedentarismul;
-aport ridicat de sare in alimentatie – peste 5.8 grame/zi;
-stresul;
-varsta inaintata;
-genetica;
-istoric familial de hipertensiune;

Hipertensiunea secundara, inregistrata la aproximativ 5% dintre hipertensivi, este cauzata de o tulburare specifica a unui organ sau sistem din organism:
anomalii renale, incluzand tumorile glandei suprarenale, localizata deasupra rinichiului;
o anomalie structurala a aortei (cea mai mare artera din organism, care transporta sangele de la inima catre toate organele);
ingustarea anumitor artere.

Importanta monitorizarii tensiunii arteriale


hartman

Datorita faptului ca hipertensiunea este o conditie medicala ce nu prezinta simptome, monitorizarea regulata devine foarte importanta in mentinerea sanatatii dumneavoastra.

Monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu este indicata pentru majoritatea persoanelor, mai ales pentru cei afectati de hipertensiune. Acest lucru va va ajuta, atat pe dumneavoastra cat si pe medic, sa tineti tensiunea arteriala sub control si sa obtineti o imagine de ansamblu in ceea ce priveste evolutia tensiunii arteriale.

Aceasta recomandare poate veni mai ales in situatiile in care doctorul suspecteaza ca ati putea avea “hipertensiune de halat alb”. Aceasta se manifesta atunci cand stresul de a fi in cabinetul doctorului va creste tensiunea arteriala, care de altfel are valori normale.

In acest context, masurarea tensiunii arteriale acasa la dumneavoastra va poate fi de mare ajutor, atat ca masura de detectare a hipertensiunii cat si ca masura de verificare in tratamentul de hipertensiune.

Mentionam insa ca masurarea tensiunii arteriale acasa nu constituie un substitut pentru vizitele la medic, iar tensiometrele au anumite limitari.

Un program de tinere sub control a hipertensiunii va include, printre altele, schimbari, potential majore, ale stilului de viata. Pe langa medicamentatia prescrisa de catre doctorul dumneavoastra, se recomanda o dieta sanatoasa saraca in sare, exercitii fizice regulate, renuntarea la fumat, limitarea cantitatii de alcool consumate, mentinerea unei greutati corporale sanatoase si monitorizarea cu regularitate a tensiunii arteriale.

Monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu este indicata in special in cazul:
-Pacientilor ce incep tratamentul pentru hipertensiune pentru a determina eficacitatea tratamentului;
-Pacientilor ce necesita monitorizare indeaproape, ne referim la cei ce sufera de boli cardiace, diabet si/sau afectiuni ale rinichilor;
-Femeilor insarcinate ce pot dezvolta preeclampsie sau hipertensiune indusa de sarcina;
-Persoanelor ce obtin valori ridicate in cabinetul medicului, pentru a testa daca valorile sunt consecvente;
-Pacientilor varstnici, deoarece inaintarea in varsta si hipertensiunea sunt strans legate;
-Persoanelor suspecte de hipertensiune mascata;

Cum sa iti monitorizezi tensiunea arteriala acasa la tine

Pentru o monitorizare corecta a tensiunii arteriale exista anumite indicatii ce va vor ajuta sa obtineti rezultate corecte.
-Alegeti tipul de tensiometru adecvat pentru dumnevoastra.

Decizia intre un tensiometru de brat sau de incheietura depinde de nevoile individuale ale utilizatorului. Mai exact, un tensiometru de incheietura este indicat pentru monitorizarea tensiunii arteriale in vederea prevenirii eventualelor probleme, pe cand un tensiometru de brat este indicat acolo unde exista o predispozitie pentru dezvoltarea hipertensiunii sau s-a identificat deja o afectiune, precum hipertensiunea.

Spre exemplu, Tensoval Mobil face parte din gama tensiometrelor de incheietura, fiind foarte practic si usor de utilizat, acest aparat va permite masurarea tensiunii arteriale chiar si atunci cand nu va aflati acasa.

-Asigurati-va ca tensiometrul utilizat pentru masurarea tensiunii arteriale este unul validat clinic.

Aceasta certificare indica faptul ca aparatul a fost supus testarii, iar rezultatele generate de acesta sunt corecte si fiabile. Spre exemplu, “Societatea Britanica de Hipertensiune”, “Liga Germana de Hipertensiune”, “Asociatia Americana pentru Instrumente Medicale” sau “Societatea Europeana pentru Hipertensiune” sunt societati recunoscute ce se ocupa cu testarea clinica pentru astfel de dispozitive, testare ce presupune supunerea aparatului unei serii de teste riguroase in vederea determinarii acuratetei rezultatelor.

grafic

Tensoval Duo Control este aparatul ce a fost desemnat cel mai sigur tensiometru de catre Societatea German de Hipertensiune, fiind recomandat atat pentru uz personal cat si pentru uz clinic. In acest sens, tensiometrul Tensoval Duo Control a fost validat clinic de „Societatea Britanic de Hipertensiune“ (BHS), „Societatea European pentru Hipertensiune“ (ESH) i de „Asociatia American pentru Instrumente Medicale“ (AAMI), indeplinind cele mai exigente standarde internaionale.

Cu tensiometrul Tensoval duo control masurarea tensiunii arteriale devine foarte usoara si sigura. Fiind singurul tensiometru digital de pe piata care care utilizeaza tensovalmetoda Korotkoff in determinarea tensiunii (metoda foarte exacta utilizata de catre medici, care are in vedere monitorizarea sunetelor pulsului cardiac cu ajutorul stetoscopului), Tensoval duo control asigura o acuratete superioara a masuratorilor si rezultate corecte nu doar in cazul pacientilor care sufera de hiperteniune ci si in situatii in care sunt prezente tulburari de ritm cardiac (tahicardie, brahicardie, fibrilatie arteriala, etc). Atentie insa – in cazul in care tensiometrul va alerteaza in repetate randuri de prezenta unei aritmii cardiace se recomanda consultarea unui medic.

-Folositi o manseta potrivita pentru circumferinta bratului dumneavoastra.

Utilizarea mansetei adecvate reprezinta un pas cheie in asigurarea unei masurari corecte. Cele mai multe tensiometre va pun la dispozitie o manseta universala, ce poate fi utilizata de catre mai multi utilizatori, insa puteti opta pentru un tensiometru ce va permite sa alegeti manseta de dimensiunea (S/M/L) potrivita pentru dumneavoastra.

Un exemplu concret il constituie Tensoval Duo Control ce va permite sa alegeti intre trei marimi de manseta. Mansetele sunt prevazute cu instructiuni clare de aplicare, si ghidaj de inchidere si decupaj in zona de inflexiune a cotului, pentru o aplicare cat mai facila si corecta. O manseta ce se potriveste circumferintei bratului dumneavoastra va elimina una dintre cele mai des intalnite erori in masurarea tensiunii arteriale, si va asigura obtinerea unui rezultat precis.

-Masurati-va tensiunea de 2 ori pe zi.
Ideal, tensiunea arteriala trebuie masurata in doua momente cheie ale zilei: dimineata, la aproximativ o ora dupa ce v-ati trezit, inainte de a servi micul dejun sau a administra orice tip de medicament si seara. Pentru a avea rezultate cat mai concludente, se recomanda respectarea acelorasi ore de masurare in fiecare zi. Tensiunea arteriala variaza pe parcursul unei zile, iar valorile sunt, de regula, mai ridicate dimineata.

-Pastrati evidenta masurarilor.
Unele tensiometre va ofera posibilitatea stocarii rezultatelor pentru anumite perioade de timp. Un astfel de jurnal al valorilor obtinute va poate oferi o imagine de ansamblu asupra tensiunii arteriale, respectiv evolutia acesteia pe parcursul timpului. Cu un tensiometru precum Tensoval Comfort este posibila memorarea a 60 de valori pentru doi utilizatori, cu informatii despre data si ora masurarii. O astfel de functie va va permite sa comparati valorile tensiunii arteriale si sa tineti o evidenta mai clara a rezultatelor obinute.

-Evitati orice aliment, cafeina, tutunul si alcoolul cu 30 de minute inainte de a va masura tensiunea arteriala.

Acestea pot interveni asupra tensiunii dumneavoastra si implicit pot afecta rezultatele obtinute. In plus, se recomanda vizitarea toaletei inainte de masurare, deoarece o vezica plina poate conduce la cresterea tensiunii arteriale.

-Relaxati-va cateva minute.relaxare
Inaintea masurarii, adoptati o pozitie confortabila si relaxati-va pret de 3-5 minute; nu va masurati niciodata tensiunea arteriala pe fond de nervi, suparare, sau durere.
Asigurati-va ca aveti o pozitie corespunzatoare pentru masurarea tensiunii.

Pozitia corecta presupune sprijinirea spatelui de spatarul unui scaun, fara a incrucisa picioarele sau gleznele, si cu talpile asezate perfect pe podea. Masurarea se poate efectua fie la bratul drept, fie la cel stang. Pe termen lung este indicat sa efectuati masurarea la bratul care indica valorile mai ridicate.

-Aveti grija ca mana sa fie pozitionata corect.

Relaxati-va mana pozitionand-o la nivelul inimii, pe o masa sau spatarul unui scaun.

-Nu vorbiti in timpul masuratorii.

-Este posibil ca tensiunea arteriala sa difere de la un brat la altul?

Este important de stiut faptul ca diferentele mici de tensiune intre cele doua brate nu sunt iesite din comun, insa o diferenta mai mare de 20 mm HG pentru presiunea sistolica (valoarea afisata in partea de sus a ecranului) si 10 mm HG pentru presiunea diastolica (a doua valoare afisata) trebuie discutata cu medicul, putand indica probleme de sanatate, cum ar fi ingustarea arterei principale a bratului, o afectiune renala, diabet sau malformatii de cord.

-Fixarea mansetei.

Se recomanda ca masurarea sa se efectueze cu maneca ridicata, la bratul la care valoarea tensiunii este mai mare. Daca nu sunteti siguri care brat este mai indicat in cazul dumneavoastra., va rugam sa va consultati medicul. Daca manseta dumneavoastra este complet desfacuta, introduceti capatul mansetei prin catarama de metal astfel incat sa se formeze un lat. Sistemul de inchidere prin scai trebuie sa se afle pe partea exterioara. Fixati manseta pe partea superioara a bratului. Tubul trebuie sa se afle acum in partea interioara a cotului si sa indice in directia mainii.

hartman

Prindeti capatul liber al mansetei, strangeti-l in jurul bratului si fixati prin inchiderea cu scai. Asezati manseta astfel incat tubul mansetei sa fie plasat in mijlocul partii interioare a cotului pe artera si marginea de jos a mansetei sa se afle la o distanta de 2 – 3 cm de cot.
Manseta trebuie fixata bine, dar nu foarte strans. Trebuie sa puteti introduce doua degete intre brat si manseta.


Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica