Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta
Multe dintre afectiuni pot fi clasificate ca fiind cronice. Bolile cronice sunt in mare parte caracterizate prin:
- cauzalitate complexa;
- factori multipli de risc;
- perioade mai lungi de latenta;
- curs prelungit al bolii (cel putin 3 luni)
- insuficienta functionala sau handicap.
Majoritatea bolilor cronice nu dispar spontan si nu vor fi vindecate complet. Unele pot pune viata bolnavului in pericol, prin complicatiile pe care le determina (cum ar fi infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral).
Altele pot persista in timp si ar putea necesita mentinere intensiva sub control (de exemplu, diabetul zaharat). Desi majoritatea bolilor cronice persista de-a lungul vietii unei persoane, acestea nu sunt intotdeauna o cauza de deces (de exemplu, artrita).
Din diverse motive, inclusiv faptul ca oamenii traiesc mai mult, iar tratamentul si managemenul bolilor cronice s-au imbunatatit, prevalenta acestora a crescut, in ultimul timp.
Exista mai multe conditii si boli profesionale care pot fi considerate cronice:
- maladia Alzheimer
- dementa
- boala Parkinson
- scleroza multipla
- SIDA
- hepatitele virale B, C si D
- artrita
- boli cardiovasculare ischemice;
- cancer pulmonar;
- cancer colorectal;
- depresia;
- diabetul de tip 2;
- artrita;
- osteoporoza;
- astmul;
- bolile pulmonare obstructiv cronice;
- conditii renale cronice;
- probleme de sanatate orala.
Maladia Alzheimer, dementa, boala Parkinson si scleroza multipla pot fi diagnosticate in prezent, inca din fazele incipiente, in urma consultului neurologic si a examenelor CT (computer tomograf) si RMN (rezonanta magnetica nucleara) cerebral. Evolutia si complicatiile acestor maladii pot fi tinute sub control prin tratament medicamentos.
SIDA si hepatitele virale cronice (B, C si D) sunt diagnosticate de catre medicul specialist in urma anamnezei si a examenelor de laborator: hemoleucograma, depistarea in sange a virusului implicat, sau a anticorpilor fata de acesta. Tratamentul medicamentos administrat de catre medicul infectionist poate incetini evolutia acestor maladii si preveni aparitia complicatiilor acestora.
Artrita si alte conditii inrudite cu aceasta reprezinta principalele cauze de invaliditate in multe tari ale lumii. Desi exista o serie de masuri a caror respectare constanta duce la ameliorarea simptomelor acestor afectiuni, acestea nu sunt suficient puse in practica.
Exercitiile fizice moderate, de exemplu, ofera o serie de beneficii pentru persoanele cu artrita, diminuand durerile articulare si rigiditatea caracteristica bolii si pot contribui la consolidarea musculaturii din jurul articulatiilor sau cresterea flexibilitatii si a rezistentei.
Bolile cardiovasculare sunt o preocupare la nivel mondial, constituind principala cauza de deces. Fumatul, lipsa activitatilor fizice si nutritia inadecvata duc la aparitia bolilor de inima. Modificarea stilului de viata este esentiala, atat pentru prevenirea cat si pentru controlul evolutiei bolilor cardiovasculare.
Cancerul pulmonar este o alta cauza importanta de deces. In mare parte boala este controlata prin masurile de preventie, depistarea timpurie si strategii de tratament.
Diminuarea procentului populatiei care sufera de cancer implica reducerea numarului factorilor comportamentali si de mediu care pot creste riscul manifestarii acestui tip de cancer. De asemenea, este absolut necesar sa se asigure pentru persoanele predispuse la aceste boli si nu numai, servicii calitative de screening: radiografii pulmonare si CT (computer tomograf) toracic, urmate de biopsie pulmonara.
Cancerul colorectal este o alta cauza des intalnita de deces. Riscul de a manifesta cancer colorectal creste o data cu inaintarea in varsta. Lipsa activitatii fizice, consumul redus de fructe si legume, o dieta saraca in fibre, obezitatea, consumul de alcool si tutun pot contribui la aparitia cancerului colorectal.
Pentru detectarea cancerului colorectal sunt recomandate in special trei instrumente de screening: sigmoidoscopia flexibila, colonoscopia si testul pentru determinarea sangerarii oculte in scaun. Toate aceste investigatii sunt insotite (in caz de suspiciune de tumora colorectala) de biopsie locala. Depistat in stadiile timpurii, tratamentul este eficient.
Cancerul de san este diagnosticat cel mai bine in stadiile sale precoce cu ajutorul mamografiei, urmata de biopsie mamara. In fazele de inceput, tratamentul este eficace. Cancerul de san este manifesta mai ales in randul femeilor cu varsta de peste 50 de ani.
Diabetul este o boala grava si costisitoare, destul de des intalnita. Identificarea din stadiile primare ale bolii, aplicarea modalitatilor adecvate de ingrijire si mentinerea sub control a glicemiei (nivelului de glucoza din sange) sunt strategii cheie, care trebuie adoptate pentru ca afectiunea sa nu modifice calitatea vietii bolnavului. Majoritatea persoanelor cu diabet au peste 65 de ani, iar dintre acestea cele mai multe sunt diagnosticate cu diabet de tip 2.
Epilepsia si convulsiile nu doar ca afecteaza foarte multe persoane, dar costurile medicale presupuse de tratamentul acestor boli sunt destul de importante. Oameni de toate varstele sufera de aceste maladii, mai ales cei foarte tineri si varstnicii.
Obezitatea este una dintre bolile care a atins proportiile unei pandemii in multe tari, la toate grupele de varsta. Oamenii obezi, sau supraponderali au un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, diabet, artrita si unele tipuri de cancer.
Problemele de sanatate orala desi pot avea un impact destul de grav asupra starii generale si a vietii unei persoane, sunt destul de des igorate. Acestea pot provoca durere si suferinta, implica dificultati de vorbire, mestecat, inghitire si greutati in mentinerea unei diete adecvate.
Bolile cronice de rinichi includ toate maladiile ce afecteaza rinichii, cu o durata de cel putin trei luni, in urma carora rezulta leziuni renale, sau este afectata functia renala. In cele mai multe dintre cazuri acestea pot fi prevenite. Din pacate, multi oameni nu stiu ca sufera de boli renale, pana cand rinichiul este afectat in proportie de 90% (cand apar simptomele evidente).
Din fericire, exista teste simple care pot identifica majoritatea bolilor renale, inca din fazele de inceput ale acestora, cand pot fi prevenite, sau evolutia lor poate fi incetinita.
Astmul este inflamatia cronica a bronhiilor, proces care provoaca ingustarea cailor respiratorii. Simptomul principal este dificultatea de a respira. Ingustarea cailor bronsice poate fi total, sau partial reversibila cu medicamente.
Osteoporoza este o boala caracterizata prin scaderea densitatii osoase. Consecinta este reprezentata de oasele fragile, situatie care atrage dupa sine riscul crescut de rupere al oaselor, in special la nivelul soldului, coloanei vertebrale si incheieturii mainii.
Simptomele caracteristice depresiei sunt: tristetea, starea de deprimare prelungita, insotita de sentimentul de inutilitate, lipsa de energie si dificultatea de a gasi placerea in lucrurile care in trecut declansau bucurie. O persoana deprimata se simte complet nemotivata in a face orice. Inclusiv imbracatul sau mancatul devin obstacole majore.
Boala pulmonara obstructiv cronica este o afectiune care se agraveaza in timp. Printre manifestarile acesteia se enumera respiratia suieratoare, tuse cu expectoratie, senzatie de apasare la nivelul pieptului etc. Fumatul este principala cauza a acestei boli. Alti factori declansatori ai bolii sunt: expunerea timp indelungat la iritanti pulmonari, cum ar fi aerul poluat, substante chimice si praf.
Bibliografie:
https://www.cdc.gov/chronicdisease/about/index.htm
https://www.health.ny.gov/diseases/chronic
https://www.medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000602.htm
https://www.ncoa.org/article/the-top-10-most-common-chronic-conditions-in-older-adults
https://www.aihw.gov.au/reports-data/health-conditions-disability-deaths/chronic-disease/overview
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.