7 suplimente nutritive periculoase pentru barbati

Actualizat: 23 Aprilie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Suplimentele nutritive care promit o serie intreaga de efecte benefice asupra organismului au castigat o popularitate notabila in ultimii ani, inclusiv cele care nu sunt certificate in privinta sigurantei si eficacitatii.

Barbatii folosesc aceste produse in special pentru cresterea randamentului sexual, dezvoltarea masei musculare sau prevenirea unor boli cronice, fara sa stie ca multe suplimente din aceasta categorie pot fi chiar periculoase pentru sanatate in general, nu doar ineficiente.

Plante si suplimente nerecomandate barbatilor

1. Iarba caprei agitate (Epidemium)

Adeptii medicinei naturiste promoveaza planta Epidemium, numita si iarba caprei agitate, ca fiind un remediu pentru disfunctiile erectile, datorita continutului bogat de epimedium - care ar avea un efect de stimulare a circulatiei sangelui la nivelul penisului. Iarba caprei agitate si-a primit acest nume dupa ce un cioban a sesizat un comportament sexual exuberant in randul caprelor care consuma planta.

Ingrijorator este faptul ca aceste suplimente nu sunt autorizate, de vreme ce nu s-au putut observa efectele sale curative in randul oamenilor. In plus, companiile producatoare de suplimente naturiste nu sunt obligate sa specifice pe eticheta toate ingredientele introduse, ceea ce ar putea conduce la declansarea reactiilor alergice. Unii cercetatori chiar au acuzat suplimentele de Epidemium ca ar fi contaminate cu arsenic si plumb, metale toxice pentru organism.

2. Vitamina E

Desi este unul dintre nutrientii de baza pentru numeroase functii ale organismului, vitamine E luata in cantitati mari de catre barbati, mai ales in combinatie cu seleniul, ar creste riscul de cancer de prostata, potrivit unui studiu derulat in acest sens. Rezultatele cercetarii au fost contestate de alti oameni de stiinta, care nu considera ca exista suficiente dovezi care sa sprijine teoria.

In acest context confuz, medicii recomanda urmarea caii sigure si evitarea suplimentarii in doze mari a vitaminei E, cu atat mai mult cu cat acest lucru nu aduce beneficii reale starii de sanatate.

3. Seleniul

Seleniul este un mineral al carui aport zilnic necesar este asigurat, de obicei, de consumul de paine, cereale si carne de toate tipurile. Acest antioxidant este studiat, in prezent, din prisma posibilelor sale efecte asupra riscului dezvoltarii de cancer si alte boli cronice.

Din pacate, experimentele efectuate in ultimii ani arata ca excesul de seleniu poate chiar sa creasca riscul de cancer cutanat. In combinatie cu vitamina E, seleniul poate creste totodata sansele instalarii cancerului de prostata.

4. Betacarotenul

Suplimentele cu betacaroten, in combinatie cu cele de vitamina A, ar putea fi periculoase pentru barbati, mai ales pentru fumatori. Unele studii sugereaza ca cei doi nutrienti pot predispune la un risc crescut de cancer pulmonar, in special in randul fumatorilor.

Toxicitatea poate sa provina din faptul ca organismul nu elimina cantitatile excedentare de vitamina A, ci mai degraba le stocheaza. Iar cum corpul transforma betacarotenul in vitamina A, este lesne de inteles de ce alaturarea celor doua poate avea efect toxic.

5. Yohimbe

Extrasa din scoarta unui copac vesnic verde originar din Africa, numit Pausinystalia yohimbe, yohimbe este considerata a fi un afrodisiac puternic, datorita continutului sau de yohimbina - substanta care dilata vasele de sange, deci faciliteaza circulatia sangelui in zonele erogene si stimuleaza obtinerea unei erectii.

Desi este destul de popular in randul barbatilor care doresc sa isi creasca performantele in pat, suplimentul nutritiv cu yohimbe nu s-a dovedit a fi cu adevarat eficient in studiile de specialitate.

Medicii spun ca acest tip de suplimente urmaresc sa imite, intr-o oarecare masura, actiunea medicamentelor pentru potenta (asa cum este Viagra, de pilda) prin intensificarea circulatiei sanguine. Desi alternativele naturale ar parea la prima vedere mai putin periculoase decat medicamentele alopate, specialistii spun ca mai degraba cele din urma dau cu adevarat rezultate, in conditii de siguranta (fiind certificate in mod corespunzator).

Un alt motiv pentru care barbatii ar trebui sa consume cu precautie suplimentele cu yohimbe este acela ca planta poate avea reactii adverse, in combinatie alte medicamente, precum cele pentru reglarea presiunii arteriale sau antidepresivele. In afara de acest inconvenient posibil, yohimbe in sine poate avea efecte secundare periculoase, precum rata cardiaca crescuta, starile de ameteala, inrosirea fetei, starile de greata si durerile de cap.

6. Dehidroepiandrosteron - DHEA

Dehidroepiandrosteronul este un hormon steroid produs de organism, pentru a fi ulterior transformat in diversii hormoni sexuali. Nivelul acestei substante naturale in corp scade dupa varsta de 30 de ani, de aceea unii barbati urmeaza tratamente cu suplimente nutritive DHEA (ce au la baza dehidroepiandrosteron in forma sintetica, extras din boabele de soia). Presupusele efecte terapeutice ar fi stimularea apetitului sexual si cresterea nivelului de testosteron, hormonul potentei.

Specialistii spun ca acest supliment poate avea efecte vasodilatatoare, insa cele ale cresterii libidoului si randamentului sexual sunt mai putin probabile. In schimb, suplimentarea dehidroepiandrosteronului nu este lipsita de riscuri. Barbatii care urmeaza acest tratament pot prezenta palpitatii, dereglari ale nivelului de colesterol si incapacitatea de producere pe cale naturala a hormonilor sexuali.

7. Vitamina C

Cercetatorii Institutului Karolinska din Suedia anuntau in luna februarie 2013 ca barbatii care iau suplimente cu vitamina C in doze mari se expun riscului crescut de dezvoltare a cancerului renal.

Timp de 11 ani, oamenii de stiinta suedezi au monitorizat starea de sanatate a peste 23.000 de barbati care nu au suferit in trecut de calculi renali. Pe parcursul cercetarii, 436 dintre barbatii participanti la studiu au facut pietre la rinichi, tocmai cei care si-au intarit imunitatea cu cate 1000 de mg de vitamina C pe zi, din suplimente.


Citeste si despre:

Ce alimentatie sa adoptati pentru a preveni cancerul de colon Sfaturi de nutritie, miscare si mentinere a sanatatii dupa varsta de 30 de ani Cand devin suplimentele cu multivitamine periculoase? Colectarea spermei si pregatirea pentru reproducerea asistata Alimente periculoase in osteoporoza Remedii naturiste pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei C 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Tot ce trebuie sa stiti despre vitamina C Disfunctia erectila Importanta fierului in dieta Prevenirea cancerului pulmonar la barbati
Cere sfatul medicului ×