8 cele mai raspandite mituri despre metabolism

Actualizat: 17 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Miturile despre metabolism, raspandite in toate colturile lumii, propaga idei gresite despre modul in care organismul functioneaza cu adevarat.

De cele mai multe ori, tendinta de ingrasare este pusa pe seama unei rate metabolice lente, mostenite pe fond genetic.

Specialistii spun ca fiziologia umana este mult mai complexa decat atat, iar rolurile metabolismului in corp nu se rezuma doar la acumularea sau pierderea kilogramelor intr-un anumit ritm.

Functiile metabolismului in organism

Metabolismul este un proces complex al tuturor transformarilor biochimice si energetice petrecute in tesuturile unui organism viu, ce presupune schimburi de energii si materii, prin catabolism (degradarea substantelor, insotita de eliberarea de energie) si anabolism (biosinteza substantelor, insotita de consum de energie).

Cu alte cuvinte, metabolismul este cel care transforma hrana in energia necesara supravietuirii si functionarii normale a organismului, alimentand toate functiile corporale, de la respiratie, pana la reflexul de a clipi.

Functiile metabolismului sunt

- transformarea substantelor nutritive exogene in constituenti sau precursori ai componentelor celulare macromoleculare;
- obtinerea energiei chimice din molecule combustibil sau energie solara;
- constituirea de proteine, lipide, glucide etc.;
- alcatuirea si degradarea biomoleculelor de care functiile celulare specializate au nevoie pentru buna lor desfasurare.

Explicatiile miturilor frecvente despre metabolism

1. Persoanele suple au un metabolism mai rapid

Persoanele cu o constitutie astenica se lauda cu avantajul lor de a manca oricat de mult isi doresc, fara sa acumuleze kilograme in plus. Multe voci justifica acest fenomen prin metabolismul rapid al oamenilor supli, cu care natura i-a inzestrat si pentru care nu au niciun merit deosebit.

Metabolismul se afla intr-o legatura stransa cu constitutia corporala, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Persoanele suple au chiar un metabolism mai lent atunci cand se afla in stare de repaus, deoarece detin mai putine depozite de grasime. Prin urmare, persoanele corpolente au un metabolism mai rapid in starea de repaus, asadar ard mai multe calorii, deoarece cantitatea de grasime este mai mare.

Rata metabolica este influentata cel mai mult de masura in care musculatura este dezvoltata. Dintre doua persoane cu aceeasi greutate corporala, cea cu metabolismul mai rapid va fi avea intotodeauna muschii mai tonifiati. Prin urmare, ritmul metabolismului nu este dictat de dimensiunea corpului, si de compozitia acestuia.

2. Saritul peste mese incetineste metabolismul

Intr-o perioada, s-a crezut ca mesele mici si dese sunt secretul eliminarii eficiente a kilogramelor in plus, datorita efectului de accelerare a metabolismului. Mai nou, specialistii cred ca frecventa cu care este consumata hrana nu are nicio legatura cu rata metabolica, ci doar cu un mai bun control al apetitului alimentar. Cel mai important factor de luat in considerare este cantitatea si calitatea alimentelor consumate. Indiferent daca 2000 de calorii zilnice provin din 3, 4 sau 5 mese, ele vor avea acelasi efect asupra metabolismului.

3. Rolul metabolismului este de a arde calorii

In viziunea multor persoane, metabolismul desemneaza viteza cu care cineva arde caloriile provenite din alimente. In timp ce aceasta functie este o parte principala a proceselor metabolice, nu este singura. Catabolismul se refera la descompunerea legaturilor chimice pentru eliberarea de energie. Insa esential este si anabolismul, stocarea energiei pentru a fi folosita ulterior, inclusiv sub forma de carbohidrati si grasimi. Un metabolism functional prezinta un echilibru delicat intre catabolism si anabolism.

4. Nimeni nu detine controlul asupra propriului metabolism

Cand se confrunta cu dificultatea de a elimina kilogramele in plus, numeroase persoane dau vina pe metabolismul lor lent, pe care nu il pot controla. In realitate, rata metabolica poate fi influentata pozitiv prin numeroase metode. Dezvoltarea masei musculare, programul sanatos de somn, hidratarea suficienta a organismului, suplimentarea aportului de proteine slabe si respectarea unei diete echilibrate sunt exemple de schimbari pozitive in stilul de viata, care determina in mod direct sau indirect accelerarea metabolismului.

5. Anumite alimente duc la accelerarea metabolismului

Unele studii de specialitate au demonstrat ca ceaiul verde sau ardeiul iute au ca efect accelerarea metabolismului, insa acest fenomen este doar temporar si insuficient pentru arderea unui numar semnificativa de calorii. Cu alte cuvinte, asezonarea unui preparat cu ardei iute nu inseamna ca portia poate fi consumata intr-o cantitate mai mare, fara sa existe pericolul ingrasarii. Cea mai sigura cale catre controlul eficient al greutatii corporale este dieta echilibrata, cu o valoare nutritiva ridicata, nicidecum una bazata pe cat mai multe alimente iuti.

6. Mancatul seara incetineste metabolismul

Mancatul excesiv duce la ingrasare, nicidecum momentul zilei in care caloriile excedentare sunt ingerate. Nu exista dovezi care sa sprijine teoria conform careia consumul de hrana dupa orele 20 incetineste metabolismul. Insa exista o diferenta evidenta intre a consuma un mar inainte de culcare si a savura o prajitura.

7. Dietele sarace in calorii stimuleaza arderile metabolice

Slabitul este un proces care presupune crearea unui deficit de energie (ingerarea unui numar mai mic de calorii decat consuma corpul in fiecare zi). Insa atunci cand acest deficit este prea mare, organismul se adapteaza si incepe sa stocheze tot mai multe rezerve energetice (sub forma depozitelor de grasime), deci sa arda mai putine calorii. Prin urmare, dietele restrictive nu stimuleza arderile metabolice, avand chiar efectul contrar.

8. Cofeina din bauturile energizante duce la accelerarea metabolismului

Cofeina ofera un stimulent important metabolismului, mai ales cand este ingerata inainte de un antrenament sportiv, insa acest efect de crestere a ratei metabolice este compensat de caloriile din bauturile energizante.


Citeste si despre:

11 mituri surprinzatoare din medicina 10 mituri combatute despre diete 10 mituri despre dieta si alimentatia sanatoasa 5 mituri surprinzatoare despre excesul de greutate Top 10 mituri din sanatate anulate de stiinta Mituri si adevaruri despre cafeina 4 Ingrediente Benefice pentru Pregatirea unui Corp de Vara Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului 5 mituri de detoxifiere care va pot compromite sanatatea Ceaiul verde poate reduce incidenta afectiunilor cardiovasculare Dieta metabolica personalizata 52 de beneficii incredibile ale ceaiului verde Adevar si mit despre apa Metabolismul si greutatea corporala
Cere sfatul medicului ×