Cat de periculos este plasticul pentru sanatatea noastra?

Actualizat: 15 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Produsele din plastic sau, mai bine zis, aditivii chimici din compozitia produselor de plastic, au efecte negative asupra mediului si, implicit, asupra sanatatii umane.

Specialistii au tras un semnal de alarma, iar Parlamentul European a anuntat recent ca, incepand din 2021, produsele din plastic de unica folosinta, care in momentul de fata constitutie 70% din deseurile marine, vor fi interzise in Uniunea Europeana.

Anumite tipuri de produse din plastic, precum sticlele din plastic, cutiile pentru inghetata, fructe, legume si deserturi, precum si ambalajele pentru burgeri si sendvisuri vor avea un termen de utilizare mai lung, respectiv pana in 2025.

Printre produsele din plastic care vor fi interzise, inclusiv in Romania, se numara farfuriile, paharele si tacamurile de unica folosinta, betisoarele de urechi, paiele, pungile, betele de baloane, recipientele pentru fast-food din polistiren si paletele pentru amestecarea ceaiului sau cafelei.

Marile lanturi de restaurante si cafenele din Europa au facut deja un pas important in aceasta directie, renuntand la paiele de unica folosinta, care contin BPA, o substanta toxica, asociata cu numeroase afectiuni.

Cum se fabrica plasticul?

Ca sa intelegem de ce plasticul reprezinta o amenintare pentru sanatatea noastra, este important sa stim ca exista mai multe tipuri de plastic, mai mult sau mai putin nocive, fiecare cu o compozitie chimica si proprietati diferite, in functie de scopul utilizarii lor.

Exista numeroase procedee de fabricare a produselor din plastic, insa cele mai multe sunt facute din polimeri care contin, in principal, carbon. O mare parte din materialele folosite pentru fabricarea diverselor produse din plastic provin din reziduurile rafinarii petrolului, care, in mod normal, ar fi arse sau irosite. Astfel se face ca obiectele uzuale din plastic, pe care le folosim zi de zi, sunt o adevarata amenintare pentru sanatatea noastra.

De ce este plasticul atat de periculos? Este suficient sa ne gandim la faptul ca majoritatea materialelor plastice nu sunt biodegradabile, intrucat plasticul este fabricat astfel incat sa reziste sute de ani. Niciun microorganism nu poate descompune polimerii care stau la baza obiectelor uzuale din plastic.

Totusi, de ce sunt atat de populare produsele din plastic si de ce au ajuns sa fie indispensabile in viata noastra de zi cu zi? Deoarece sunt ieftine, practice si pot fi intrebuintate in mai multe scopuri, in ciuda indicatiilor de pe etichete.

Probleme de sanatate provocate de obiectele din plastic

De-a lungul anilor, cercetarile in domeniu au demonstrat ca anumite tipuri de plastic pot afecta sanatatea.

PET-ul (polietilena tereftalat) este unul dintre cel mai des intanit tip de plastic de pe piata si se regaseste in compozitia celor mai uzuale produse: sticle de suc si apa, recipiente pentru mancare, betisoare pentru cafea, jucarii, covoare sau pahare de plastic de unica folosinta.

Utilizarea repetata a produselor din PET creste riscul de dezvoltare al bacteriilor. In plus, aceste recipiente pot elibera metale grele si substante chimice, care modifica si afecteaza echilibrul hormonal.

HDP sau HDPE (polietilena de inalta densitate) este un material rigid, care se foloseste in fabricarea pungilor de lapte si detergent, sticlelor de ulei, pungilor de plastic, manusilor chirurgicale sau jucariilor.

Este, se pare, cel mai sigur tip de ambalaj, intrucat nu contine substante chimice. De altfel, expertii recomanda acest tip de ambalaj, mai ales cand vine vorba de achizitionarea apei plate, fiind probabil cea mai sanatoasa varianta de plastic disponibila pe piata, in prezent.

PVC (policlorura de vinil) se gaseste in recipientele de mancare, in jucarii, ambalaje pentru cosmetice, suzete, folii alimentare, perdele de dus sau in masti de oxigen.

PVC-ul este o amenintare majora pentru sanatate pentru ca are in compozitie DEHA, un produs chimic care face plasticul mai flexibil, dar care potrivit specialistilor, este nociv.

Expunerea indelungata la DEHA poate afecta sistemul nervos central, plamanii, ficatul si rinichii si poate cauza scaderi in greutate si chiar cancer.

PS (polistiren) este unul dintre cele mai folosite plasticuri, regasindu-se in pahare de unica folosinta, ambalaje pentru iaurt si smantana sau caserole pentru alimente.

Este, totodata, si un material foarte periculos pentru sanatate, intrucat elibereaza substante chimice cancerigene, precum stiren. In plus, PVC-ul poate cauza iritatii ale ochilor, nasului si gatului si poate migra din mancare direct in organism, formand depozite de grasime.

PC (policarbonat) sau plasticul neetichetat, este cel mai periculos tip de ambalaj alimentar din plastic. Este folosit la sticlele de apa, recipientele pentru mancare si chiar si pentru biberoane, dar si pentru CD-uri, DVD-uri sau produse electrocasnice.

Produsele din policarbonat sunt periculoase pentru ca, in anumite conditii (cand sunt incalzite, zgariate, rupte) elibereaza o substanta toxica, numita BPA sau bisfenol A.

Acesta este un hormon sintetic cu efecte secundare, care afecteaza sistemul endocrin, poate provoca diabet, cancer, obezitate, hiperactivitate, precum si leziuni la nivelul creierului.

Cum ne protejam de pericolele din produsele de plastic?

Ideal ar fi sa limitam pe cat posibil folosirea produselor din plastic, insa pentru ca, in prezent, acest lucru este aproape imposibil, pentru a ne proteja de pericolele din plastic, este important sa respectam cateva reguli simple:

• Cititi etichetele si invatati codurile. Cand cumparati un produs din plastic, cautati simbolul de reciclare (ilustrat printr-un triunghi verde, format din trei sageti). Pe langa asta, fiti atenti la codul care indica tipul de plastic. Codurile sigure sunt considerate a fi 1, 2, 4 si 5, in timp ce cifrele 3 si 7 nu au ce cauta in cosul de cumparaturi;

• Nu refolositi sticlele din plastic pentru a bea apa pe parcursul zilei sau mai multe zile la rand;

• Nu incalziti mancare in recipiente din plastic, la cuptorul cu microunde. Unele obiecte din plastic pot elibera substante toxice, la caldura;

• Folositi materialele de unica folosinta o singura data;

• Pastrati in congelator doar obiecte din plastic care au o eticheta ce recomanda acest lucru. Temperatura rece poate deteriora plasticul, eliberand substante chimice in produsele alimentare;

• Inlocuiti plasticul acolo unde se poate. Folositi caserole din sticla, beti apa din sticla de sticla, folositi palate pentru cafea din lemn si biberoane din sticla in detrimentul celor din plastic.

Concluzii

Majoritatea produselor din plastic existente pe piata contin substante chimice care, in anumite conditii, pot provoca probleme organismului uman.

Fiindca in momentul de fata nu putem renunta definitiv la plastic, putem micsora impactul pe care utilizarea sa il poate avea asupra sanatatii noastre. Cum? Citind cu atentie etichetele de pe ambalaje, urmand cateva instructiuni simple de utilizare si renuntand la recipientele din plastic acolo unde se poate!


Citeste si despre:

Cat de periculos este fumul de tigara? Cat de periculos este solarul Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate? Cat de periculos este sa reutilizati o sticla din plastic Cat de periculoasa este lumina artificiala. Iata la ce boli te expune! Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Cat de periculoasa este ceara de pe fructe? Cate ore trebuie sa dormim in functie de varsta. Cat de periculoasa este privarea de somn Cat de periculoasa este muscatura de capusa Dependenta de gadgeturi - cat de periculoasa este pentru sanatate Efectele asupra sanatatii ale materialelor plastice