Benzen

Actualizat: 22 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Descriere


Benzenul este un lichid incolor, cu miros aromat, volatil, care face parte din clasa inebriantelor. Amestecurile de solventi continand benzen (solventi "benzenici") intra in compozitia diferitelor uleiuri, vopsele, diluanti, spray-uri; ele pot fi considerate "droguri sociale".

Calea principala de patrundere este cea respiratorie, urmata de cea transcutanata si rar digestiva. Se distribuie in tesuturile si organele bogate in lipide (tesut adipos si maduva osoasa), de unde benzenul este eliberat lent in circulatie, avand o remanenta mare.

Biotransformarea are loc pe doua cai: una majora, la nivelul hepatocitului si cea minora, de la nivel renal (compusii rezultati fiind eliminati renal). 40-45% din benzen nu este biotransformat.

Actiune toxica

Benzenul este un toxic de tip narcotic.

Actioneaza asupra:
- SNC (pe care intai il excita, apoi il deprima);
- sistemului hematopoietic (scaderea elementelor figurate, urmata de trombocitopenie);
- tegumentelor si mucoaselor (iritant);
- tractului respirator (mergand pana la aparitia edemului pulmonar acut);
- aparatului digestiv (in caz de ingerare corodeaza mucoasa digestiva).

Toxicitatea depinde de sensibilitatea individuala si alti factori legati de starea organismului (ex. tinerii sunt mai sensibili la actiunea benzenului, iar sarcina agraveaza intoxicatia, putand duce la hemoragii cu sfarsit letal).

Benzenul este toxic prin el insusi si prin metabolitii sai, benzen-epoxidul si polifenolii. Actiunea directa este consecinta organotropismului, a stocarii in maduva osoasa a benzenului si metabolitilor sai, cu efect persistent, care se exercita nemijlocit asupra parenchimului hematopoietic, cu impact pe celula stem, determinand alterarea cantitativa si/sau calitativa a seriilor mielogene.

La inceputul expunerii profesionale (moderate), aceasta actiune poate fi, pentru o scurta perioada, cu efect excitator. In majoritatea cazurilor insa, chiar de la inceput, efectul este distructiv.

Intoxicatia acuta

Se caracterizeaza prin:
- euforie ("betie benzenica", somnolenta sau coma care poate evolua letal prin colaps cardiac),
- stare de excitatie (delir, halucinatii, convulsii),
- tulburari digestive (greata, varsaturi, epigastralgii),
- respiratorii (bradipnee),
- hemoragii ale mucoaselor.

Decesul survine prin insuficienta respiratorie. Daca intoxicatia nu este mortala, subiectul ramane cu sechele psihice si sensibilitate la benzen. In cazul intoxicatiei subacute, expunerile repetate determina encefaloza toxica benzenica.

Intoxicatia cronica

Intoxicatiile cronice pot fi profesionale (benzenismul) sau voluntare.

Simptomele apar dupa luni sau ani de expunere (uneori chiar dupa incetarea expunerii).

Benzenismul poate fi sistematizat in trei stadii:

- prebenzenism,
- benzenism latent (manifestat clinic prin: gingivoragii, epistaxis, hipermenoree, purpura petesiala),
- benzenism manifest (tabloul clinic este dominat de anemie, de obicei asociata cu leucopenie si trombocitopenie cu manifestari hemoragice cutaneomucoase).

In formele avansate apar urmatoarele sindroame:
- anemic grav,
- leucopenic-agranulocitar toxico-septic febril (leucocitele scad dramatic sub 2.000 si chiar 1.000, iar granulocitele neutrofile coboara sub 30%; poate apare chiar un sindrom toxico-septic gingivobucal manifestat prin stomatita, angina ulcero-necrotica),
- sindrom trombocitopenic-trombocitopatic hemoragic (trombocitele scad sub 50.000 cu aparitia purpurei, epistaxisului, gingivoragiilor, hematemezei, melenei, uneori apar hemoragii profunde cu prognostic grav).

Actiunea toxica specifica, manifesta in cadrul intoxicatiei cronice, induce o hemopatie progresiva in care functia maduvei hematogene se deprima treptat (mielopatie involutiva), avand ca expresie in sangele periferic anemia si/sau leucopenia si/sau trombocitopenia. Insuficienta medulara poate evolua spre aplazie medulara, letala, sau constituie numai o stare preleucemica.

Semnele clinice:

- la nivelul sistemului nervos: cefalee, iritabilitate, astenie, parestezii;

- la nivelul aparatului digestiv: greata, anorexie, uneori hepatita;

- la nivelul sistemului hematopoietic (medulotoxicitate):

- hipoplazie (la femei) cu anemie aplastica, leucopenie, trombocitopenie;

- hiperplazie (la barbati) cu macrocitoza si hipercromie, hiperplazia globulelor albecu leucemie si limfosarcom (formele severe apar in special la persoanele cu grupa sanguina 0).

- la nivelul tegumentelor si mucoaselor: iritatii tegumentare si conjunctivite, sindrom necrotic gingivobucal.

Prognosticul este foarte grav cand numarul hematiilor scade sub 1.000.000, numarul trombocitelor sub 10.000, cel al leucocitelor sub 1.000 si in special cand granulocitele se micsoreaza pana aproape de disparitie.

Tratamentul intoxicatiei acute

Masuri imediate:

In cazul inhalarii se practica scoaterea persoanei din atmosfera toxica, oxigenoterapie, ventilatie asistata.

Daca intoxicatia se produce prin ingerare se face spalatura gastrica, se administreaza carbune activat sau carbonat acid de sodiu 5%, ulei de parafina sau purgativ salin.

In cazul contactului cu tegumentele, acestea se spala cu apa si sapun si se indeparteaza vestimentatia. In cazul in care a fost atinsa conjuctiva, aceasta se spala cu apa distilata timp de 10-15 minute.

Masuri generale:

- reechilibrare hidroelectrolitica,
- sustinere cardiaca,
- antibioterapie,
- transfuzii,
- monitorizarea hemogramei.

Contraindicatii:

- provocarea vomei (pericol de pneumonie de aspiratie);

- administrarea de substante grase (lapte, ulei de ricin) si alcool (benzenul este solubil in acestea);

- administrarea de adrenalina, noradrenalina (creste riscul de fibrilatie ventriculara);

- efortul fizic (mareste riscul deinsuficienta cardiaca).


Citeste si despre:

Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun Inhalanti - generalitati Factori de risc in dezvoltarea cancerului Fumezi? Afla ce tipuri de cancer poti dezvolta Influenta poluarii asupra sanatatii Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Leucemia mieloida acuta la copii si alte malignitati mieloide Avortul spontan - pierderea spontana a sarcinii Leucemia limfoida acuta Leucemia mieloida acuta la adulti Hidrocodona