Strugurii sunt intalniti in diferite culori, de la alb, rosu, verde, negru si violet. Toate tipurile de struguri sunt usor accesibile pe tot parcursul anului. Acestia contin un numar mare de substante nutritive esentiale si ofera o serie de beneficii pentru stimularea imunitatii. De asemenea, sunt o sursa bogata de minerale, inclusiv magneziu, fier si calciu.
Strugurii mentin organismul hidratat, reduc riscul de diabet si de cancer, trateaza problemele cutanate si sunt o sursa importanta de potasiu, insa beneficiile strugurilor nu se opresc aici. Aceste fructe sustin sanatatea creierului, combat inflamatia si ajuta la pierderea in greutate.
Strugurii sunt surse bogate de fitonutrienti, in special fenoli si polifenoli. Fitonutrientii din struguri variaza de la specie la specie.
Continut per 100 grame:
- Calorii: 67
- Grasime totala: 0,4 g
- Colesterol: 0 mg
- Potasiu: 191 mg
- Fibre dietetice: 0,9 g
- Proteine: 0,6 g
- Vitamina C: 6%
- Fier: 1%
- Vitamina B12: 0%
- Magneziu: 1%
- Vitamina B6: 5%
- Calciu: 1% din
- Vitamina A: 2%
- Zahar: 16 g
- Carbohidrati: 17 g
- Sodiu: 2 mg
- Grasimi mononesaturate 0 g
- Grasimi saturate: 0,1 g
Sunt bogati in antioxidanti. Strugurii contin o gama larga de fitonutrienti de la carotenoizi, la polifenoli. Resveratrolul, unul dintre cei mai puternici antioxidanti, previne producerea radicalilor liberi, care duc la apritia cancerului. Semintele si pielea strugurilor contin cea mai mare cantitate de antioxidanti.
Hidrateaza. Strugurii contin 82% apa, iar consumul lor mentine pielea hidratata in mod natural.
Reduc riscul de diabet. Resveratrolul ajuta si la intarirea imunitatii. Antioxidantii din struguri ajuta la sintetizarea zaharului din sange. Acestia ofera cele mai bune rezultate atunci cand strugurii sunt consumati proaspeti.
Reduc riscul de cancer. Cantitatile mari de antioxidanti stimuleaza imunitatea si protejeaza impotriva multor forme de cancer. Deoarece reduc stresul oxidativ si protejeaza ADN-ul celular, scad riscul de a dezvolta tumori canceroase.
Trateaza probleme cutanate. Resveratrolul continut de struguri protejeaza pielea de semnele imbatranirii si combate bacteriile responsabile de aparitia acneei.
Sunt sursa bogata de potasiu. Strugurii contin cantitati mari de potasiu, prin urmare pot fi o modalitate foarte buna de a reduce consumul de sare.
Imbunatatesc vederea. Strugurii ofera schimbari semnificative la nivel celular pentru combaterea stresului oxidativ.
Sunt agenti antiinflamatori. Strugurii contin multe enzime, care au efect antiinflamator asupra organismului, promovand sanatatea inimii.
Intarzie imbatranirea. Strugurii incetinesc procesul de imbatranire, iar antioxidantii continuti intaresc imunitatea. Intrucat mentin pielea hidratata, previn formarea ridurilor si aparitia semnelor de imbatranire.
Ajuta la pierderea in greutate. Flavonoidele din struguri sunt foarte importante pentru mentinerea unei greutati optime. Un ciorchine mic de struguri contine aproximativ 100 de calorii, fiind o gustare hranitoare si sanatoasa.
Nutritional, toate tipurile de struguri sunt aproape identice. Totusi, strugurii rosii contin mai multi antioxidanti decat strugurii albi. Strugurii albi, in schimb, au un continut mai mare de cupru.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.