Zambetul sub presiune: Protejeaza dantura de bruxism

Actualizat: 17 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Podgornii Andrei
Consultant medical:

Dr. Podgornii Andrei
Medic stomatolog gnatolog

Doctor Andrei

Ce este bruxismul?


Ai simtit vreodata o durere in zona mandibulei sau ai observat ca zambetul tau pare putin diferit in oglinda? Acestea pot fi semne ale bruxismului care afecteaza sanatatea danturii si integritatea lucrarilor dentare.

Bruxismul, sau strangerea si scrasnirea involuntara a dintilor, nu este doar un obicei deranjant, ci poate avea consecinte serioase asupra sanatatii orale. Iti imaginezi presiunea pe care o punem pe dinti cand strangem din ei? Aceasta duce la deteriorarea treptata a danturii.

Simptome usor de observat

Daca te trezesti cu dureri de cap sau simti disconfort in zona fetei si a mandibulei, este posibil sa fii afectat de bruxism. Un alt indiciu? Verifica-ti dintii. Uzura excesiva, sensibilitatea la temperaturi extreme, sau chiar durerile de cap frecvente pot fi semnale de alarma.

Cand te adresezi medicului?

Daca ai observat oricare dintre aceste simptome, te incurajam sa consulti un dentist pentru a obtine un diagnostic precis si un plan de tratament adaptat nevoilor tale. Nu ignora semnele - amanarea unei vizite la dentist poate accelera deteriorarea danturii tale naturale.

Ce faci daca deja ai pierdut dintii?

Medicul poate crea un plan de tratament care sa abordeze simultan problema pierderii dintilor si a bruxismului, asigurandu-se ca pacientii beneficiaza de o solutie completa si durabila pentru problemele lor dentare. Aceasta se realizeaza cu ajutorul unei abordari personalizate si expertizei in gnatologie- stiinta despre muscatura functionala. Implanturile sunt un mod eficient de a inlocui dintii lipsa si de a redobandi functionalitatea danturii.

De ce bruxismul este o amenintare pentru dantura fixa?

Studiile recente au evidentiat efectele specifice ale bruxismului asupra implanturilor si coroanelor dentare, printre care:

• Deteriorarea Implanturilor si Coroanelor: Presiunea constanta cauzata de bruxism poate interfera cu integrarea corecta a implanturilor in osul maxilar sau poate provoca uzura prematura a acestora. Aceasta poate duce la scurtarea duratei de viata a danturii pe implanturi, necesitand uneori inlocuirea prematura a acestor componente.

• Riscul de Fracturare: Experientele de bruxism, prin presiunea intensa pe care o genereaza, pot cauza fracturi ale implanturilor sau ale protezelor dentare. Aceasta reprezinta o problema costisitoare, care poate necesita tratamente suplimentare pentru remediere.

Cum protejam investitia in sanatatea orala?

Chiar daca nu putem elimina complet bruxismul, putem reduce semnificativ forta exercitata in timpul bruxarii. Aceasta ajuta la prevenirea uzurii si fracturarii lucrarilor dentare si a implanturilor.

Iata cateva masuri proactive pe care le poti lua:

1. Consulta un dentist gnatolog: Un medic dentist cu experienta in gnatologie (studierea mecanismelor de muscare) poate oferi solutii personalizate si functionale. Acesta va evalua modul in care bruxismul afecteaza dantura ta si iti va recomanda cele mai eficiente tratamente.

2. Materiale si tehnici de ultima generatie: Alegerea materialelor de inalta calitate si a tehnicilor performante pentru lucrarile dentare este cruciala. Un medic dentist experimentat va lua in considerare toate aceste aspecte pentru a-ti oferi cea mai buna ingrijire.

3. Plan de urmarire: Un specialist va putea gestiona orice complicatii care ar putea aparea dupa procedura, inclusiv cele legate de bruxism, asigurandu-se ca investitia ta ramane protejata pe termen lung.

Concluzii

Bruxismul poate fi un adversar redutabil pentru dantura ta, dar cu ajutorul unui medic dentist experimentat, poti sa ii reduci impactul semnificativ. Protejeaza-ti zambetul si investitia in sanatatea orala prin consultarea regulata a unui specialist si urmand sfaturile sale personalizate. Astfel, vei putea sa te bucuri de beneficiile unei danturi sanatoase pe termen lung.

Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29118958/

https://www.researchgate.net/publication/245791636_Orofacial_pain_Guidelines_for_assessment_diagnosis_and_management_4th_edition_2008


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Stomatologica Smilewy
Tel: 0751171107
Timisoara, Smileway, Strada Loichiță Vasile 1-3 Sc. D, Parter, Timișoara 300633
DENTAL CROWN HEALTH
Tel: 0764800048
Bucuresti, CAMIL RESSU 27B - Cladire Individuala

Citeste si despre:

Sensibilitatea excesiva a dintilor poate fi prevenita! Semnale discrete ale stresului Ce dezvaluie gura despre sanatate Cum scapam de scrasnitul dintilor? 7 motive pentru care ne trezim obositi Prevenirea si tratarea problemelor de sensibilitate dentara Glosodinia - senzatia de arsura a cavitatii bucale Afectiuni ale cavitatii bucale Dissomniile si parasomniile Bruxismul: scrasniti din dinti noaptea? Implantele, prezent si viitor