Toluen

Actualizat: 05 August 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Descriere


Toluenul este un lichid incolor, cu miros asemanator benzenului. Calea de patrundere este in special respiratorie. Se biotransforma in proportie de 80% in ficat. Eliminarea se face in proportie de 80% ca metaboliti (acidul hipuric a fost primul metabolit identificat in urina, de catre Keller in 1842) la nivel renal, si restul de 20% ca atare, prin expiratie.

Actiune toxica

La nivel local toluenul produce iritatii si eczeme.
Se poate ajunge la intoxicatii voluntare mai usor decat in cazul benzenului, intrucat toluenul are o actiune narcotica mai mare decat a benzenului, dar un risc toxic mai scazut, posedand o volatilitate mai mica si o actiune iritanta mai mare.
Actiunea toxica hematologica este asemanatoare cu cea a benzenului, insa de o intensitate mai mica.

Intoxicatia acuta

Intoxicatia acuta cu toluen se manifesta prin fenomene narcotice:
- vertij,
- somnolenta,
- pierderea cunostintei.

Maifrecvent se manifesta fenomenele prenarcotice (tulburari de coordonare) deoarece actiunea iritanta puternica nu permite expunerea indelungata pentru a se ajunge la narcoza.

Intoxicatia cronica

Manifestarile clinice sunt:
- tulburari cardiovasculare,
- epistaxis, metroragii,
- manifestari hematologice (anemie cu leucopenie, limfocitoza si trombocitopenie),
- eczeme,
- senzatie de arsura la nivelul globilor oculari.

Formula leucocitara revine la normal dupa incetarea expunerii.

Tratamentul intoxicatiei acute

Tratamentul consta in:
- scoaterea din mediul toxic,
- oxigenoterapie,
- administrare de neuroprotectoare si hepatoprotectoare.


Citeste si despre:

Alimentele organice mai bune pentru sanatate Inhalanti - generalitati Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti Protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici Substante cancerigene unde se gasesc si ce efecte au Cele mai sanatoase plante de apartament La ce riscuri va expun manichiurile profesionale si unghiile false Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top 3 ingrediente foarte periculoase pe care le poate contine oja Lacul de unghii si oja un cocktail de chimicale? Produse des folosite care te pot imbatrani Hidrocodona GHB Legatura dintre fumat si riscul aparitiei cancerului Fumatul inamicul numarul 1 in afectiunile cardio-pulmonare