9 semne ca tiroida nu functioneaza cum trebuie

Actualizat: 15 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Iancu Marilena
Consultant medical:

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Ce este glanda tiroida


Tiroida este o glanda cu secretie endocrina, de marime mica, asemanatoare cu forma fluturelui situata in zona anterobazala  a gatului. 

Glanda tiroida regleaza multe dintre functiile organismului, de la apetit, pana la temperatura corpului si nivelul de energie. De aceea, cand aceasta secreta prea putini sau prea multi hormoni, apar o serie de tulburari in corpul uman.

Afectuni fecvente

Sunt patru mari afectiuni care trebuie luate in considerare cand ne gandim la glanda tiroida si la functionalitatea ei.

1. Nodulii tiroidieni 

De cele mai multe ori raman nedescoperiti toata viata, fiind vizilibi la un consult medical de specialitate cu un aparat de ecografie. Nu dau semne clinice deoarece, din fericire, majoritatea lor sunt benigni insa sunt cazuri in care acestia devin maligni iar diagnosticul lor se pune, in special,  pe baza analizelor de sange.

2. Hipertiroidismul

Tiroida este hiperactiva, produce prea multi hormoni tiroidieni , accelerand metabolismul si producand o varietate de semne si simptome, dupa cum vor fi explicate mai jos.

3. Hipotiroidismul 

Apare atunci cand glanda Tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni sau cand glanda este inactiva. 

Este posibil ca simptomele sa nu apara de la inceput deoarece ele se instaleaza lent si poate dura de la cateva luni pana la cativa ani pana cand ele vor fi evidentiate clinic. 

spre exemplu, pot aparea starea de oboseala sau inceperea unei perioade de crestere in greutate ce nu te duc cu gandul la o afectiune tiroidiana inca de la inceput. Cand se observa si alte semne , cum ar fi vocea ragusita, aparitia constipatiei tot mai dese, ne putem gandi si la aceasta afectiune.

4. Boala Hashimoto sau Tiroidita cronica autoimuna reprezinta o afectiune cronica autoimuna care apare atunci cand propriile celule ale sistemului imunitar incep si distrug celulele care produc hormonii tiroidieni, ceea ce duce in final la hipotiroidism.  

Cu toate ca oricine poate dezvolta, la un moment dat in viata, boala Hashimoto, ea este cel mai frecvent raportata la femeile de varsta mijlocie.

Simptome

In continuare vom vorbi despre principalel simptome ce apar cand glanda tiroida este in suferinta .

 Pielea uscata

Un semn ca glanda tiroida nu functioneaza cum trebuie este pielea uscata, situatie in care pacientul este suspect de hipotiroidie (tiroida nu secreta suficienti hormoni).

De asemenea, pot aparea si mancarimi ale pielii, in special pe maini si pe picioare. Transpiratia palmelor, dar si roseata fetei apar in cazul in care glanda tiroida secreta prea multi hormoni, afectiune cunoscuta drept hipertiroidie.

Pierdere sau crestere in greutate

Cand ne ingrasam, primul lucru pe care dam vina sunt caloriile si excesele alimentare. Insa in momentul in care o persoana se ingrasa rapid si necontrolat, atunci poate sa fie vorba despre o afectiune a acestei mici glande in forma de fluture, hipotiroidismul.

In cazul in care slabesti brusc, in ciuda unui apetit crescut, poate sa insemne ca s-a instalat hipertiroidismul.

Iti este greu sa suporti frigul sau caldura

O tiroida hiperactiva poate sa accelereze metabolismul, ceea ce inseamna ca persoanei afectate ii este din ce in ce mai greu sa suporte caldura. Cei care sufera de hipertiroidism se confrunta adesea cu transpiratii nocturne si au un somn nelinistit. In schimb, persoanele care au o tiroida lenesa au extremitatile mainilor si picioarelor reci si suporta greu temperaturile scazute.

Stari de anxietate

In momentul in care glanda tiroida produce mai multi hormoni, acest lucru afecteaza si starea de spirit a persoanei in cauza. Astfel, apar stari de anxietate, stari de nervozitate, schimbari bruste de dispozitie, dar si emotivitate crescuta. In schimb, in caz de hipotiroidie cel mai adesea apar stari de depresie, dar si probleme cognitive, celor suferinzi fiindu-le tot mai greu sa se concentreze la ceea ce au de facut

Oboseala accentuata

Atat hipertiroidia cat si hipotiroidia sunt afectiuni care secatuiesc organismul de putere si energie. In caz de hipotiroidie apare o stare de somnolenta accentuata si scaderea apetitului sexual. De asemenea, pot aparea dificultati de vorbire. Cei care sufera de hipertiroidie se confrunta cu puls ridicat si oboseala cronica.

Scaune dese

Un simptom care ar trebui sa iti dea de gandit sunt scaunele dese. Aceasta manifestare apare la persoanele care sufera de hipertiroidism. In schimb, la cei care au un deficit de hormoni tiroidieni in corp apare constipatia.

Schimbari in ceea ce priveste menstruatia

In cazul femeilor, in momentul in care glanda tiroida are probleme de functionare, un semnal de alarma il trage si ciclul menstrual. Astfel, daca menstruatia devine neregulata sau mai abundenta decat de obciei, acest lucru poate fi pus pe seama glandei tiroide. In acest caz se impune o consultatie la medicul de familie, care te va indruma catre un medic specialist.

Caderea parului

Un alt semn care iti poate indica faptul ca exista un dezechilibru in ceea ce priveste secretia de hormoni tiroidieni este caderea parului. In caz de hipotiroidism pot fi afectate si sprancenele, care devin mai rare.

Modificari la nivelul ochilor

Poti da vina pe tiroda si daca iti apar pungi sub ochi, mai ales dimineata, dupa ce te trezesti. Si daca te trezesti cu ochii umflati, acesta poate fi un indicator al modificarilor hormonale din organism. Afectiunile glandei tiroide sunt diagnosticate in urma unor analize de sange, cat si a unei ecografii tiroidiene.

Cu toate ca nu exista o modalitate certa prin care putem preveni instalarea unei boli ale glandei tiroide, prin analize anuale si control de rutina putem descopri din cele mai incipiente stadii orice modificare ale functionaloitatii acestei glande si cu tratament de speciazlitate putem tine sub control aceasta afectiune.


Citeste si despre:

Menstruatie: cand semnaleaza o problema de sanatate? Deficiente nutritionale care pot provoca depresie si anxietate Ce dezvaluie viata sexuala a unui barbat despre starea sa de sanatate Sindromul Turner 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Oboseala si somnolenta: cauze comune Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine) Strabismul - privirea incrucisata Hipertiroidismul Glanda tiroida