Cel mai bun ritual de ingrijire pentru fiecare tip de piele

Actualizat: 01 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Fiecare tip de piele detine propriul sau ritual de ingrijire ideal, care cuprinde reguli de baza adaptate nevoilor tesutului cutanat.

Tipurile de piele se disting in functie de cantitatea de sebum produsa de piele, de aceea predispozitia genetica, dieta, nivelul de stres, fluctuatiile hormonale, medicamentele si produsele de ingrijire pot influenta aspectul si sanatatea tesutului cutanat.

Tipurile de piele si cum le recunoasteti

Tipurile principale de piele sunt uscata, grasa, mixta sau normala si sensibila, fiecare cu propriile lor caracteristici.

Pielea grasa

Poate fi recunoscuta prin luciul sau caracteristic, in special in zona T (de la frunte, catre nas si barbie). Pielea grasa are porii dilatati, este predispusa aparitiei punctelor negre si acneei, din pricina glandelor sebacee hiperproductive. Avantajele acestui tip de piele constau in faptul ca este mai putin susceptibila liniilor fine si ridurilor, semnele imbatranirii devenind vizibile mai tarziu.

Interesant este ca un numar important de persoane constata ca pielea grasa poate deveni uscata in timp, mai ales dupa varsta de 35 de ani. Masura in care pielea grasa produce sebum in exces poate sa depinda si de perioada anului sau anotimp, problemele sale fiind accentuate de

- pubertate si dezechilibre hormonale;
- stres;
- expunerea la caldura sau umiditate excesiva.

Pielea uscata

Pielea uscata este deseori rigida, strange, prezinta mai multe linii fine si riduri, precum si un aspect cenusiu sau tern, din pricina acumularii rapide a celulelor moarte la suprafata. Acest tip de piele are nevoie de o ingrijire speciala, tocmai din cauza faptului ca produce mult disconfort atunci cand nu se i asigura un nivel optim de hidratare.

Pielea uscata poate fi provocata si de

- factori genetici;
- imbatranire si tulburari hormonale;
- vreme neprielnica (vant, soare arzator sau ger);
- radiatiile ultraviolete;
- supraincalzirea incaperilor;
- dusurile lungi si fierbinti;
- sapunuri si cosmetice cu ingrediente deshidratante;
- medicamente.

Pielea mixta

Statisticile medicale arata ca peste 70% dintre femei au pielea mixta sau normala. Poate fi recunoscuta prin luciul prezent in zona T, cu pometii bine hidratati si portiuni uscate din loc in loc. Porii dilatati pot sa apara pe nas, barbie sau frunte, razlet, de dimensiune medie. Pielea mixta este uniforma, fina si are o culoare sanatoasa. Astfel, o piele care nu este nici prea uscata, nici prea grasa

- prezinta putine imperfectiuni sau chiar deloc;
- nu este sensibila;
- porii sunt foarte putin vizibili;
- aspectul este radiant.

Pielea sensibila

Pielea sensibila tinde sa fie mai subtire, delicata, cu pori putin sesizabili. Se irita cu usurinta la contactul cu soarele, unele produse cosmetice sau substante agresive din mediu. Daca pielea dumneavoastra se inroseste usor sau este predispusa aparitiei petelor si zonelor uscate, descuamate, cu siguranta este sensibila.

Ingrijirea ideala pentru fiecare tip de piele

Ingrijirea pielii grase

Excesul de sebum, care produce puncte albe si negre, cosuri si acnee, este principala provocare in ingrijirea corecta a pielii grase. Important este sa gasiti acele produse cosmetice care sa va scape de luciul inestetic, fara sa va produca iritatii sau uscare excesiva.

Astfel, este extrem de important sa va curatati pielea cu o lotiune purificatoare dimineata si seara, pe care sa o aplicati prin miscari circulare, efectuate cu buricul degetelor. Nu folositi produse pe baza de alcool, in ideea ca veti degresa mai bine pielea acestea vor avea efectul contrar, de stimulare suplimentara a glandelor sebacee.

Produsele de ingrijire pe baza de acid salicilic sunt foarte eficiente pentru ingrijirea pielii grase, pe care este bine sa le aplicati in special pe portiunile cu pori dilatati si luciu, de doua sau trei ori pe saptamana.

Cautati creme, geluri si seruri pe baza de retinol, o substanta care diminueaza productia de sebum si micsoreaza porii dilatati. Produsele care mentioneaza pe eticheta ca sunt non-comedogenice sunt recomandate pielii grase, deoarece nu obstructioneaza porii.

Daca aveti o problema cu acneea, utilizati produse astringente. Evitati formulele de machiaj lichide si pe cele care au in compozitie ulei. Hidratati pielea zilnic cu o crema pe baza de apa (niciodata ulei!), cu un factor de protectie SPF de minimum 30.

Ingrijirea pielii uscate

Utilizati produse de curatare foarte blande, suficient de puternice incat sa nu fie nevoie sa le folositi si dimineata, doar seara. Acest lucru este important deoarece pielea uscata nu trebuie sa fie privata de uleiurile sale naturale protectoare, care o mentin sanatoasa.

Produsele care au la baza acid hialuronic sunt recomandate pielii cu tendinta spre deshidratare. Moleculele acestei substante sunt hidroscopice, ceea ce inseamna ca atrag apa, deci au efect intens hidratant.

Medicii dermatologi recomanda, in ritualul de ingrijire a pielii uscate, creme care au in compozitie fosfolipide, colesterol si acizi grasi esentiali. Nu uitati nici de factorul de protectie SPF de minimum 30, precum si de aplicarea in strat gros a cremei hidratante inainte de culcare.

Schimbati produsele de ingrijire cu precautie, spun specialistii. Asteptati cel putin 60 de zile pentru a testa eficienta unei formule, inainte sa o inlocuiti. Pielea uscata este mai putin adaptabila!

Ingrijirea pielii mixte

Daca aveti pielea mixta, este important sa va concentrati strict pe portiunile de piele cu necesitati speciale cele grase si cele mai uscate. Folositi produse purificatoare blande, o data pe zi. Aplicati formule pe baza de acid salicilic pe portiunile cu exces de sebum o data la cateva zile si creme cu efect intens hidratant, doar pe zonele predispuse uscarii excesive.

Exfoliati pielea mixta o data pe saptamana, astfel incat sa indepartati eficient celulele moarte si sa mentineti porii curati.

Ingrijirea pielii sensibile

In afara de curatarea si hidratarea zilnica, pielea sensibila poate avea nevoie si de produse special concepute pentru nevoile sale. Cautati in special produse blande, fara parfum si ingrediente chimice iritante. Puteti solicita sfatul medicului dermatolog, care va poate indruma catre produsele eficiente pentru nevoile dumneavoastra specifice.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Cum putem invinge celulita? Cum sa va spalati corect pe maini Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata Igiena zilnica a corpului Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata 9 obiceiuri de infrumusetare care pot pune sanatatea in pericol Reactii ale pielii cauzate de plante Modificarile pielii din timpul sarcinii Interventii cosmetice : generalitati despre piele Tipuri majore de distrofie musculara