Calitatea materialului seminal

Actualizat: 27 Februarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Materialul seminal este un lichid de culoare alb sau gri (ocazional poate fi de culoare galbuie), emis din uretra in timpul ejacularii.

Fiecare mililitru de material seminal contine milioane de spermatozoizi (sperma), secretii ale glandelor organelor masculine de reproducere.

Scopul materialului seminal este de reproducere si se comporta ca un vehicul ce transporta spermatozoizii in tractul reproductiv feminin.

Materialul seminal normal

Materialul seminal de culoare roz sau rosie sugereaza prezenta sangelui. In mod normal, acest lucru este cauza unor probleme grave de sanatate, astfel ca barbatii care prezinta o asfel de culoare a spermei ar trebui sa se prezinte la medic.

Materialul seminal se coaguleaza aproape imediat dupa ejaculare, formand un lichid dens si lipicios. Acesta se va lichefia din nou dupa 5 pana la 40 de minute. Este absolut normal ca sperma sa formeze globule gelatinoase si acest lucru nu indica probleme de sanatate sau de fertilitate. Daca acest proces de coagulare si ulterior, lichefiere nu se respecta, atunci pot aparea probleme legate de fertilitate.

Volumul mediu de material seminal produs la ejaculare este de la 2 la 5 ml. Cantitatea redusa, in mod constant, de 1,5 ml (hipospermie) sau mai mult de 5,5 ml (hiperspermie) este, anormala. Volumul redus de material seminal poate sa apara dupa ejaculari frecvente. S-a constatat marirea cantitatii de lichid seminal dupa o abstinenta prelungita. Ca o definite a materialului seminal normal, expertii considera:
- concentratia de spermatozoizi trebuie sa fie de cel putin 20 de milioane pe mililitru
- cantitatea de material seminal eliberat in timpul unei ejaculari ar trebui sa fie de cel putin 2 ml
- numarul total de spermatozoizi la o ejaculare sa fie de cel putin 40 de milioane
- minim 75% din spermatozoizi trebuie sa fie vii
- cel putin 30% din spermatozoizi trebuie sa aiba stare si forma normala
- cel putin 25% din spermatozoizi ar trebui sa inoate rapid spre directia inainte
- minim 50% din spermatozoizi ar trebui sa inoate chiar daca o fac foarte incet.

Cantitatea spermei este doar un indiciu al fertilitatii unui barbat si chiar un numar normal de spermatozoizi nu garanteaza succesul fertilizarii. In plus, un volum prea ridicat de sperma poate insemna prezenta unei probleme de fertilitate.

Cum imi pot pastra fertilitatea?

- Adoptarea unui stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate.

- Nu fumati si nu folositi droguri recreative, nu consumati alcool sau consumati doar cu moderatie.

- Incercati sa evitati expunerea la pericole profesionale urmand procedurile de siguranta si utilizand haine de protectie cand activitatea o impune.

- Evitati expunerea la bolile cu transmitere sexuala prin adoptarea unor practici sexuale sigure, cum ar fi folosirea prezervativelor si reducerea numarului de parteneri.

- Este recomandata purtarea de boxeri si s-a demonstrat ca, prin cufundarea testiculelor in apa rece, se imbunatateste calitatea materialului seminal.

- Stresul reduce calitatea materialului seminal, probabil din cauza schimbarilor hormonale din organism.

Sansele de conceptie in cazul unui cuplu tanar sunt de aproximativ 20%, de aceea este normala situatia in care femeia nu ramane insarcinata in primele 3-6 luni. Este indicat sa se solicite o evaluare initiala dupa sase luni de la contact sexual regulat neprotejat din care nu rezulta conceptia.


Citeste si despre:

Analiza materialului seminal (spermograma) Top 3 vitamine pentru cresterea fertilitatii la barbati Cancerul de vezica urinara Tratamentele pentru infertilitatea masculina Amplifica dorinta sexuala cu afrodisiace naturale Stil de viata sanatos pentru sporirea fertilitatii Factori care influenteaza feritilitatea masculina Pacienta cu hemoragie cerebrala si episoade halucinatorii este recuperata de #SuperMedici dm sprijina femeile din Romania Consecintele valorilor scazute de testosteron Factori care pot influenta infertilitatea feminina Colectarea spermei si pregatirea pentru reproducerea asistata Tehnicile de reproducere asistata - ART Infertilitatea la barbati - generalitati Infertilitatea masculina Infertilitatea masculina - metode terapeutice