Acetona

Actualizat: 05 August 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Descriere


Acetona este un lichid incolor, inflamabil, fiind un solvent mult utilizat in laboratoare si industria chimica. In mediul casnic, cel mai frecvent se intalneste ca dizolvant al lacurilor pentru unghii.

Contaminarea apei, mancarurilor, aerului cu acetona poate duce la expunere cronica.

Patrunde in organism pe cale:
- digestiva,
- respiratorie,
- cutanata.

Se absoarbe si difuzeaza greu in organism, prezentand fenomenul de acumulare lenta, ceea ce face sa se ajunga la o intoxicatie acuta subita. Eliminarea acetonei are loc pe cale pulmonara si renala, ca atare sau sub forma de metaboliti.

Actiune toxica

Acetona este iritanta si determina leziuni la nivelul ochilor, nasului si gatului. Poate produce intoxicatie prin actiunea sa asupra SNC.

Are proprietatea de a usca pielea, favorizand astfel infectiile si inflamatiile.

Dozele mari de acetona determina fenomene de narcoza, insotite de tulburari respiratorii si vasomotorii.

Intoxicatia acuta

Intoxicatia acuta prin ingestie se prezinta cu:
- tulburari gastrointestinale (greata, voma, diaree),
- cefalee, stare de neliniste,
- tulburari nervoase, pierderea cunostintei.

Acetona perturba metabolismul glucidic, in prima faza aparand hiperglicemia si apoi hipoglicemia, fenomen care este insotit de acidoza.

Intoxicatia cronica

Intoxicatia cronica cu acetona se manifesta prin:
- fenomene iritative pentru mucoase (laringita, bronsita) si tegumente (epiderma uscata),
- fenomene digestive (epigastralgii, anorexie),
- fenomene generale (cefalee, astenie, pierdere ponderala).

In majoritatea cazurilor intoxicatia cronica este rezultatul unor expuneri la un amestec de solventi.

Efectele pe termen lung ale expunerii la acetona au fost evidentiate in urma experientelor pe animale. In aceste conditii apar leziuni la nivel renal, hepatic si nervos, malformatii congenitale, scaderea reproducerii la animalele de sex masculin.

Acetona a dovedit efect anticonvulsivant la animalele de experienta suferind de epilepsie, in concentratii milimolare.

Tratamentul intoxicatiei acute

In caz de expunere la acetona prin inhalare, se scoate victima din atmosfera viciata, se practica ventilatia mecanica si se combate acidoza.

In caz de ingestie se face spalatura gastrica. Laptele si uleiul de ricin sunt contraindicate.


Citeste si despre:

Alergiile la produsele cosmetice Inhalanti - generalitati Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice Afectiuni ale cavitatii bucale Fumezi? Afla ce tipuri de cancer poti dezvolta Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Ghidul pacientului diabetic Ce spun unghiile despre sanatatea organismului? Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria) Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii Cocaina Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza calculilor urinari, analiza microscopica a urinei)