Enterocolita acuta

Actualizat: 06 Mai 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este enterocolita?


Enterocolita este termenul care se refera la infectiile tractului digestiv cauzate de diferite bacterii, virusuri, fungi si paraziti. Enterocolitele sunt manifestari frecvent intalnite care se caracterizeaza prin prezenta a numeroase scaune moi, greata, varsaturi, dureri abdominale, febra, frisoane, stare generala alterata.

In cadrul acestor episoade are loc eliberarea toxinelor si substantelor infectioase sau pierderi importante de apa si minerale, ca urmare a diareei si varsaturilor.

Cauzele si simptomele enterocolitei


Cea mai frecventa cauza de gastroenterita este infectia virala. Virusurile, cum ar fi rotavirusul, adenovirusul, astrovirusul si calcivirusul, precum si virusurile mici si rotunde (SRSV) se gasesc in toata lumea. Expunerea implica de obicei, calea fecal orala (de exemplu, consumul de alimente contaminate cu materii fecale, asociat cu o igiena precara), dar sunt probabile si alte cai de transmitere.

De obicei, copiii sunt mai vulnerabili la rotavirusuri, cauza cea mai importanta a diereii acute, apoase. Copiii sunt susceptibili si la contactarea adenovirusurilor si astrovirusurilor care sunt cauze minore ale gastroenteritelor in copilarie. Adultii pot experimenta boala din cauza astrovirusurilor. Totusi, calcivirusurile si SRSV (care includ virusurile Norwalk, Southhampton si Lonsdale) pot fi cauze majore ale gastroenteritei virale la adulti, dar si la copii. Simptomul major al acestor virusuri il reprezinta mai degraba varsaturile.

Gastroenterita bacteriana este frecvent rezultatul igienei inadecvate, ca rezultat al saraciei, lipsei de apa potabila sau a unor alimente contaminate - conditii intalnite in mod frecvent in tarile in curs de dezvoltare.

Agentii etiologici ai enterocolitei acute

Perioada de vara-toamna este asociata cu frecventa maxima a cazurilor de enterocolita, dar exista agenti infectiosi care apar si in timpul iernii (rotavirusurile, virusul Norwalk). De asemenea, raspandirea infectiei gastrointestinale este favorizata de factori economici si sociali (nivelul de salubritate, alimentarea improprie cu apa, igiena precara individuala si colectiva).

Enterocolita acuta este intalnita si la persoanele care calatoresc in zone endemice (diareea calatorului). Aceste persoane se infecteaza, de obicei prin ingestia de alimente (legume, fructe) sau apa contaminata.

In cazul in care este prezenta diareea, va fi necesara modificarea dietei, consumul de alimente specific si hidratarea adecvata. Microorganismele cel mai frecvent implicate in declansarea diareei calatorului sunt: E. coli, Shigella, Salmonella, rotavirusuri, Staphylococcus enterotoxici, Giardia lamblia, Entamoeba histolitica.

In 20-30% dintre cazuri, factorul declansator ramane un agent infectios neidentificat. Din cauza multitudinii de microorganisme care o provoaca si a posibilitatilor de raspandire, enterocolita acuta va ramane intotdeauana o problema medicala curenta.


Citeste si despre:

Enterocolita acuta – semnele care trebuie sa te trimita la medic! Enterocolita acuta – provocarea parintilor pe timpul verii Poliomielita anterioara acuta, o maladie virala Artrita din bolile inflamatorii intestinale Gripa - cum separam mitul de adevar Greutatea mica la nastere: factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare Cum se manifesta alergia alimentara De ce postbiotice, ci nu probiotice? Top greseli comune facute atunci cand copilul are diaree Analiza sucului gastric si analiza bilei Analize microbiologice (hemocultura, coprocultura, urocultura si multe altele) Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Enterocolita: Simptome si tratament eficient Ce ar trebui sa stii despre Enterocolita Ulcero-Necrotica? Enterocolita necrozanta la copii Cafeaua previne depresia