Reconstructia zambetului: fatetele dentare din portelan

Actualizat: 13 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Raluca Miciulica
Medic stomatologie generala, competenta implantologie

Velvet Dental

Suntem in permenenta influentati de cei care se afla in jurul nostru, de frumusetea promovata in reviste sau la televizor. Uneori cerintele pacientilor de natura estetica sunt greu de satisfacut dar este de datoria medicului stomatolog sa ofere solutii de tratament moderne adaptate fiecarui caz in parte.

Una dintre aceste metode este reprezentata de fatetele dentare din portelan (ceramica), cea mai de succes non-invaziva procedura stomatologica a ultimului deceniu.

Atunci cand sunt executate corect, fatetele dentare din portelan sunt nu numai cea mai naturala forma a esteticii dentare ci chiar fac parte din personalitatea celei sau celui care le poarta.

Obiectivul realizarii fatetelor dentare este acela ca pacientul sa aiba niste restaurari care sa se integreze perfect in aspectul fetei, sa fie in armonie cu gingia si osul iar cine le priveste sa nu-si poata da seama de prezenta acestora.

Fatetele din portelan au devenit alternativa moderna a coroanelor dentare metalo-ceramice sau a celor integral ceramice.

Dezavantajul coroanelor metalo-ceramice este ca metalul poate transpare prin ceramica la nivelul gingiei dandu-i un aspect inestetic, iar in cazul coroanelor integral ceramice este necesar un sacrificiu mare de tesut dentar prin slefuiri mai profunde care de cele mai multe ori pot afecta gingia sau pulpa dintelui.

Fatetele sunt integrate biologic datorita stabilitatii chimice crescute, toxicitatii scazute asupra tesutului si gradului redus de a produce sensibilitate sau iritabilitate la nivelul gingiilor. De asemenea, reduc placa bacteriana ce se formeaza pe dinti datorita suprafetei netede si lucioase de care placa bacteriana nu poate adera.

Fatetele se cimenteaza pe dinte cu ajutorul unor tehnici adezive de ultima generatie. Fatetele sunt foarte subtiri - maxim 0,5 mm - dar de indata ce sunt cimentate se integreaza perfect cu structura dintelui si devin extrem de durabile.

Cazurile care se pot trata prin realizarea de fatete trebuie atent selectionate pentru a fi siguri de un rezultat excelent.

Prin acest procedeu se pot rezolva probleme de estetica precum corectarea dintilor nealiniati, coloratii puternice ale acestora (probleme cauzate de tratamentul cu tetraciclina, sau „innegrirea” sau „inrosirea” dintilor din cauza unor interventii anterioare pe acel dinte), defecte de crestere (dinti scurti sau mai lungi), fracturi superficiale sau apropierea dintilor cu strungareata. Din cauza varstei smaltul se subtiaza si dintii capata o opacitate caracteristica.

Prin fatetarea cu portelan zambetul poate fi transformat rapid, fara durere si cu un minim de sacrificiu al tesutului dentar. Este vorba asadar despre proportii, armonie, frumusete, marime, culoare, umbre, aranjament-aliniament.

In aceasta lume aflata mereu in schimbare, aspectul este foarte important nu numai din punct de vedere social dar si economic. Efectele pozitive ale unei asemenea interventii asupra zambetului, fizionomiei si increderii in sine nu trebuie subestimate.

Astfel responsabilitatea numarul unu a medicilor stomatologi este aceea de a realiza fatete ceramice care sa asigure o estetica dentara remarcabila dar si o buna biocompatibilitate cu arhitectura gingiei invecinate. Cand aceste deziderate sunt realizate si relatia dintre estetic si functional este indeplinita, pacientul se va simti excelent


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DENTAL CROWN HEALTH
Tel: 0764800048
Bucuresti, CAMIL RESSU 27B - Cladire Individuala
Clinica Stomatologica Smilewy
Tel: 0751171107
Timisoara, Smileway, Strada Loichiță Vasile 1-3 Sc. D, Parter, Timișoara 300633

Citeste si despre:

Plombe dentare Fatetele de portelan – O solutie pentru un zambet frumos! Fatete de portelan Ceramica integral (e-max ivoclar) folosita ca optiune pentru incrustatii si fatete ceramice Fatetele dentare – PRO sau CONTRA Fatetele dentare din ceramica comparate cu fatetele dentare din compozit Fatetele din compozit Indicatii dupa inserarea unui implant dentar Prevenirea si tratarea problemelor de sensibilitate dentara Ce sunt fatetele dentare? Fatetele dentare Avantajele si dezavantajele fatetelor dentare Fatetele ceramice Estetica in stomatologie - o abordare interdisciplinara Coroanele de portelan Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala (2008)