Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi
Tiroida ectopica se caracterizeaza prin prezenta tesutului tiroidian in regiuni diferite fata de pozitia fizologica - regiunea anterioara a gatului, fiind marginita de cartilajul tiroid si de cel de-al patrulea inel traheal.
Alte localizari ale tiroidei ectopice la nivelul capului si al gatului sunt reprezentate de regiunea cervicala laterala, trahee, regiunea submandibulara, axila, bifurcatia carotidiena, la nivelul amigdalelor palatine sau al glandei pituitare.
De asememea, tesutul ectopic a fost identificat si in alte localizari, la distanta de regiunea gatului, precum uter, trompa uterina, ovar, stomac, pancreas, glanda suprarenala, mezenterul intestinului subtire, in zona venei porte, vezica biliara, duoden, timus, esofag, aorta ascendenta si inima.
Prevalenta bolii este cuprinsa intre 1/100000-1/300000 de persoane, cu o predispozitie pentru sexul feminin (65-80%) si reprezinta cea mai des intalnita forma de disgeneza tiroidiana (48-61% din cazuri).
Cel mai frecvent tip este reprezentat de tiroida linguala, fiind depistata la 90% dintre subiectii cu tiroida ectopica, tipurile sublinguale fiind mai rar intalnite.
Identificarea tesutului tiroidian ectopic in doua zone diferite este extrem de rara, cunoscandu-se in literatura engleza doar 27 de astfel de cazuri, tripla ectopie fiind intalnita in 2 cazuri.
Tiroida ectopica poate fi afectata de orice boala care poate implica glanda tiroida, chiar si neoplazia, insa este foarte rara (<1%).
Prezentarea clinica a tiroidei ectopice cu caracteristici ale hipotiroidismului este intalnita, in general, la copii si este fie subtila, fie inexistenta la nastere, cel mai probabil ca urmare a pasajului transplacentar a hormonilor tiroidieni materni sau a functiei tiroidiene proprii.
Semnele si simptomele caracteristice devin evidente dupa cateva luni de viata, la nastere gusa fiind intotdeauna absenta.
Tabloul clinic este reprezentat de dificultati de hranire, tranzit intestinal incetinit cu constipatie, crestere liniara lenta, intarzierea dezvoltarii, icter prelungit, cresterea duratei de somn si scaderea perioadei de activitate, fontanele largi, facies mixedematos, hipotonie musculara, abdomen destins si hernie inghinala.
Ectopia tiroidiana se intalneste la 24% dintre bebelusii cu hipotiroidism primar fara gusa.
Majoritatea pacientilor cu tiroida ectopica sunt asimptomatici, fiind depistati cel mai adesea in urma controalelor de rutina.
Simptomele depind de disfunctia endocrina, localizarea si dimensiunea glandei.
Pentru persoanele cu tiroida linguala, simptomatologia devine evidenta la aproximativ 40 de ani prin tuse, disfonie, disfagie, dispnee, apnee de somn si hemoragie.
La examenul clinic se observa cresterea in dimensiuni a bazei limbii, cu depistarea pe linia mediana a unei mase ferme de culoare roz-rosu aprins si cu suprafata neregulata sau neteda.
Tiroida ectopica sublinguala sau prelaringiana este identificata ca o masa moale, nedureroasa la nivelul zonei anterioare a gatului, deasupra, la nivelul sau dedesubtul osului hioid, ce se poate misca odata cu inghitirea si creste in dimensiune progresiv.
Tiroida intratraheala asociaza stridor, dispnee, dificultati la inghitire, tuse, hemoptizie si rar – sindrom de vena cava superioara. Este identificata in timpul laringoscopiei directe ca o masa localizata subglotic, acoperita de mucoasa.
Pentru ectopia localizata in alte regiuni, simptomele sunt legate de organul implicat, precum durere abdominala in hipocondrul drept in cazul ectopiei la nivelul vezicii biliare sau hipertensiune arteriala daca tiroida este localizata la nivelul glandei suprarenale.
Cauzele nu au fost complet elucidate.
S-a sugerat ca anticorpii anti-tiroidieni materni pot determina un defect in procesul de migrare de la baza limbii, catre pozitia finala.
De asemenea, au fost identificate si o serie de mutatii genetice precum FOXE1, HHEX, Nkx 21, Nkx 25 si PAX8, care sunt implicate in dezvoltarea glandei si care ar putea determina aparitia ectopiei tiroidiene.
In timpul dezvoltarii intrauterine, glanda tiroida migreaza descendent din partea posterioara a limbii, catre regiunea anterioara a gatului.
Procesul de migratie poate fi afectat, determinand localizarile ectopice din regiunea capului si gatului, dar tesutul ectopic a fost identificat si in regiuni care nu au legatura cu traiectul de coborare.
Localizarile cele mai frecvente sunt:
- Lingual – la nivelul bazei limbii, fiind cea mai frecventa localizare, aproximativ 90% din cazuri,
- Sublingual,
- Prelaringian,
- Alte localizari mult mai rare, care au fost deja mentionate, precum mediastinal (<1%), intratratraheal.
Avand in vedere ca multe studii au demonstrat ca ectopia tiroidiana se asociaza cu hipotiroidie, se recomanda screening-ul nou-nascutului pentru a determina profilul biochimic tiroidian.
Astfel, se va doza seriat functia tiroidiana prin TSH, T3, T4 liber si total si tiroglobulina. Rezultatele sustin prezenta hipotiroidismului, dar unii pacienti pot fi eutiroidieni.
Diagnosticul de confirmare se realizeaza printr-o scintigrafie tiroidiana, care identifica tesutul tiroidian ectopic si poate fi completata, de asemenea, de examinari RMN si CT.
Evaluarea initiala, in cazul suspicionarii diagnosticului, se face prin ecografie de inalta rezolutie, cu precadere in cazul prezentei maselor cervicale.
Pentru a exclude un proces neoplazic, se poate biopsia formatiunea.
Riscul de a dezvolta o neoplazie la nivelul tesutului ectopic este sub 1%, iar neoplasmele benigne si tiroidita sunt intalnite rar.
Complicatiile ce pot fi intalnite sunt cele ale hipotiroidismului, in situatia in care pacientul este simptomatic si nu isi administreaza tratamentul.
In cazul prezentei simptomatologiei, tratamentul variaza in functie de dimensiune, localizare, functia tiroidiana si tabloul clinic.
Tratamentul non-chirurgical poate fi administrat pacientilor cu tiroida linguala, sublinguala, intratraheala sau in zona laterala a gatului si consta in terapie hormonala de substitutie cu tiroixina, pentru a suprima TSH si a reduce dimensiunea glandei.
Terapia poate fi aplicata si pacientilor care sunt eutiroidieni, chiar daca sunt asimptomatici pentru ca previne instalarea hipotiroidismului care survine la majoritatea odata cu trecerea timpului si previne cresterea in dimensiuni a glandei, precum si malignizarea.
Interventia chirurgicala se impune cand apar sangerari, procese maligne, ulceratii sau simptome obstructive severe.
Tiroida ectopica este o afectiune rara, care poate fi identificata precoce in urma screening-ului neonatal sau ca urmare a controalelor de rutina.
Este esential sa se excluda existenta altor tesuturi ectopice tiroidiene inainte de a contura abordarea terapeutica, fiind gestionata atat medicamentos, cat si chirurgical.
Pentru majoritatea pacientilor, prognosticul este unul bun, intrucat controalele regulate monitorizeaza eficacitatea substitutiei hormonale, iar daca se ia in considerare interventia chirurgicala, morbiditatea este redusa.
Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539892/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1743919115014284
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539892/
https://www.webmd.com/women/understanding-thyroid-problems-basics
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.