Legatura dintre glanda tiroida si durerea de gat. Sigur nu stiai aceste lucruri!

Actualizat: 23 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Glanda tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin.

Aceasta are o greutate de 5-6 grame la nou-nascut si ajunge la o greutate de 15-30 de grame la adult.

Glanda tiroida este situata in regiunea antero-laterala a gatului si produce doi hormoni principali, tiroxina si tironina, care:

- stimuleaza metabolismul general,
- au influenta asupra vitezei cu care este utilizata energia in corp si a producerii de proteine,
- influenteaza asupra termoreglarii organismului,
- stimuleaza la copii cresterea scheletului,
- influenteaza compozitia sangelui,
- intensifica excitabilitatea sistemului nervos fata de alti hormoni.

Dereglarile glandei tiroide duc la dezechilibre puternice in organism. Inflamatia ei poate cauza raguseala, tuse si disconfort in gat. Asa ca, daca prezentati astfel de simptome, s-ar putea sa aveti probleme cu glanda tiroida, si sa nu fie vorba doar de o simpla raceala.

Potrivit specialistilor exista mai multe tipuri de inflamatii ale glandei. Una dintre acestea este cea din cazul tiroiditei Hashimoto, care se manifesta prin dureri de gat.

Aceasta este o boala autoimuna, ale carei simptome seamana cu hipotiroidismul. Persoanele care sufera de aceasta afectiune au dificultati la inghitire si disconfort la nivelul gatului, care se manifesta prin dureri vagi.

Aceste simptome sunt insotite de o stare acuta de somnolenta, depresie, crampe musculare, scaderea capacitatii de concentrare, dar si cresterea colesterolului, piele si par uscate, tendinta de a acumula kilograme, ciclu menstrual neregulat si imposibilitatea de a tine o sarcina.

Tiroidita de Quervain

Aceasta afectiune este mai putin frecventa decat tiroidita Hashimoto.

Persoana care sufera de aceasta afectiune are dureri mai putin puternice si o sensibilitate la gat, in regiunea tiroidiana.

Durerea poate iradia spre urechi sau la fata. Boala poate da si stari febrile, cu mici cresteri ale temperaturii corpului de 37,8 grade Celsius, dar si frisoane si transpiratii profunde. Diagnosticul tiroidei acute este usor de stabilit pe baza anamnezei.

Tiroida supurata

Tiroida supurata este o infectie bacteriana in sange, dar punctul de plecare este reprezentat de vasele limfatice ale glandei tiroide.

Aceasta se manifesta prin dureri la deglutitie si sensibilitate la palparea tiroidei.
In anumite cazuri este eritematoasa, de aceea poate fi confundata cu carcinomul cu celule gigante si fusiforme, sau cu tiroida nesupurata acuta. In cazul carcinoamelor cu celule gigante se analizeaza semnele infectiiei, hipertemia si leucocitoza, care nu apar la tiroida supurata. De asemenea, fata de tiroida acuta, aceasta se manifesta la nivel local.

Tiroidita Riedel

Tiroidita Riedel este o boala rara a tiroidei care se manifesta prin hipertrofia tiroidei cu evolutie lenta.
Aceasta se manifesta prin durere la deglutitie sau cu sensibilitate dureroasa la palparea gatului. Tiroida este asimetrica, hipertrofiata, adera puternic la formatiunile adiacente, are o duritate pietroasa. Boala se mai numeste tiroidita fibroasa sau tiroidita lemnoasa.


Citeste si despre:

Glanda tiroida 8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida Glanda tiroida si preconceptia Glanda tiroida - simptome Glanda tiroida si legatura ei cu greutatea corporala Glanda tiroida – responsabila pentru cresterea in greutate? 6 semne care iti arata ca ai probleme cu glanda tiroida Importanta administrarii vitaminei D3 in orice sezon Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Legatura dintre glanda tiroida si caderea parului Tiroidita Hashimoto 9 semne ca tiroida nu functioneaza cum trebuie Cum iti influenteaza hrana tiroida: alimente permise si alimente interzise Probleme cu tiroida: simptome, cauze, tratament Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine Tulburarile endocrine