Cand devine mustul periculos pentru sanatate?

Actualizat: 08 Septembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Strugurii aduc o multime de beneficii pentru sanatate, iar acest lucru face din deliciosul must una dintre cele mai sanatoase alegeri cand vine vorba de consumul de lichide.

Mustul contine antioxidanti, fortifica imunitatea, este bogat in vitaminele A, B1, B2 si minerale, stimuleaza sistemul nervos, reduce retentia de apa si energizeaza organismul.

Chiar daca are multe beneficii pentru sanatate, mustul este contraindicat in anumite situatii, devenind periculos pentru anumite categorii de persoane.

Efectele negative ale consumului de must

1. Mustul nu este recomandat persoanelor cu probleme de greutate

Consumat in cantitati mari, mustul ingrasa, intrucat are un continut mare de zahar si este foarte bogat din punct de vedere caloric. Se considera ca un pahar mic de must este echivalentul unui kilogram de struguri.

2. Mustul nu este indicat diabeticilor

Pentru ca are foarte mult zahar in compozitie, aproximativ 280 grame/litru, mustul este contraindicat diabeticilor sau celor cu rezistenta la insulina.

3. Persoanele anemice trebuie sa evite mustul

Persoanele care sufera de anemie sau care au un sistem imunitar foarte slabit nu ar trebui sa consume must, deoarece poate diminua nivelul de fier din organism.

4. Contraindicat femeilor insarcinate si copiilor cu imunitate scazuta

In majoritatea situatiilor, mustul este obtinut din struguri nespalati. Prin urmare, aceasta bautura ar trebui consumata cu moderatie de catre femeile insarcinate si interzise micutilor cu un sistem imunitar deficitar.

5. Mustul, interzis soferilor

Cu cat trec zilele, cu atat concentratia de alcool din must creste. Daca in prima zi dupa ce a fost stors din struguri, mustul nu contine deloc alcool sau cel mult 1%.

Dupa 3-4 zile fermenteaza, prinde un gust usor acrisor, iar gradul de alcoolemie ajunge chiar si la 4%.
Prin urmare, daca urmeaza sa te urci la volanul masinii, evita consumul de must.

Beneficiile consumului de must

Nu putem sa nu trecem in revista principalele beneficii ale mustului. Chiar daca este contraindicat in anumite situatii, sa nu uitam ca mustul are efecte benefice demonstrate asupra organismului.

1. Regleaza nivelul de colesterol

Mustul obtinut din struguri rosii sau negri are in compozitie o cantitate mai mare de resveratrol, o substanta care, odata ajunsa in organism, diminueaza semnificativ colesterolul “rau” si previne bolile de inima.

Flavonoizii din must cresc nivelul colesterolului bun (HDL), prevenind astfel blocarea arterelor si complicatiile cardiovasculare care survin din acestea, astfel ca un pahar de suc de struguri proaspat stors poate ajuta la scaderea nivelul de colesterol rau din sange.

2. Este un laxativ natural

Mustul are proprietati laxative si poate fi de mare ajutor in cazul persoanelor care sufera de constipatie. Prin urmare, consumul de suc de struguri asigura buna functionare a sistemului digestiv si intestinal.

3. Fortifica sistemul imunitar

Mustul este bogat in vitamine si minerale, care stimuleaza imunitatea. Are proprietati antibacteriene si antivirale, protejand organismul de infectii respiratorii si de alte afectiuni produse de bacterii si virusuri.

De asemenea, mustul stimuleaza metabolismul, accelerand arderea grasimilor.

4. Mustul scade riscul de cancer

Sucul de struguri contine resveratrolul, care pe langa faptul ca regleaza colesterolul, inhiba formarea tumorilor canceroase in organism.

Tocmai din acest motiv, sucul de struguri de culoare inchisa nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

5. Remediu eficient pentru dureri de cap si migrene

Mustul este un remediu destul de eficient impotriva durerilor de cap, fiind un antioxidant puternic, cu proprietati antiinflamatoare.

Conditia este ca mustul sa fie proaspat facut! Un pahar de suc de struguri baut dimineata, pe stomacul gol, previne instalarea migrenelor si contribuie la diminuarea durerilor de cap deja existente.

6. Elimina toxinele din organism

Mustul purifica sangele si stimuleaza eliminarea toxinelor din organism. Proprietatile sale antimicrobiene previn si combat infectiile tractului urinar si ale rinichilor.

7. Contribuie la reglarea ciclului menstrual

Multe femei se confrunta cu menstruatii neregulate, frecvente in special in anii adolescentei sau inainte de menopauza. Sucul de struguri poate regla ciclul menstrual si ameliora crampele din timpul menstruatiei.

8. Previne imbatranirea prematura

Mustul este bogat in antioxidanti, cu proprietati antivirale si antibacteriene, care pe langa faptul ca stimuleaza imunitatea, incetinesc procesul de imbatranire prematura.

9. Mentine sanatatea sistemului osos

Mustul contine fier, cupru si mangan, substante nutritive importante in formarea oaselor si mentinerea densitatii acestora.

Asadar, sucul de struguri este recomandat pentru prevenirea afectiunilor osoase, dar si pentru mentinerea sanatatii sistemului osos la varste inaintate.

Concluzii

Asadar, mustul trebuie consumat cu moderatie din pricina continutului ridicat de zahar si nu trebuie inclus in regimul diabeticilor, pentru ca provoaca cresterea glicemiei.

Cu toate acestea, nu trebuie sa trecem cu vederea faptul ca mustul aduce o serie de beneficii importante organismului nostru.

Este bogat in antioxidanti, ceea ce inseamna ca fortifica sistemul imunitar si ne protejeaza de diverse afectiuni virale si este bogat in vitamine si minerale necesare bunei functionari a organismului.

Nutritionistii recomanda consumul strugurilor cu tot cu samburi si coaja, pentru a profita din plin de beneficiile acestor fructe pentru sanatate!


Citeste si despre:

Boala somnului sau tripanosomiaza africana: cauze, simptome si tratament Metode de transmitere a bolilor Trucuri pentru a pacali foamea Cura de struguri 10 metode practice pentru prevenirea candidozelor vaginale Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Infectiile sanului - mastitele Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat Raspunsuri la cele mai importante intrebari legate de insecte Diareea calatorului