Cui ii este recomandata sarea fara sodiu?

Publicat: 10 Septembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Sarea de bucatarie este un amestec mineral alcatuit din clorura de sodiu (NaCl). Un inlocuitor recomandat medical in anumite situatii este clorura de potasiu (KCl), care nu prezinta efectele secundare ale clorurii de sodiu. Cu toate acestea, sarea dietetica poate prezenta anumite dezavantaje.

Consumul de sare recomandat este de 6 grame pe zi in cazul adultilor si al copiilor de peste 11 ani. Copiii intre 7 si 10 ani nu trebuie sa consume mai mult de 5 grame de sare pe zi, iar pentru cei cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani, aportul zilnic de sare nu trebuie sa depaseasca 3 grame.

Un aport crescut de sare de bucatarie, prin continutul ridicat de sodiu (40%), creste presiunea sanguina, riscul de insuficienta cardiaca, de accident vascular cerebral si predispune la aparitia edemelor.

In plus, consumul excesiv de sare a mai fost pus in legatura cu afectiuni ale rinichilor si cu pietre la rinichi, cu cancerul gastric, osteoporoza si hipertrofia ventriculara stanga.

Potasiul este un nutrient esential pentru organism, avand rolul de a mentine echilibrul fluidelor si al electrolitilor in corp.

Potasiul joaca un rol extrem de important in reglarea tensiunii sanguine, a masei osoase, musculare, in echilibrarea sistemului nervos si pentru a corecta functionarea sistemului muscular. Deficitul de potasiu poate duce la o gama larga de probleme de sanatate.

Cui ii este recomandata?

In anumite situatii, precum afectiuni insotite de retentie hidrosalina, edeme, stari de hipokaliemie provocate prin diuretice, se recomanda sarea fara sodiu sau cea cu foarte putin sodiu, cunoscuta si sub denumirea de sare dietetica.

Practic, sodiul din sare este inlocuit cu potasiul, care ajuta la controlul presiunii arteriale si, de asemenea, este ideal pentru a reduce retentia de lichide, edemele si umflarea membrelor.

Asadar, aceasta sare este un inlocuitor al sarii obisnuite de bucatarie, care pastreaza aproape acelasi gust. Sarea fara sodiu poate fi adaugata in salate, in supe si in orice alte preparate.

Sarea dietetica este recomandata persoanelor al caror organism are tendinta de a retine apa. Este o sare destinata unui stil de viata echilibrat, protejeaza inima si mentine tensiunea arteriala in limite normale.

Prezinta un aport de potasiu si are grija de sanatatea inimii. Regimul hiposodat este recomandat si in cazul afectarii renale cauzate de lupus.

Contraindicatii

Chiar daca ar putea fi considerata mai sanatoasa decat sarea cu sodiu, sarea fara sodiu nu se consuma fara recomandarea medicului.

Un aport crescut de potasiu nu le este recomandat persoanelor cu boli renale sau celor care sufera de diabet.

Sarea fara sodiu trebuie consumata cu prudenta in insuficienta renala si in insuficienta cardiaca. De asemenea, acest tip de sare nu se asociaza cu diuretice antialdosteronice (spironolactona, triamteren, amilorid).

Sarea fara sodiu este contraindicata in cazul celor care sufera de boala Addison. In cazul acestora, este recomandat consumul de sodiu, mai ales in timpul exercitiilor fizice.


Email

Citeste si despre:

Oficial: Romania va continua vaccinarea cu AstraZeneca, pentru toate categoriile de varsta! Oxford intrerupe testele clinice cu vaccinul AstraZeneca pe copii si adolescenti MedLife a identificat alte 92 de cazuri cu tulpina britanica din 92 de probe noi secventiate Testarea pentru COVID in farmacii ar putea incepe intr-o saptamana Ce ar trebui sa stii despre variantele si mutatiile SARS-CoV-2? Mentine-ti ficatul sanatos! Ce anticorpi apar in urma infectiei cu SARS-CoV-2 si cand se dezvolta? Explicatiile specialistilor MedLife Beneficiile produselor cosmetice pe baza de peptide Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti face pentru a nu te infecta? Persoanele imunizate complet ar putea renunta la masca in spatii inchise? Ce spune Valeriu Gheorghita Vaccinarea anti-COVID la copiii intre 12 si 15 ani ar putea incepe in aceasta vara Vaccinul Pfizer, eficient 100% impotriva COVID-19 la copiii intre 12 si 15 ani. Cand va incepe imunizarea copiilor in Romania? CDC: Persoanele vaccinate complet impotriva COVID-19 nu transmit virusul aproape niciodata