Cele mai comune traumatisme care provoaca dureri cervicale

Actualizat: 29 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Accidentele auto, traumatismele rezultate in urma activitatilor sportive, miscarile bruste si ridicarea incorecta a greutatilor - toate aceste evenimente pot duce la diferite tipuri de leziuni ale gatului si dureri cervicale.
Gatul este o parte vitala a corpului care este destul de vulnerabila si predispusa la durere, la diverse prejudicii in urma accidentelor, evenimentelor sportive si ca urmare a manipularii inadecvate de greutati.

Cauze

Orice leziune sau presiune localizata la nivelul gatului sau care are consecinte negative asupra acestei parti a corpului ar putea determina dureri cervicale.

Principalele cauze ale vatamarii zonei cervicale ar putea fi:
- accidentele auto, in special coliziunile care implica avarierea partii din spate a autoturismului;
- cazaturile;
- ridicarea incorecta a unor obiecte grele;
- realizarea de activitati repetitive, in aceeasi pozitie - cum ar fi lucrul la calculator;
- lovirea provocata de diverse obiecte in cadere;
- exercitarea anumitor sporturi (fotbal, calarie, hochei);
- scufundarile in ape necunoscute.

In functie de prejudiciul experimentat, afectarea sau incordarea gatului poate avea ca rezultat durerea de gat, dar si durerea de cap, umar, amorteala sau furnicaturi la nivelul bratelor si picioarelor.

Printre traumatismele care pot avea lor in zona gatului (cervicala) sunt:
- pleasna (whiplash) - durerea de gat cauzata de supra-extensia gatului (suprasolicitarea ligamentelor) ca urmare a unui accident auto violent, in cazul in care autoturismul a fost lovit din spate. Acesta este cel mai frecvent tip de prejudiciu intalnit, asupra zonei gatului, in care sunt lezate tesuturile moi ale gatului, inclusiv muschii, ligamentele si nervii. Simptomele pot fi variate: de la dureri de gat, rigiditate a acestuia, dureri de cap, ameteli, furnicaturi, amorteli si slabiciune a gatului si membrelor.
- posturile fixe - postura incorecta sau pozitiile dificile mentinute mult timp de catre o persoana care lucreaza la calculator, de exemplu, doarme cu o perna inadecvata sau care lectureaza in pat, pot determina incordarea muschilor gatului. De-a lungul timpului, acest disconfort muscular poate duce si la dureri cervicale.
- incordare (tensionare excesiva) si intinderea sau entorsa cervicala - anumite injurii, in mod special cele legate de activitatile sportive pot implica fortarea muschilor si intinderea ligamentelor gatului. Acest tip de afectare este insotit de dureri de gat care sunt agravate la orice miscare realizata. Cu odihna si medicamente antiinflamatorii (ibuprofen, naproxen), senzatia de incordare si intindere, de obicei, se vindeca de-a lungul timpului.
- afectarea unor nervi - acesta este un prejudiciu comun, intalnit mai ales la persoanele care practica sport si care poate declansa dureri de gat, senzatie de amorteala (furnicaturi) sau chiar senzatie de arsura. Simptomele, de obicei, dispar destul de repede.
- traumatisme ale discurilor intervertebrale - in urma unor actiuni care implica ridicarea de obiecte grele, pot fi afectate discurile intervetrebrale, iar nervii de la nivelul gatului ar putea suferi iritatii, provocand dureri care coboara de la gat spre picior.
- leziuni ale maduvei spinarii - un accident la nivelul gatului poate afecta maduva spinarii in cazul in care accidentul este suficient de sever sa distruga oasele vertebrale care au rolul de a proteja maduva spinarii. Lezarea maduvei spinarii poate provoca paralizie partiala sau totala sau chiar deces. Accidentele auto ori cele ca urmare a scufundarilor in locuri necunoscute, traumatismele in urma evenimentelor sportive pot determina afectiuni la nivelul maduvei spinarii.

Prevenirea traumatismelor gatului

Ranile produse la nivelul gatului pot fi minore si se pot imbunatati de-a lungul timpului sau pot avea consecinte devastatoare schimband in totalitate viata unei persoane.
Pentru a reduce riscul de accident in aceasta parte a corpului se pot lua urmatoarele masuri de siguranta:
- se va purta intotdeauna centura de siguranta;
- nu se va consuma alcool in timp ce se va conduce un autoturism;
- este recomandabil sa se sara in picioare in ape necunoscute, intai, inainte sa se practice scufundari, pentru a evita lovirea cu capul si gatul de un anumit obstacol;
- se va folosi casca de protectie atunci cand se va circula cu motocicleta sau cu un vehicul de teren;
- in sporturile de contact se vor evita coliziunile la nivelul capului.

Durerea cervicala poate fi cauzata de lezarea unui nerv?

Orice durere cervicala trebuie evaluata de catre un medic, pentru a se stabili daca a fost sau nu deteriorat un nerv sau exista alte cauze ale acesteia. In functie de factorii care au declansat durerea, doctorul va recomanda tratamentul necesar.
Daca o persoana se confrunta cu durere cervicala, dar si cu alte simptome care se extind de la gat spre brate sau palme posibil sa fie afectat un nerv cervical. Nervii sunt celule specializate care transmit mesaje in tot organismul uman. Aceste mesaje sunt propagate prin impulsuri nervoase, efectuate in diverse parti ale corpului si ale sistemului nervos central - creierul si maduva spinarii. De exemplu, atunci cand o persoana decide sa isi miste un brat, creierul trimite mesaj muschilor din brat printr-un impuls nervos, astfel incat bratul se va misca.

Afectarea nervilor

Un nerv afectat este nervul deteriorat sau lezat. Cauzele acestui lucru pot fi multiple: compresie, constrictie sau suprasolicitarea nervului.

La nivelul gatului, nervii afectati sunt adesea rezultatul:
- herniei de disc - cand unul din discurile cervicale se deplaseaza de la locul sau, acesta poate exercita o presiune asupra unui nerv cervical;
- ingustarea canalului spinal la nivelul gatului - sau steonza spinala cervicala este o afectiune care prespune ingustarea spatiului dintre vertebre (oasele care incadreaza coloana vertebrala) si care poate avea drept consecinta presiunea nervilor din zona gatului;
- degenerarea discurilor intervertebrale - varsta sau alti factori pot cauza degradarea discurilor coloanei vertebrale. Cand se intampla acest lucru, vertebrele ar putea comprima un nerv.
- excrescente (ciocuri) osoase - aceste excrescente osoase pot fi rezultatul bolilor care determina degenerarea discurilor intervetrebrale sau a artritei si pot opune presiune asupra nervilor din jur.

Lezarea nervilor: simptome si diagnostic

Simptomele unui nerv cervical afectat, coboara catre brate, si degete si includ:
- durere care iradiaza, din zona gatului;
- amorteala, senzatie de arsura, senzatie de usturime;
- dificultati in a percepe senzatiile;
- senzatie de slabiciune.

Daca o persoana banuieste ca ar putea avea lezat un nerv cervical, este important sa consulte medicul. Din fericire, cele mai multe dintre situatii se vor rezolva fara tratament, in maxim trei-sase saptamani. In alte cazuri, se poate declansa neuropatia periferica, de exemplu, iar interventia sepcialistului este importanta pentru evaluare si monitorizarea in perioada de recuperare.
Neuropatia periferica include toate tipurile de tulburari ale sistemului nervos periferic. Simptomele bolii pot deveni permanente. De cele mai multe ori acestea sunt: amorteala, arsura, senzatie de intepatura.
Pentru a diagnostica leziunea unui nerv de la nivelul gatului, medicul va efectua un examen fizic si va dori sa stie care sunt simptomele manifestate. Examenul va implica manipularea gatului pentru a determina ce pozitii cauzeaza durerea. Dupa caz, pentru stabilirea unui diagnostic cat mai exact, specialistul ar putea solicita investigatii suplimentare: tomografie computerizata, radiografie, imagistica prin rezonanta magnetica (rmn).

Tratament

Alternativele de tratament in cazul in care medicul a stabilit ca un nerv cervical este deteriorat includ:
- odihna - medicul va recomanda odihna pana cand simptomele se vor ameliora. De asemenea, pentru o pozitie buna a gatului, acesta ar putea indica si folosirea unui guler cervical.
- medicatie - medicamentele antiinflamatorii sau alte medicamente pot fi de ajutor pentru calmarea durerii.
- fizioterapie - in unele cazuri, fizioterapia poate implica terapie cu caldura sau terapie cu gheata, stimulare electrica, masaj si diverse tipuri de exercitii care au rolul de a diminua simptomatologia.
- chirurgie - in situatii destul de rare, medicul ortoped poate considera necesar ca trebuie sa intervina chirurgical pentru a reduce presiunea exercitata asupra nervului. In cazul perturbarii functiei unui nerv este important ca medicul specialist sa stabileasca diagnosticul corect si sa ofere tratamentul adecvat pentru a nu exista urmari neplacute sau complicatii.


Citeste si despre:

Pericardita Tulburari de mers si cauzele lor Psoriazisul - evolutie si complicatii Liftingul gatului 10 reguli de urmat pentru a gati sanatos 8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat Recuperarea dupa accidentele la schi prelungeste viata articulatiilor genunchilor Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Gatul rigid si traumatismele regiunii cervicale Durerea in gat Cum sa interpretati corect cauzele durerilor in gat Te doare in gat? Iata 9 remedii care te scapa rapid de problema Cum poti trata durerile in gat in mod natural Durerile in gat: de ce apar si cum le tratam?
Cere sfatul medicului ×