Glanda tiroida – responsabila pentru cresterea in greutate?

Actualizat: 07 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Mihaela Posea
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica Smart Nutrition

Ce este glanda tiroida?


Tiroida este o glanda situata in partea anterioara a gatului, responsabila de functionarea optima a proceselor metabolice. Cand aceste procese sunt incetinite poate sa apara obezitatea.
Obezitatea este o boala cronica ce apare ca urmare a unui dezechilibru intre energia adusa prin alimente si energia consumata de catre organism.

Cum se manifesta ?

Hipotirodia, adica productia scazuta de hormoni tiroidieni, va interveni in functionarea tuturor organelor si sistemelor:
• La nivel digestiv- incetinirea tranzitului si aparitia constipatiei;
• La nivel cardiac- bradicardie, adica incetinirea batailor inimii; edeme
• La nivel cerebral- gandire lenta, dificultati de concentrare, scaderea capacitatii de memorie, dispozitie depresiva;
• La nivel de aparat reproducator- cicluri neregulate, uneori lipsa lor, infertilitate (atat la femei cat si la barbati);
• Nivel cutanat- piele uscata, aspra, groasa, crapata, rece;
• Simptome nespecificate precum oboseala, letargie

Multe dintre simptomele care apar atunci cand suferim de obezitate sunt cele date de bolile care o insotesc/complica:
• Daca avem afectarea cartilajelor articulatiilor- Dureri de intensitate variabila (care pot apararea atat la repaus cat si cand este folosita articulatia), edeme (umflare), roseata, etc;
• Diabet- poliurie (urinat des), nicturie (urinat noaptea), polidipsie (baut multa apa), polifagie (mancat mult), scadere in greutate, oboseala, etc;
• Astm bronsic sau boala pulmonara obstructive cronica- respiratie suieratoare, respiratie dificila, etc
• Depresie- facies trist, izolare sociala, ganduri pesimiste, etc
• Hipertensiune arteriala- dureri de cap, edeme, etc
• Sindrom de apnee in somn- sforait, oboseala in timpul zilei, somnoros ziua, oprirea respiratiei in timpul somnului;
Din pacate, sunt peste 200 de boli care pot insoti obezitatea si nu exista un semn sau un simptom distinctiv, care apare doar in obezitate.

Cauze

Hipotiroidia apare, de cele mai multe ori, printr-o afectare autoimuna a celulelor tiroidei (tiroidita autoimuna) dar si post chirurgical (dupa operatii pe glanda tiroida ) sau dupa tratament pentru hipertiroidie (cu iod radioactiv) (1).

Desi glanda tiroida este responsabila pentru functionarea adecvata a proceselor metabolice din organism si pacientul care sufera de obezitate, de multe ori, da vina pe aceasta, in realitate, cazurile in care deficitul de hormoni tiroidieni duce la o acumulare de kilograme sunt destul de rare. In plus, daca se descopera valori anormale ale acestor hormoni in sange, prin corectarea nivelurilor lor apare si o corectare a kilogramelor acumulate (acestea fiind date, mai ales de o retentie de apa si sare si nu de o acumulare de tesut gras).

Principala cauza care duce la aparitia obezitatii este un stil de viata nesanatos, care include obiceiuri alimentare nerecomandate (din punct de vedere al metodelor de preparare a alimentelor, al cantitatilor prea mari in raport cu nevoile organismului, etc).

Diagnosticare

Cand semnele si simptomele pacientului ne duc cu gandul catre a afectare a tiroidiei, se recomanda efectuarea, din sange a TSH si fT4. Ca sa vorbim despre un hipotirodism, TSH-ul este crescut si fT4 este scazut. Insa, aceste analize vor fi interpretate de catre un medic endocrinolog, deoarece exista multiple fete ale hipotirodismului si pacientul poate avea sau nu nevoie de tratament de substitutie.

In ceea ce priveste diagnosticul obezitatii, in cazul adultilor, acesta se face calculand indicele de masa corporala. Este un raport dintre greutatea pacientului (in kg) si patratul inaltimii (in metri). Cand rezultatul este intre 25 kg/m2 si 29.9 kg/m2, pacientul este supraponderal si cand depaseste 30 kg/m2, vorbim despre obezitate.

Masurarea circumferintei abdominale, la jumatatea distantei dintre sold si coaste, in expir, poate fi de folos pentru a depista pacientii cu risc cardiovascular. O circumferinta abdominala de peste 102 cm la barbati si peste 88 cm la femei semnifica existenta unei cantitati mai mari de grasime in jurul organelor interne (grasime viscerala in exces) si se asociaza cu nivel crescut de grasimi in sange, diabet si hipertensiune. Putem intalni pacienti cu indice de masa corporala in limite si cu circumferinta abdominala crescuta.

Riscurile si complicatiile lipsei tratamentului

Fara hormoni tiroidieni nu se poate trai. Tratamentul hipotiroidismului este initiat si urmarit de catre medicul endocrinolog astfel incat sa nu se ajunga in deficit sever, cu manifestari severe ( de la edeme marcate la insuficienta cardiaca si chiar coma si deces in cazuri extreme). In functie de cat de repede se instaleaza si cat de grav este deficitul, dozele de tratament sunt diferite de la o persoana la alta si nu sunt constante (pot diferi chiar la aceeasi persoana). De aceea, este nevoie de supravegherea medicului specialist endocrinolog pentru urmarirea dozelor si interpretarea rezultatelor analizelor si investigatiilor.

In ceea ce priveste obezitatea, fara tratament, se poate ajunge la complicatii, dintre care amintesc – hipertensiunea arteriala, diabet zaharat tip 2, depresie, astm bronsic, afectare a articulatiilor genunchilor, hernii de disc, cancer din sfera digestiva, infertilitate, etc.

Medici care trateaza aceasta afectiune

Tratamentul persoanei cu hipotiroidism este recomandat de catre medicul endocrinolog dar poate fi urmarit si de catre medicul de familie.
In cazul obezitatii, deoarece prima linie de tratament este modificarea obiceiurilor alimentare, acest lucru necesita consultatii multiple si este recomandat sa fie facute de catre un medic specialist in nutritie si diabet sau de catre un dietetician (care a terminat Facultatea de Dietetica).
Tratamentul este cronic, pe toate durata vietii.

Tratament

Tratamentul, in cazul hipotirodismului, este reprezentat de hormoni de substitutie- adica acei hormoni care lipsesc.

Tratamentul obezitatii, include stil alimentar sanatos, tratament medicamentos, tratament chirurgical si terapie psihocomportamentala. In functie de pacientul pe care il avem in fata, de particularitatile lui, putem recomanda doar modificarea obiceiurilor alimentare sau, pe langa acestea, celelalte masuri. Ce este de retinut este ca atunci cand apelezi si la chirurgia metabolica sau la tratament medicamentos, ai nevoie sa schimbi si obiceiurile alimentare care au dus la cresterea in greutatea, altfel, te vei intoarce de unde ai plecat.

Preventie

In cazul hipotirodismului, atunci cand este autoimun, nu avem cum sa il prevenim.
Obezitatea poate fi prevenita printr-un stil de viata sanatos care include o alimentatie corecta, activitate fizica zilnica si managementul stresului si al somnului.

Concluzii

Deficitul de hormoni tiroidieni duce la o tendinta de crestere in greutate (1). Realitatea este ca, de cele mai multe ori, ajungem sa suferim de obezitate din cauza obiceiurilor alimentare proaste, dezordonate si a lipsei de miscare.


Citeste si despre:

Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Glanda tiroida 8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida Legatura dintre glanda tiroida si durerea de gat. Sigur nu stiai aceste lucruri! Glanda tiroida si preconceptia Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Glanda tiroida - simptome Glanda tiroida si legatura ei cu greutatea corporala 6 semne care iti arata ca ai probleme cu glanda tiroida Legatura dintre glanda tiroida si caderea parului Tiroidita Hashimoto