Salveaza articolul pentru mai tarziu Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul Elimina articolul din lista celor salvate
Vremea calda persistenta reprezinta un risc pentru sanatate, intrucat poate sa interfereze cu abilitatea organismului de a-si regla temperatura. Pentru cei mai multi dintre adultii si copiii sanatosi, care consuma suficienta apa si evita soarele torid al amiezii, caldura excesiva nu ar trebui sa reprezinte o alta problema decat disconfortul.
Principala cauza a deceselor, dar si cele mai frecvent intalnite conditii medicale, in timpul valurilor de caldura sunt bolile respiratorii si cele cardiovasculare. Caldura excesiva poate provoca eruptii cutanate, retentie de lichide, ameteala si lesin.
La fel de periculoasa este si insolatia, mai ales in cazul in care organismul nu mai poate controla temperatura si oamenii devin confuzi, dezorientati, au convulsii si isi pot pierde constienta. Netratate, toate acestea pot duce chiar si la insuficienta de organ si leziuni ale creierului.
Riscuri
Principalele consecinte ale unui val de caldura sunt:
deshidratarea
supraincalzirea care poate inrautati situatia oamenilor care deja au probleme respiratorii sau cardiovasculare
epuizarea cauzata de caldura
insolatia.
Epuizarea cauzata de caldura este o reactie destul de grava, des intalnita, care poate include simptome cum ar fi ametelile, durerile de cap si lesinul. Aceasta poate fi tratata de obicei prin odihna, mediu rece si hidratare (inclusiv consum de electroliti, necesar pentru desfasurarea normala a functiilor corpului).
Categorii de risc
Un val de caldura poate afecta pe oricine, dar persoanele cele mai vulnerabile la caldura extrema sunt:
persoanele care au grave probleme de sanatate mintala
cei care urmeaza diverse tratamente medicamentoase
persoanele care fac abuz de alcool sau medicamente
cei care sunt activi fizic sau care fac sport.
Sfaturi pentru a face fata vremii caniculare
Urmatoarele indicatii sunt recomandate pentru mentinerea temperaturilor scazute si reducerea riscurilor de sanatate:
inchideti ferestrele si trageti draperiile atunci cand este cald afara. Deschideti geamurile doar dimineata, cand este mai racoare, pentru a aerisi.
evitati caldura - ramaneti in interior intre orele 11 si 15, in cazul in care sunteti vulnerabili la efectele caldurii
pastrati camera rece folosind culori sau material reflectorizant pe partea din exterior a ferestrelor. Daca acest lucru nu este posibil, folositi perdele deschise la culoare si tineti-le trase (jaluzelele metalice sau perdelele negre pot incalzi camera)
faceti bai sau dusuri si stropiti-va cu apa rece
consumati in mod regulat bauturi reci (apa si sucuri de fructe) - evitati cafeaua si alcoolul
achizitionati-va suficiente provizii cum ar fi apa si medicamente de care aveti nevoie
identificati cea mai racoroasa camera din casa si ramaneti majoritatea timpului acolo
purtati haine largi, racoroase si palarie, daca iesiti afara.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.