9 obiceiuri sanatoase pentru reducerea hipertensiunii arteriale

Actualizat: 19 August 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Numeroase studii de specialitate au demonstrat ca anumite obiceiuri sanatoase introduse in stilul de viata pot reduce hipertensiunea arteriala.

Aceste masuri nu ajuta doar pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune sa isi tina sub control tensiunea arteriala, ci constituie si cai sigure de prevenire a bolilor cardiovasculare si a obezitatii.

Tensiunea arteriala este forta cu care sangele este pompat in vasele sangvine si transportat catre toate organele si tesuturile corpului.

Hipertensiunea arteriala este o afectiune periculoasa, intrucat obliga inima sa depuna un efort suplimentar in asigurarea circulatiei sanguine, contribuind la intarirea arterelor (deci la dezvoltarea aterosclerozei) si la dezvoltarea de afectiuni cardiace diverse.

Tensiunea arteriala normala

Persoanele cu tensiune arteriala normala se incadreaza in valorile maxime (sistolice) si minime (diastolice) la care inima pompeaza sangele in vasele sangvine. Astfel, aceste valori sunt

- 12080 tensiune arteriala normala;
- 120-3980-89 prehipertensiune arteriala;
- 140-15990-99 hipertensiune arteriala de gradul I;
- 160-100 hipertensiune arteriala de gradul al II-lea;

Cauzele exacte ale hipertensiunii arteriale nu sunt cunoscute, insa exista o serie de factori care joaca un rol determinant in dezvoltarea ei:

- fumatul;
- supraponderalitatea si obezitatea;
- sedentarismul;
- excesul de sare in alimentatie;
- consumul de alcool in exces (peste 1-2 pahare pe zi);
- stresul;
- varsta inaintata;
- predispozitia genetica;
- istoricul familial cu hipertensiune arteriala;
- boli cronice renale;
- tulburari ale glandei tiroide;

Ceea ce se cunoaste cu siguranta este faptul ca hipertensiunea arteriala este influentata intr-o masura relevanta de dieta si stilul de viata ales. De pilda, popoarele care consuma de regula cea mai multa sare in dieta (cele din insulele nordice ale Japoniei) prezinta cea mai ridicata incidenta a cazurilor de hipertensiune arteriala din lume. Din acest motiv, medicii recomanda adoptarea catorva obiceiuri sanatoase, care reduc considerabil riscul dezvoltarii acestei afectiuni.

Obiceiuri zilnice care reduc hipertensiunea arteriala

1. Urmarea unei diete echilibrate

Exista dovezi certe care atesta faptul ca persoanele care respecta un regim alimentar sanatos sunt cel mai putin predispuse hipertensiunii arteriale si au cel mai mare succes in reducerea ei, atunci cand se instaleaza.

Specialistii recomanda o dieta constituita preponderent din fructe, legume, lactate degresate, cereale integrale, nuci si seminte, precum si alimente care furnizeaza proteine slabe. Grasimile saturate si zaharurile adaugate trebuie sa fie evitate intru totul.

2. Reducerea consumului de sare

Recomandarea medicilor privind reducerea consumului de sare ramane pertinenta. Hipertensiunea arteriala poate fi tinuta sub control sau prevenita printr-un aport de maximum 2400 mg de sodiu pe zi, chiar mai putin decat atat.

Un studiu de specialitate a constatat ca persoanele care au consumat sub 1500 mg de sare zilnic au inregistrat cele mai semnificative scaderi in tensiunea arteriala. Dozele zilnice de sare trebuie sa fie calculate tinand cont si de sodiul continut de majoritatea alimentelor care compun mesele principale si gustarile zilei, inclusiv bauturile.

3. Controlul greutatii corporale

In cazul persoanelor supraponderale, pana si pierderea a doua-trei kilograme poate ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale. In plus, reglarea greutatii corporale nu doar ca participa la reglarea tensiunii sangelui, ci diminueaza si riscul dezvoltarii altor afectiuni grave, precum colesterolul marit si diabetul, doi factori agravanti ai bolilor cardiace. Medicul nutritionist este singurul in masura sa recomande un regim de slabit potrivit pentru fiecare pacient care sufera de hipertensiune arteriala.

4. Efectuarea de miscare zilnica

Un stil de viata activ este cea mai sigura cale prin care se poate preveni si controla hipertensiunea arteriala. Sportul nu regleaza doar tensiunea arteriala, ci participa si la mentinerea unei greutati sanatoase si la gestionarea eficienta a stresului.

Daca medicul aproba un program de miscare regulat, o jumatate de ora de exercitii de tip aerobic, de cateva ori pe saptamana, ajuta sistemul circulator sa functioneze in parametri optimi.

5. Reducerea consumului de alcool

Un pahar ocazional de alcool de calitate poate avea chiar beneficii pentru sanatatea cardiaca, insa daca discutam de un exces alcoolic regulat, apare riscul dezvoltarii hipertensiunii arteriale si a altor afectiuni grave. Femeile nu trebuie sa consume mai mult de un pahar de alcool pe zi, in timp ce barbatii pot consuma maximum doua!

6. Renuntarea la fumat

Printre numeroasele beneficii ale renuntarii la fumat se numara si sanatatea cardiovasculara. Fumatul nu este considerat a fi o cauza propriu-zisa a hipertensiunii arteriale, insa poate sa afecteze peretii vaselor sanguine si sa intareasca arterele, viciul fiind deosebit de periculos pentru persoanele care sufera deja de hipertensiune arteriala. Studiile arata ca riscul producerii unui infarct se reduce in mod considerabil, dupa doar un an de la renuntarea la fumat.

7. Monitorizarea tensiunii arteriale

Un alt obicei sanatos presupune verificarea regulata a tensiunii arteriale acasa, cu atat mai mult cu cat aceasta poate fluctua intre o vizita si alta la medicul specialist. Notarea valorilor schimbatoare va furniza date pretioase medicului, care va sti sa evalueze mai bine starea de sanatate si factorii de risc implicati, in cazul particular al fiecarui pacient.

8. Gestionarea stresului

Cercetatorii nu pot estima cu certitudine masura in care stresul poate afecta tensiunea arteriala de-a lungul timpului, insa se stie ca acesta o creste cel putin temporar. De asemenea, gestionarea stresului este importanta in acest caz, intrucat starile stresante predispun excesului alimentar, fumatului, consumului de alcool si altor obiceiuri nocive, care conduc la aparitia hipertensiunii arteriale.

9. Practicarea tehnicilor de relaxare

Cateva momente de relaxare profunda, dedicate zilnic in virtutea sanatatii, pot ajuta la controlul eficient al hipertensiunii arteriale. Exemple de tehnici de relaxare eficiente sunt meditatia, sesiunile de yoga sau tai chi-ul.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Citeste si despre:

Obezitatea si hipertensiunea arteriala pediatrica Zvonuri despre sanatate: mit si adevar Cele mai importante teste de screening pentru femei Operatia de bypass gastric - solutie chirurgicala pentru slabit Masuri preventive pentru pastrarea unei vieti sanatoase Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Hipertensiunea arteriala la copii Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare Hipertensiunea arteriala: simptome si monitorizare Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala Hipertensiunea arteriala