6 semne care iti arata ca ai probleme cu glanda tiroida

Actualizat: 14 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Tiroida este glanda endocrina care joaca un rol important in dezvoltarea si functionarea armonioasa a organismului.

Hormonii secretati de aceasta influenteaza fiecare celula din organism. Aportul insuficient de iod, dar si alimentatia deficitara si stresul pot duce la dereglari hormonale.

Cele doua tipuri de hormoni tiroidieni – T3 si T4 - sunt responsabili atat de cresterea consumului de oxigen si de metabolismul bazal, influentand in acelasi timp procesele de diferentiere si crestere celulara.

De asemenea, au un rol important in cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului, in diminuarea concentratiei de trigliceride, colesterol si fosfolipide, dar si in stimularea absorbtiei intestinale a glucozei. De altfel, acestia contribuie inclusiv la cresterea fortei si frecventei contractiilor cardiace.

Hipo si hipertiroidie

Atat deficitul, cat si excesul de hormoni tiroidieni au un impact general asupra organismului. Vorbim despre deficit atunci cand avem de a face cu hipofunctia glandei tiroide, si anume hipotiroidie, cand are o forma usoara, si mixedem, cand are loc un deficit major. In caz de hiperfunctie, glanda secreta hormoni in cantitati excesive.

Exista si alte afectiuni pe care le poate suferi tiroida, extrem de periculoase pentru organism in cazul in care nu sunt descoperite si tratate corespunzator. Din acest motiv, trebuie urmarite semnele care indica probleme ale glandei tiroide.

Indiciile unei afectiuni tiroidiene

Modificari bruste de greutate. Scaderea in greutate in ciuda unui apetit crescut poate fi semnul hipotiroidiei. In schimb, cresterea rapida in greutate, in pofida unui apetit diminuat si a unui aport alimentar neschimbat poate semnala debutul hipertiroidiei.

Gusa. Cresterea in volum a gatului reprezinta unul dintre indiciile vizibile ale suferintei tiroidiene. Gusa este o masa de tesut sensibila la palpare, situata in partea anterioara a gatului, imediat sub piele. Ea este, de fapt, o crestere in volum a glandei tiroide.

Umflarea gatului poate fi insa cauzata si de cancerul tiroidian sau de nodulii care cresc in interiorul glandei tiroide.

Palpitatii. Cresterile de ritm cardiac, insotite adesea de senzatia de sufocare sunt manifestari comune mai multor patologii, printre care si cea de hipertiroidie sau cancer tiroidian.

Este vorba despre inregistrari constante a peste 100 de batai pe minut chiar si in momente de relaxare si inactivitate. Efectele pot fi extrem de grave, ajungandu-se la complicatii precum aritmie cardiaca, fibrilatie atriala care raspunde greu la tratament si chiar deces.

Stari de spirit schimbatoare. Tulburarile tiroidiene au un impact foarte mare asupra nivelului de energie si a starii de spirit. In caz de hipotiroidism, se instaleaza oboseala si deprimarea. Hipertiroidismul poate cauza anxietate, probleme de somn, neliniste si iritabilitate.

Caderea parului. Unul dintre simptomele majore ale afectarii glandei tiroide este reprezentat de caderea excesiva a parului, care dureaza mai mult de doua saptamani. Parul creste la loc in momentul in care problema glandei este tratata.

Diminuarea apetitului sexual. Modificarile functiei sexuale pot fi cauzate de afectiuni tiroidiene: tulburarea libidoului, a erectiei, infertilitate. De asemenea, dereglarile menstruale pot avea drept cauza tot o patologie tiroidiana.


Citeste si despre:

Cele mai frecvente afectiuni genitale si varsta la care acestea apar Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Ce se ascunde in spatele dereglarilor hormonale Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni Semne care indica aparitia dereglarilor hormonale Durerile de sani si dereglarile hormonale Importanta administrarii vitaminei D3 in orice sezon Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Obezitatea - problema hormonala sau de dieta? Dereglarile ciclului menstrual Factorii care reduc eficienta anticonceptionalelor De ce apare si cum se trateaza acneea? Ce trebuie sa stim despre polipii uterini cu Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie Caderea parului: ce afectiuni poate ascunde? Anovulatia – cum poate fi depistata si tratata