Anul acesta pe teritoriul Romania nu s-a inregistrat niciun caz de meningita West Nile

Actualizat: 11 August 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In urma ultimelor alerte aparute, Ministerul Sanatatii anunta ca anul acesta nu s-a inregistrat niciun caz de meningita West Nile pe teritoriul Romaniei.

In 1996 Romania s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de meningita West Nile din Europa, care totaliza 393 de cazuri. Ca urmare a acestui fapt, incepand cu anul 1997 autoritatile sanitare au implementat un sistem de supraveghere al acestei infectii la om, sistem care functioneaza si in prezent. In anul 2009, prin acest sistem, au fost confirmate 2 cazuri de imbolnavire.

La nivel european, in ultimii ani, au fost confirmate cazuri de meningita West Nile in Italia, Ungaria, Franta.

Specialistii in sanatate publica din Ministerul Sanatatii recomanda populatiei:
- sa evite, pe cat posibil, expunerea la tantari purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi sau aplicand substante chimice repelente de indepartare a tantarilor;
- impiedicarea patrunderii tantarilor in locuinte utilizand mijloace mecanice (plase la ferestre) sau substante chimice;
- indepartarea din jurul locuintelor a recipientelor cu apa statuta;
- sa se prezinte de urgenta la medic cand prezinta semne de boala: febra, dureri intense de cap, varsaturi, dureri articulare sau musculare.

Se impune ca autoritatile locale sa ia masuri de dezinsectie in localitati.
Meningita West Nile este o boala infectioasa care se transmite la om prin intermediul tantarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om.

Este comun in Africa, Asia Centrala si de Vest si Orientul Mijlociu. O parte dintre persoanele infectate fac o boala de gravitate medie cu febra, dureri de cap, dureri musculare, uneori eruptii pe piele si edeme ale unor glande. Nu se cunosc efecte pe termen lung in urma acestor imbolnaviri. O mica parte dintre persoanele infectate fac forme neurologice severe de boala: meningite, meningoencefalite, encefalite.


Citeste si despre:

Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Virusul West Nile - cum se manifesta aceasta boala transmisa de tantari Educatia tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta 18% dintre gravide nu merg niciodata la control Strugurii - sursa naturala de sanatate Indicatia tratamentului cu pilula contraceptiva Virusul West Nile: simptome si tratament #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Remedii eficiente pentru ameliorarea intepaturilor de tantari Masajul anticelulitic si celulita Meningita aseptica (virala) Meningita bacteriana Meningita Meningita - cauze, simptome, tratament Simptome de meningita
Cere sfatul medicului ×