Pastila de a doua zi nu este periculoasa

Actualizat: 11 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pilula de a doua zi este eficienta si sigura. Totusi, ea nu a dus la o scadere a numarului de sarcini nedorite, desi se gaseste in majoritatea tarilor la un pret acceptabil.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca lipsa de informatie se face vinovata pentru un mare numar de sarcini nedorite.

Conform studiilor, foarte multe femei nici macar nu stiu ca exista contraceptia de urgenta pe cand altele au auzit de pilula dar se tem sa o foloseasca, ele crezand ca este periculoasa.

Informatii corecte despre pastila de a doua zi

OMS e realizat un material informativ in care se explica totul despre pilula de a doua zi.

Iata ce spun specialistii:

- Pilula de a doua zi poate preveni majoritatea sarcinilor nedorite daca este luata corect.

- Orice femeie poate lua pilula de a doua zi, inclusiv adolescentele.

- Levonorgestrelul, ingredientul principal al acestor medicamente, se foloseste de peste 30 de ani, nu este cunoscut ca alergen, nu este toxic, iese din corp in cateva zile si, in general, este bine tolerat.

- Pilula de a doua zi nu prezinta risc de supradoza, interactiuni cu alte medicamente sau contraindicatii.

- Nici femeile care au folosit pilula de a doua zi mai mult de o data intr-un singur ciclu menstrual nu au avut probleme de sanatate serioase.

- Pilula de a doua zi nu provoaca niciun tip de cancer.

- Pilula de a doua zi nu presupune riscurile asociate contraceptivelor orale. Chiar daca ai peste 35 de ani si fumezi nu exista riscul sa faci accident vascular cerebral din cauza contraceptiei de urgenta.

- Pilula nu da efecte secundare pe termen lung. Putine femei prezinta efecte secundare de scurta durata, cum ar fi oboseala, dureri abdominale, greata, cicluri neregulate.

- Pilula de a doua zi nu mareste riscul unei viitoare sarcini extrauterine si nu afecteaza in niciun fel fertilitatea.

- Daca este luata din greseala dupa instalarea sarcinii, pilula de a doua zi nu afecteaza fatul.

- Cand sarcina exista deja pilula de a doua zi nu provoaca avort.

In ciuda informatiilor disponbile peste tot, putine sunt femeile care au auzit despre contraceptia de urgenta.

Nici macar adolescentii dintr-o mare metropola precum New York-ul nu prea cunosc aceasta metoda, desi se discuta mult despre ea in presa din lumea intreaga.


Citeste si despre:

Combinatii periculoase de medicamente Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Factorii care declanseaza pirozisul (arsurile retrosternale) Caderea parului(Alopecia) – mituri si adevar Hepatita toxica Nu lua pastile fara sfatul medicului! Pot avea urmari extrem de grave Cum se trateaza corect acneea chistica? Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare La ce femei sunt cel mai des diagnosticati polipii endometriali? Ce efecte secundare pot avea somniferele si cum se administreaza corect Mituri si adevaruri despre sex Efectele secundare ale medicamentelor uzuale Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala Greseli in administrarea medicamentelor Contraceptia de urgenta (pilula de a doua zi) Indicatia tratamentului cu pilula contraceptiva
Cere sfatul medicului ×