Sapun de corp lichid, gel de dus sau sapun solid. Care este solutia potrivita?

Actualizat: 04 August 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Optiunile de produse pentru curatarea pielii sunt atat de numeroase in prezent, incat poate fi o reala provocare alegerea variantei optime.

Cele trei tipuri de produse principale de indepartare a impuritatilor, sapunul de corp lichid, gelul de dus sau sapunul solid, prezinta fiecare avantaje si dezavantaje.

Indiferent de forma in care se afla formula cosmetica de curatare, ea trebuie sa fie adaptata intotdeauna tipului de piele, necesitatilor sale si reactiei tesutului cutanat la anumite substante chimice. Inainte sa faceti o alegere, informati-va temeinic asupra actiunii sortimentelor de sapun puse la dispozitie de industria cosmetica.

Calitatile unui produs bun de curatare a pielii

Producatorii de produse cosmetice de curatare a pielii investesc sume uriase in campaniile publicitare, incercand sa convinga consumatorii ca nu exista produs mai bun de curatare decat cel pe care il promoveaza. De altfel, ceea ce oamenii cumpara in general sunt tocmai sapunurile si gelurile de dus care beneficiaza de cele mai reusite forme de publicitate si cele mai atractive ambalaje.

Medicii atrag atentia asupra faptului ca este periculos sa optati un produs de curatare, doar pe baza brandului renumit sau a mesajelor persuasive transmise de cei care il promoveaza. Indiferent ca este vorba despre un sapun lichid, unul solid sau un gel de dus, trebuie sa va concentrati in primul rand pe tipul de piele pentru care este conceput. De pilda, o piele sensibila va avea nevoie intotdeauna de formule delicate, fara parfum, care sa nu ii cauzeze iritatii. Un tesut cutanat cu tendinta de ingrasare va reactiona neplacut la un sapun destinat ingrijirii pielii uscate.

Numeroase produse de curatare a pielii indeparteaza, odata cu impuritatile si bacteriile, o buna parte din uleiurile naturale protectoare, care mentin pielea hidratata si rezistenta. Din acest motiv, fie ca optati pentru un sapun solid sau lichid, ori pentru un gel de dus, asigurati-va ca nu contin ingrediente agresive si sunt concepute pentru hidratare intensa.

Tot reclamele transmit mesajul ca sapunurile si gelurile de dus care produc multa spuma sunt si cele cu cel mai ridicat potential de hidratare. In realitate, spun specialistii, lucrurile stau tocmai invers.

Produsele de curatare care nu produc multa spuma sunt si cele care nu elimina uleiurile protectoare de la suprafata pielii, asadar nu au acelasi efect de uscare. Daca aveti o piele uscata, aceste lotiuni lipsite de detergenti sunt de preferat intotdeauna, in locul sapunurilor solide si al gelurilor de dus obisnuite.

Daca folositi un sapun solid, optati pentru unul destinat pielii sensibile si folositi pe pielea inca umeda o lotiune uleioasa, care sa hidrateze suplimentar si sa nu permita pierderea uleiurilor de protectie din pricina detergentilor din sapun.

O alta calitate a unui produs bun de curatare este filmul pe care il lasa pe piele dupa spalare. Acesta este, de fapt, un strat subtire alunecos, care mentine umiditatea in interiorul pielii. Filmul mentionat nu trebuie sa fie prea uleios si nu trebuie sa determine aparitia cosurilor. Daca observati aceasta consecinta neplacuta, schimbati produsul in cauza.

Sapunurile care nu lasa acest film special pe suprafata pielii, iar tesutul cutanat ramane neplacut la atingere, sunt cele pe care este bine sa le evitati, din cauza efectului lor puternic de deshidratare.

Diferenta dintre sapunul de corp lichid si gelul de dus

Principala diferenta dintre sapunul de corp lichid si gelul de dus este textura. Ultimul are o consistenta mai gelatinoasa, pe cand primul una mai fluida. A doua diferenta dintre aceste doua produse de curatare este concentratia la fel ca in cazul apei de parfum si apei de toaleta, gelul de dus este mai parfumat si poate fi folosit in cantitati mai mici la fiecare spalare.

Atat sapunul de corp lichid, cat si gelul de dus, sunt optiuni mai populare decat sapunul solid, mai ales in randul femeilor. Acest lucru se datoreaza usurintei lor la utilizare si varietatii aromelor si ingredientelor din care sunt preparate. Gelul de dus produce mai multa spuma decat sapunul de corp lichid, ceea ce nu constituie neaparat un avantaj de hidratare, mai ales in cazul persoanelor cu piele uscata.

Ambele tipuri de produse sunt disponibile pentru barbati, femei, copii si bebelusi. Specialistii spun ca parintii ar trebui sa evite folosirea produselor de curatare a pielii destinate adultilor in ingrijirea celor mici, deoarece pot sa contina ingrediente prea agresive pentru pielea sensibila a copiilor.

Alegerea sapunului solid

Unele persoane prefera sapunul solid in defavoarea celui lichid sau al gelului de dus, insa alegerea tipului acestui produs este foarte importanta. In primul rand, este esential ca sapunul sa aiba un pH neutru.

Specialistii spun ca sapunul solid are, de regula, un pH alcalin mai ridicat decat pH-ul natural al pielii, in vreme ce unul lichid poate avea mai usor un pH neutru (in functie si de compozitia chimica a acestuia).

Pielea acneica sau sensibila trebuie sa fie protejata in mod special de detergentii din sapunuri, astfel incat sa nu fie lezata bariera naturala de protectie de la nivelul superficial al tesutului cutanat. Mai mult decat atat, anumite tratamente pentru acnee pot deveni ineficiente din pricina detergentilor din anumite sapunuri solide.

Un avantaj al sapunului solid este acela ca se consuma mai greu decat cel lichid, asadar este o varianta mai putin costisitoare. Pentru a evita deshidratarea pielii, puteti folosi o crema emolienta dupa fiecare spalare.

Medicii dermatologi recomanda utilizarea produselor de curatare a pielii, indiferent de forma acestora, pe baza catorva criterii importante

- sa contina ingrediente blande (mai ales fara lesie);
- sa fie folosite impreuna cu apa calduta, niciodata fierbinte;
- sa nu fie utilizate in cantitati mari si prin reaplicari succesive;
- sa fie inlocuite in cazul in care produc uscarea pielii sau aparitia mancarimilor, portiunilor inrosite sau a descuamarii.

Consultati medicul dermatolog pentru obtinerea unor recomandari utile in alegerea produsului de curatare a pielii potrivit pentru dumneavoastra.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Flictenele: tratament si prevenire Alimentatia in timpul sarcinii Legea privind produsele cosmetice Pregateste-ti organismul pentru toamna: sfaturi utile pentru detoxifiere Cand se considera ca esti prea bolnav sau contagios pentru a merge la serviciu? Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Importanta spalatului pe maini pentru sanatate Tot ce trebuie stiut despre escarele de decubit Limfadenita mezenterica Cum arata o infectie cu stafilococ oral si cum o tratez? Care este legatura dintre alcool si depresie?