Hipermetabolismul

Actualizat: 11 Martie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Hipermetabolismul este o afectiune caracterizata prin cresterea anormala a ratei metabolismului bazal al organismului. Conditia apare de obicei atunci cand exista prejudicii semnificative sau multiple traume la nivelul organsimului.

Interventiile chirurgicale, fracturile osoase repetate sau infectiile pot provoca hipermetabolism. Conditia mai poate fi cauzata de sepsis, arsuri, terapie cu steroizi sau transplant de maduva osoasa. Hipermetabolismul este una dintre consecintele majore ale hipertiroidismului (tiroida hiperactiva).

Hipermetabolismul poate sa afecteze pe oricine care are o tulburare de alimentatie sau pe cei care au fost spitalizati perioade destul de lungi. De aceea, trebuie sa acordati o atentie sporita alimentatiei, mai ales daca ati suferit de vreo boala sau ati avut recent un traumatism major.

Efectele hipermetabolismului asupra organismului

Chiar daca hipermetabolismul poate fi consecinta hipertiroidismului, conditia nu este intotdeauna rezultatul unei afectiuni tiroidiene. Exista multe boli care pot provoca o crestere a ratei metabolice, ca raspuns a luptei organismului cu bolile. Cresterea ratei metabolice este mentionata ca hipermetabolism extratiroidian, ceea ce inseamna ca hipermetabolismul nu este asociat cu glanda tiroida.

Hipermetabolismul este adesea constatat, de exemplu, la bolnavii de cancer sau la persoanele cu traumatisme grave.

Hipermetabolismul cauzeaza rezistenta periferica la insulina, determina cresterea ratei metabolice la proteine, carbohidrati si trigliceride si un dezechilibru al nivelului de azot din organism.

Simptomele includ pierderea brsuca in greutate, anemie si oboseala. Persoanele care sufera de hipertiroidism pot experimenta diverse manifestari, cum ar fi cresterea ratei batailor inimii, batai neregulate ale inimii si insomnie. Pot aparea, de asemenea, scurtarea respiratiei, slabiciunea musculara si nervozitatea. Mai pot fi prezente sensibilitate crescuta la caldura sau transpiratie excesiva, din cauza temperaturii crescute a corpului.

O rata metabolica marita este adesea considerata un lucru pozitiv, dar poate avea efecte negative asupra starii generale de sanatate. Metabolismul este procesul chimic din organism, care transforma alimentele in energie.

Corpul persoanelor cu o rata metabolica ridicata transforma alimentele in energie mult mai repede, ceea ce poate provoca unele probleme de sanatate. Acestia au nevoie, de multe ori, sa consume o cantitate mai mare de alimente pentru a-si mentine o greutate sanatoasa, au dificultati in a castiga in greutate si pot avea niveluri ridicate de zahar in sange si o stare generala neplacuta.

Cu cat rata metabolica a unei persoane este mai mare, cu atat aceasta are nevoie de un aport caloric mai mare pentru a-si mentine o greutate corporala adecvata. In urma studiilor s-a demonstrat ca oamenii din aceasta categorie consuma mai multe alimente mai putin sanatoase. Aceste alimente sunt de cele mai multe ori bogate in grasimi si pot cauza, de-a lungul timpului, probleme cardiovasculare. De asemenea, alimentele nesanatoase cresc si riscul de diabet zaharat.

Hipermetabolismul devine o problema si mai mare in cazul femeilor gravide. Conditia face extrem de dificila cresterea in greutate a gravidelor, un aspect foarte important in evolutia normala a sarcinii, deoarece viitoarea mama trebuie sa asigure hrana atat pentru ea, cat si pentru copil. Femeile gravide trebuie sa colaboreze pe perioada sarcinii cu un profesionist in nutritie pentru a se asigura ca mananca suficiente alimente care sa ofere o cantitate suficienta de substante nutritive pentru o sarcina sanatoasa. In timp ce expresia "mananci pentru doi" nu se aplica intodeauna pentru femeile cu o rata metabolica normala, o femeie cu hipermetabolism ar trebui sa tina cont de aceasta expresie.

Bolnavii de cancer sunt, de asemenea, predispusi la aparitia hipermetabolismului - variatia cantitatilor de alimente pe care le consuma poate declansa activitati metabolice anormale in organism. Astfel, apar schimbari de ordin fizic si mental si organismul lor sufera din cauza bolii sau din cauza tratamentului impotriva cancerului.

Hipemetabolismul influenteaza in mod direct valorile zaharului din sange. Un nivel scazut de glucoza in sange poate cauza ameteli, iritabilitate, batai neregulate ale inimii si transpiratie excesiva. Atunci cand organismul converteste alimentele in energie, prea repede, cei afectati vor trece prin mai multe perioade in care nivelul de zahar din sange scade, pe parcursul zilei.

Persoanele care sufera de anorexie sau bulimie pot experimenta hipermetabolism in stadiile initiale ale recuperarii dupa una dintre boli sau un traumatism. Perioadele prelungite de infometare asociate cu aceste tulburari alimentare pot duce la o scadere semnificativa a ratei metabolice a organismului, pe masura ce organismul intra in starea de infometare. Odata ce bolnavul revine la o dieta normala, rata metabolica se accelereaza semnificativ inainte de a se stabiliza.

Diagnostic

Medicul ar putea solicita efectuarea unei tomografii cu emisie de pozitroni, pentru a identifica domeniile de activitate hipermetabolica din organism, astfel incat sa se determine cauza acestei conditii. O astfel de tomografie implica injectarea intravenoasa a unei substante radioactive. Pacientul trebuie sa astepte o ora, pentru a permite organismului sa absoarba substanta, apoi se va plasa in centrul aparatului de scanat (un dispozitiv special in forma de tunel).

Tratament

In timp ce multe dintre efectele hipermetabolismului asupra sanatatii pot fi contracarate prin consumul de mese sanatoase frecvente, medicii pot prescrie, de asemenea, medicamente pentru incetinirea metabolismului.

In plus, tratamentul conditiei impune abordarea unor masuri de tratament al bolii sau traumatismului care sta la baza declansarii hipermetabolismului. Durata de recuperare depinde de severitatea bolii sau de gradul traumatismului. In cele mai multe situatii, odata ce principala cauza care a provocat metabolismul este remediata, rata metabolica se va stabiliza si ea. Desi afectiunea este semnalul unei probleme medicale cu potential grav, hipermetabolismul este unul dintre mecanismele de aparare ale organismului impotriva bolilor.


Citeste si despre:

Glanda tiroida - simptome Glanda tiroida si legatura ei cu greutatea corporala Glanda tiroida – responsabila pentru cresterea in greutate? 6 semne care iti arata ca ai probleme cu glanda tiroida Legatura dintre glanda tiroida si caderea parului Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Tiroidita Hashimoto 9 semne ca tiroida nu functioneaza cum trebuie Cum iti influenteaza hrana tiroida: alimente permise si alimente interzise Probleme cu tiroida: simptome, cauze, tratament Stimularea metabolismului