Provocarile legate de fertilitate pot fi dificile.
Pe langa emotiile si impactul asupra relatiei cu partenera, sanatatea reproductiva este legata din punct de vedere istoric cu conceptul de virilitate masculina.
Sexul, fertilitatea si sarcina reprezinta procese dificile, dar foarte importante.
Ele depind de mai multi factori, iar luarea masurilor pentru a avea o sperma sanatoasa este doar un pas mic, dar extrem de important spre dezvoltarea familiei.
Infertilitatea nu reprezinta doar o problema feminina, 50% dintre cazurile de infertilitate fiind din cauza factorilor masculini.
Calitatea spermei joaca un rol indispensabil in sanatatea sarcinii generale si, implicit, a copilului.
Elementele care definesc sanatatea si calitatea spermei sunt:
Cantitatea (volumul) - un numar consistent si sanatos de spermatozoizi este de aproximativ 15 milioane sau mai mult pentru fiecare mililitru de material seminal. Cu cat numarul este mai mare, cu atat mai probabil unul dintre acestia va trece prin sistemul de reproducere feminin pentru a ajunge sa fecundeze ovulul.
Miscarea (motilitatea) - nu fiecare spermatozoid se misca eficient. Unii nu se misca deloc, dar acest lucru este normal. Doar aproximativ 40% dintre ei sau mai mult trebuie sa fie mobili pentru a nu exista probleme de fertilitate.
Forma (morfologia) - spermatozoizii sanatosi au capete rotunjite si cozi lungi si puternice.
O forma anormala poate sa duca la scaderea fertilitatii.
Fiecare barbat are controlul asupra catorva lucruri care pot influenta calitatea spermei.
In acest articol sunt prezentate 6 modificari care pot fi facute pentru o sperma fertila si sanatoasa.
Alimentatia influenteaza calitatea spermei, astfel incat, pentru a mentine sperma sanatoasa, trebuie evitate substantele nutritive nocive si inlocuite cu alternative sanatoase.
Barbatii care au o dieta bogata in carne prelucrata, cereale cu lapte, dulciuri, snacks-uri si pizza au afectata motilitatea spermei, in comparatie cu cei care au o dieta bogata in carne slaba de pui si peste, legume, fructe si cereale integrale.
Urmatoarele vitamine si alimente duc la cresterea calitatii spermei:
Vitamina B12. Aceasta vitamina se gaseste in carne, peste si lapte, avand efecte pozitive asupra intregului organism. Printre altele, vitamina B12 protejeaza sperma de inflamatie si de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi nocivi din corp;
Vitamina C. Consumul mai multor portocale, fructe de padure, cartofi, rosii si spanac poate contribui la cresterea numarului de spermatozoizi;
Nucile. Acestea au fost asociate mult timp cu beneficiile sanatatii sexuale. Un studiu din 2018 asupra unui lot de 119 barbati a constatat ca o dieta bogata in migdale, nuci si alune, pe o perioada de 14 saptamani, a crescut numarul de spermatozoizi cu pana la 16%;
Licopenul. Poate fi gasit in alimente precum rosii si pepeni cu miez rosu. Licopenul poate reduce speciile reactive de oxigen din organism, acestea fiind vinovate de deteriorarea ADN-ului si alterarea spermei. Licopenul este benefic pentru imbunatatirea numarului si motilitatii spermatozoizilor.
Chiar si exercitiile usoare pot creste cantitatea, motilitatea si morfologia spermei. Supraponderabilitatea si obezitatea contribuie direct la o calitate slaba a materialului seminal. Aceste conditii pot afecta si nivelul de testosteron, ceea ce poate diminua caracterele sexuale.
Exercitiile fizice si pierderea in greutate pot creste calitatea spermei in doar cateva saptamani. O plimbare de minim 20 de minute stimuleaza fluxul de sange, avand un efect benefic asupra spermatozoizilor.
Cu toate acestea, efortul in exces, exercitiile cu intensitate foarte crescuta, in special ciclismul, jogging-ul si alpinismul sunt legate de o calitate scazuta a materialului seminal. Acest lucru poate fi cauzat de vatamarea scrotului si a testiculelor de saua bicicletei. De asemenea, altitudinea ridicata poate scadea numarul spermatozoizilor.
Un studiu din 2018 a constatat ca barbatii care au purtat boxeri au avut cu 17% mai multa sperma decat barbatii care au purtat chiloti clasici. Cercetatorii au anuntat, totusi, ca rezultatele nu sunt pe deplin concludente.
De asemenea, organismul poate compensa caldura suplimentara produsa de lenjerie si pantaloni, prin eliberare hormonala de FSH, ce produce spermatozoizi.
S-a demonstrat ca bauturile acidulate si cafeaua pot deteriora ADN-ul spermatozoizilor si reduce numarul acestora. Alcoolul scade, de asemenea, numarul si motilitatea spermatozoizilor.
Cu cat consumul este mai mare, cu atat efectele sunt mai crescute. Nu este necesara oprirea consumului acestor bauturi, evitarea lor sau consumul rar fiind recomandate.
Suplimentele benefice pentru sanatatea spermatozoizilor sunt:
- Vitamina C - creste numarul si motilitatea;
- Vitamina D - creste nivelul testosteronului;
- Zincul;
- Extractul de radacina de Ashwagandha - creste numarul si motilitatea;
- Coenzima Q10 - creste calitatea materialului seminal.
Inainte de a folosi suplimente, este recomandat consultul unui medic. Acesta recomanda suplimentul necesar si verifica daca pot interfera cu alte medicamente.
• Anumite substante chimice sunt cunoscute drept pericole pentru reproducere si trebuie evitate. Principalele substante periculoase sunt:
• Plumbul – gasit in tevi, vopsea, sol si praf;
• Stiren si acetona – se gasesc in vase de plastic, ambalaje, izolatie si materiale de constructie;
• Vapori de mercur – gasiti in aerosoli industriali si praf de metal;
• Dibromochlorpropan – gasit in unele pesticide.
Majoritatea acestor substante se gasesc in concentratii ridicate in fabrici, dar unele sunt chiar folosite ca ingrediente in sapunuri, geluri de dus, bureti de baie si recipiente din plastic.
Este recomandat ca ingrediente sa fie verificate inainte de a cumpara orice produs, consumabil sau nu.
De asemenea, este recomandata inlocuirea oricarui produs care contine substante chimice periculoase pentru reproducere, cu produse naturale.
Este indicata inlocuirea obiectelor din plastic cu alternative, cum ar fi sticla, otelul inoxidabil, siliconul sau chiar materiale plastice biodegradabile.
Totusi, daca sunt intampinate probleme in conceperea unui copil, chiar si dupa schimbarea stilului de viata si a optiunilor medicale, poate fi aleasa varianta feritilizarii in vitro.
Fertilizarea in vitro consta in utilizarea unui esantion de sperma pentru a fertiliza un ovul al partenerei.
Inainte de a face orice schimbare sau a adopta un anumit tratament, este indicat mersul la un medic specialist.
Acesta poate oferi solutia adaptata oricarei situatii. Acesta va oferi cele mai bune indicatii pentru a sprijini cuplul sa devina parinti.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.