Pericolele nestiute din casa ta: umiditatea si mucegaiul

Actualizat: 16 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Casa nu este intotdeauna cel mai sigur mediu cu putinta. Chiar si in cele mai curate si mai bine ingrijite locuinte exista elemente cu potential de risc pentru sanatate.

De cele mai multe ori insa acestea sunt greu de identificat. Mucegaiul si umezeala reprezinta doi dintre factorii care pot afecta starea fizica a locuitorilor unei case.

Efectul imediat al umiditatii il prezinta disconfortul creat fiecaruia. Dincolo de reducerea capacitatii de respiratie, umiditatea creste si nivelul de transpiratie al organismului.

Totodata, un spatiu inchis, neaerisit bine si cu o umiditate ridicata creeaza mediul propice dezvoltarii sporilor de mucegai, extrem de daunatori.

Asadar, umiditatea si mucegaiul sunt corelate, iar efectele lor asupra sanatatii organismului sunt foarte importante, acestea putand provoca alergii, dureri de cap si chiar depresie.

Efectele nocive ale umiditatii

Nivelul optim de umiditate dintr-o locuinta este de 50-60%. Cand acest prag este depasit se poate vorbi despre un exces de umiditate si, implicit, despre problemele de sanatate generate de acesta.

Accelereaza transpiratia. Expunerea la un mediu cu umiditate crescuta presupune un volum mai mare de transpiratie.

Mecanismul de racire al organismului este ingreunat tocmai de aerul suprasaturat de vapori de apa, astfel ca evaporarea transpiratiei de la suprafata pielii se face dificil. Acest fapt duce la un consum mult mai mare de energie din partea organismului, generand o continua stare de slabiciune.

Organismul se supraincalzeste. In loc sa racoreasca organismul, transpiratia ramane pe suprafata corpului supraincalzindu-l. Acest lucru creeaza disconfort in timpul noptii, perturband somnul.

In incercarea organismului de a se raci, creste ritmul respiratiei, inima pompeaza mai mult sange catre extremitati si mai putin catre organele vitale. Iar efectele sunt o stare de dezorientare, lipsa de energie si crampe musculare. De asemenea, supraincalzirea corpului duce la deshidratare.

Creste riscul problemelor respiratorii. Infectiile respiratorii sunt mai des intalnite in cazul persoanelor care locuiesc in incaperi cu umiditate crescuta, intrucat virusii prospera in aceste medii. Cele mai afectate persoane sunt cele care sufera de astm sau tuberculoza.

Sporeste inmultirea microorganismelor. Un mediu umed este un teren propice pentru o serie de organisme microscopice care pot dauna sanatatii. De asemenea, sporii de mucegai prospera in acest mediu, putand fi extrem de toxici odata patrunsi in organism.

Efectele nocive ale mucegaiului

Umiditatea crescuta dintr-un spatiu inchis favorizeaza dezvoltarea mucegaiului. Acesta poate fi greu de observat, insa expunerea indelungata la sporii de mucegai are efecte foarte grave.

Produce alergii. Inhalarea sporilor de mucegai poate provoca alergii si iritatii. Reactiile alergice se manifesta sub forma rinitei alergice, adica prin stranut, secretii nazale, ochi rosii si iritatii ale pielii, iritatii la nivelul ochilor si al plamanilor.

Agraveaza astmul. Inhalarea sporilor de mucegai provoaca o serie de complicatii persoanelor astmatice. Sinuzita fungica poate fi o alta consecinta a inhalarii sporilor de mucegai din casa.

Altereaza starea psihica. Micotoxinele eliberate de unele mucegaiuri provoaca dureri de cap, dificultati de concentrare si de memorie si chiar depresie.


Citeste si despre:

Anafilaxia: alergia amenintatoare de viata Alergia la antiperspirant si deodorant Alergia este o afectiune fara anotimp Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Alergiile la peste Cum sa ne protejam de alergiile toamnei? Medicina Integrata Sciencemed trateaza alergiile O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Sunteti pregatiti pentru sezonul alergiilor? Alergia, mai agresiva ca niciodata Alergia la frig Alergii care umbresc frumusetea Cele mai ciudate alergii Ghid rapid pentru ameliorarea alergiilor Tratamentul alergiilor oculare
Cere sfatul medicului ×