Tigrul Platanului, cunoscut sub denumirea stiintifica de Corythucha ciliata, este o insecta inclusa in familia Tingidae. Este un daunator invaziv al arborilor de platan, originari din America de Nord. A fost pentru prima data observat in Europa in 1964, in orasul italian Padova.
Tigrul Platanului mai este denumit popular si Plosnita Platanului sau Plosnita Dudului.
Tigrul Platanului are culoare laptoasa, translucida, corp aplatizat, aripi transparente cu dungi negre si o lungime intre 5-6 mm. Are ochii foarte bine dezvoltati, detine trei perechi de picioare, iar abdomenul acestei insecte este de culoare negru spre cenusiu.
Se dezvolta de regula in zonele in care sunt plantati arbori de platan si de frasin, dar si in zone cu arbori de la marginea soselelor. Femelele depun oua de obicei pe spatele frunzelor, langa nervurile acestora.
O femela poate depune pana la 300 de oua, care au o lungime de 0,5 mm si sunt de culoare neagra. Ciclul de dezvoltare al acestei insecte este de 44 de zile. Atat adultii, cat si larvele inteapa frunzele si sug sucul celular al plantelor. La infestari masive, frunzele se ingalbenesc si se usuca.
Inmultirea numarului acestor insecte are loc in perioadele calduroase, atunci cand temperaturile trec constant de 30 de grade Celsius si la o umiditate relativa de 80%.
Tigrul Platanului nu este o insecta periculoasa pentru om. Prezenta ei poate crea disconfort, mai ales atunci cand numarul acestora devine mare.
La om, Tigrul Platanului produce mici intepaturi la suprafata pielii. Pana in prezent nu au fost raportate cazuri in care sa se faca legatura dintre muscatura acestei insecte si aparitia infectiilor.
Simptomele intepaturii:
- eruptie cutanata;
- mici umflaturi;
- senzatie de mancarime;
Leziunile cutanate apar la doua-trei ore de la muscatura insectei. Pruritul poate provoca disconfort si anxietate. Toate aceste simptome dispar, de regula, in cel mult 24 de ore.
Pacientii care au dezvoltat sensibilitate alergica de tip I sunt cei mai afectati. De asemenea, simptomele pot fi mai pregnante in cazul copiilor.
- Se curata zona afectata cu apa si sapun.
- Se aplica o compresa rece sau un cub de gheata pe locul unde a aparut leziunea cutanata.
- Se aplica mixtura mentolata, care are rol calmant.
- In cazul pacientilor alergici se administreaza tratamente antialergice si tratamente locale.
- Este indicat ca persoanele care locuiesc in zonele infestate de Tigrul Platanului sa poarte haine lejere, care sa le acopere cat mai mult mainile si picioarele, iar la intrarea in casa sa le scuture, intrucat insectele raman atasate de acestea.
Prevenirea si combaterea Tigrului Platanului
- Pentru a se evita infestarea, entomologii recomanda lucrari de toaletare a copacilor in perioada de repaus vegetativ.
- Efectuarea actiunilor de combatere chimica, tratamente fitosanitare cu insecticide sistemice omologate in parcuri, scuaruri si aliniamente stradale.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.