Esti obosit si nu reusesti sa te concentrezi? Lipsa vitaminei B12 ar putea fi cauza!

Actualizat: 16 Februarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pe masura ce inaintam in varsta, capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12 din alimente incetineste. Statisticile spun ca patru din 100 de femei cu varsta intre 40 si 59 de ani au deficit de vitamina B12, iar multe altele sunt la limita inferioara.

Inaintarea in varsta nu este singura cauza a acestei deficiente, ci poate fi vorba si despre faptul ca nu consumi suficienta carne, iei anumite medicamente sau suferi de afectiuni precum diabet zaharat de tip 2 sau sindromul ovarelor polichistice. Iata ce semne iti da corpul cand ai deficienta de vitamina B12.

Oboseala accentuata

Oboseala este unul dintre primele simptome ale deficientei de vitamina B12. Acest lucru se intampla pentru ca organismul are nevoie de aceasta vitamina pentru a produce celule rosii, care transporta oxigen. Cand nu ai suficient oxigen, atunci te simti obosit, indiferent daca ai dormit 8 ore cu o noapte inainte.

Slabiciune musculara

Atunci cand nu ai suficienta cantitate de vitamina B12 te poti confrunta si cu slabiciune musculara si te simti lipsit de putere. In acelasi timp, respiratia ingreunata este un alt semn al lipsei acestei vitamine.

Furnicaturi in maini si picioare

Cand ai senzatia de furnicaturi in maini si picioare sau daca iti simti extremitatile amortite, atunci poate fi vorba despre un aport insuficient de vitamina B12. Aceste simptome sunt un semn ca sistemul nervos nu functioneaza cum trebuie, pentru ca exista un nivel scazut de oxigen in celule.

Probleme de concentrare

Daca iti este din ce in ce mai greu sa te concentrezi la sarcinile zilnice si ai inceput sa uiti detalii, iar aceste lucruri se intampla frecvent, poate fi de vina nivelul scazut de vitamina B12. Este important sa mergi la medic, care iti va recomanda analize de sange, modalitatea prin care este descoperit deficitul de vitamina B12 din corp.

Ameteli

Ti se intampla sa ai stari de ametela, in ciuda faptului ca mananci bine si te odihnesti suficient? Mai multe studii releva ca persoanele cu deficit de vitamina B12 se confrunta adesea cu stari de ameteala. Totodata, persoanele afectate pot sa se confrunte frecvent cu senzatia de tiuit in urechi, denumit in termeni medicali tinitus.

Ai pielea palida

Ai observat ca pielea ta a devenit mai palida? Acest lucru poate fi pus pe seama deficitului de vitamina B12, pentru ca celulele rosii sunt mult mai sensibile si pot fi distruse mult mai usor, ducand la cresterea nivelului de bilirubina, pigment responsabil pentru aspectul palid al pielii.

Stari de anxietate

Cand organismul nu are suficienta vitamina B12 pot aparea si stari de anxietate si de nervozitate. Schimbarile bruste de dispozitie sunt un alt semnal de alarma. La persoanele care se confrunta cu aceasta problema creste riscul de depresie.

Specialistii spun ca aceste stari apar pentru ca vitamina B12 este implicata in procesul de sintetizare al serotoninei si dopaminei, hormoni ai fericirii. Cand aceasta vitamina nu este produsa in cantitati suficiente, este afectata si secretia de hormoni.

Toate aceste simptome pot fi puse si pe seama altor probleme de sanatate, astfel incat cea mai sigura modalitate de a afla cauza lor este o consultatie la medic. In urma unor analize vei avea un raspuns concret si vei putea actiona in consecinta.


Citeste si despre:

Scleroza multipla: mentinerea intimitatii 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor Motive pentru care va simtiti mereu obositi 8 semne timpurii ale sarcinii Nu ratati aceste semne timpurii ale sarcinii Trucuri pentru parinti Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Ameliorarea asteniei sau oboselii de primavara Oboseala constanta - cauze posibile Sarcina - Luna a VIII-a 10 lucruri care iti incetinesc metabolismul Anemia prin deficit de vitamina B12 Anemia prin deficit de vitamina B12 (Anemia pernicioasa)
Cere sfatul medicului ×