Coenzima Q10

Actualizat: 12 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Coenzima Q10 (CoQ10, Ubichinona) este o substanta cu un rol asemanator vitaminelor, prezenta in toate celulele organismului, in special a celor cu activitate foarte intensa: inima, ficat, creier. Este indispensabila, datorita rolului major detinut in producerea de energie necesara desfasurarii normale a proceselor biochimice ale celulelor organismului (este implicata in toate procesele producatoare de energie si in stocarea energiei in celule). De asemenea, are rol important de antioxidant prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugeri celulare.

CoQ10 este prezenta in cantitati mici intr-o varietate de alimente ca uleiul de soia, sardinele, macroul si alunele; alimentele bogate in CoQ10 sunt: inima, ficatul, rinichii si carnea de bovine. CoQ10 ofera organismului energie si ajuta la functionarea inimii si ficatului.

CoQ10 a fost introdusa in tratamentul insuficientei cardiace in Japonia inca din anul 1974 si este prezenta pe piata ca supliment alimentar. Mai este cunoscuta sub numele de Q10, vitamina Q10, Ubichinona sau Ubidecarenona.

Indicatii

CoQ10 si-a dovedit proprietatile terapeutice in afectiunile cardiovasculare, in special in insuficienta cardiaca, precum si in cancer, scleroza multipla si afectiunile periodontale, dar si pentru fortificarea sistemului imunitar si refacerea energiei si recuperarea rapida dupa efortul fizic.

Poate fi administrata in asociere cu alte medicamente (ex: beta-blocante), pentru contracararea efectelor nedorite in functionarea inimii, muschilor sau altor organe.

Afectiuni cardiovasculare

Cercetarile privind actiunea CoQ10 in bolile cardiovasculare dateaza inca de la sfarsitul anilor '80. Totusi, exista controverse intre specialisti privind eficienta CoQ10 in tratamentul insuficientei cardiace. Nu exista dovezi privind rolul CoQ10 in tratamentul hipertensiunii arteriale sau a anginei pectorale.

Cancer

Inca din 1964 s-a observat ca sangele bolnavilor de cancer (mielom, limfoame, neoplasm de san, plaman, prostata, pancreas, colon, rinichi) prezinta niveluri scazute ale CoQ10. Unii cercetatori au sugerat ca actiunea de stimulare a sistemului imunitar ar fi utila in tratamentul cancerului. CoQ10 ofera protectie impotriva actiunii cardiotoxice a Doxorubicinei.

Trei studii clinice, realizate pe 41 de femei cu cancer de san care au primit CoQ10 alaturi de tratamentul conventional, au aratat o imbunatatire a rezultatelor terapiei. Totusi, se considera slaba corelatia dintre folosirea CoQ10 si eficacitatea terapiei in cancer.

Alte afectiuni

Studiile nu au demonstrat eficienta in:
- afectiunile periodontale;
- distrofia musculara;
- in recuperarea organismului dupa efort.

Efecte adverse

- administrarea unei doze de 100 mg de CoQ10 pe zi, poate determina la anumiti pacienti insomnie usoara;
- dozele mai mari de 300 mg pe zi administrate pe o perioada indelungata de timp pot produce cresterea nivelului enzimelor hepatice; totusi, nu s-a raportat toxicitate hepatica.

Alte efecte secundare ale CoQ10 sunt: rash cutanat, greata, dureri abdominale, ameteala, sensibilitate la lumina, iritabilitate, cefalee si oboseala.

Interactiuni medicamentoase

Medicatia hipocolesterolemianta si hipoglicemianta poate reduce nivelul si efectul CoQ10.
CoQ10 reduce efectul anticoagulantelor warfarinice (Cumadina) si scade necesarul de insulina la pacientii diabetici.

De retinut!

Nu s-au prevazut reglementari privind consumul de suplimente nutritive, care pot fi comercializate cu numar redus de studii sau chiar in lipsa unor dovezi privind eficacitatea si siguranta produselor nutritive. Se recomanda consultul medical in cazul in care se adauga suplimente nutritive sau se combina cu tratamentul conventional. Femeile gravide si mamele care alapteaza trebuie sa se adreseze medicului inainte de a incepe un tratament cu CoQ10.

Ca si tratamentele conventionale, suplimentele alimentare pot produce efecte secundare, reactii alergice sau interactiuni cu alte medicamente sau suplimente nutritive, ce pot inrautati starea de sanatate.

Suplimentele alimentare nu sunt standardizate, de aceea, efectele si reactiile adverse pot varia in functie de firma producatoare si chiar in cadrul aceluiasi lot. Forma farmaceutica prezentata in magazinele de produse naturiste poate fi diferita de cea folosita in cercetare.
Alte efecte secundare decat cele ale vitaminelor nu sunt cunoscute in cazul utilizarii timp indelungat a suplimentelor alimentare.


Citeste si despre:

Vitaminele care sporesc fertilitatea Piramida alimentatiei Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare Tratati naturist vergeturile Parkinson Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top 12 modalitati de a scadea tensiunea arteriala in mod natural Regim pentru cresterea masei musculare Remedii naturale pentru varice Krill Oil si Drojdia de orez rosu reduc colesterolul si trigliceridele Tratamente alternative pentru hipertensiune Cum te ajuta vitaminele din complexul B? Deficitul de enzime produce boli