In timpul zilelor calduroase de vara, organismul se supraincalzeste, drept urmare, apar crampele musculare, epuizarea si chiar insolatia. In acest context, pacientii cu boli cronice pot suferi o inrautatire a simptomelor.
Este foarte important ca temperatura corpului unei persoane sa ramana in intervalul de 36,1-37,2 grade Celsius. Daca temperatura corpului creste peste aceasta valoare, persoana poate dezvolta o boala asociata cu caldura. Atunci cand este foarte cald, corpul trebuie sa produca transpiratie pentru a se raci.
In anumite conditii, transpiratia este insuficienta, iar temperatura corporala a persoanei creste rapid. Acest lucru se intampla de regula atunci cand pacientul este deshidratat. In plus, unele persoane suporta caldura mai greu decat altele.
Persoanele in varsta si cele care iau anumite medicamente sunt mai putin capabile sa produca transpiratie. De asemenea, copiii mici au o temperatura corporala mai mare si transpira mai putin.
Expunerea la temperaturi ridicate poate provoca agravarea bolilor existente: de exemplu, se declanseaza un atac de cord, provocand leziuni grave permanente (deteriorarea creierului sau a altor organe vitale) si, in cazuri extreme, duce la deces.
- persoanele peste 65 de ani;
- nou-nascutii si copiii mici;
- pacientii cu boli cardiace sau respiratorii si diabet;
- persoanele obeze;
- persoanele aflate sub anumite tratamente;
- cei care lucreaza in aer liber sau in incaperi slab ventilate.
Beti multa apa. Una dintre cele mai bune modalitati de a evita complicatiile legate de caldura este sa beti multa apa, chiar daca nu va este sete, pentru a evita deshidratarea. Evitati bauturile alcoolice, pe cele fierbinti sau cu zahar, deoarece cresc riscul de deshidratare.
Mentineti temperatura corpului in limitele normale. Beti bauturi reci si consumati alimente reci, precum salate, fructe. Purtati haine lejere, din fibre naturale si faceti dusuri racoritoare cat de des posibil.
Mentineti casa racoroasa. Pastrati o temperatura mai scazuta in incaperile locuintei, tragand pe timpul zilei draperiile sau jaluzelele. Utilizati cat mai putin posibil aragazul si cuptorul.
Pastrati alimentele in siguranta. Alimentele trebuie depozitate corespunzator (in frigider, congelator, camara), pentru a se evita alterarea acestora.
Deshidratarea are loc atunci cand organismul nu are suficiente lichide pentru a-si indeplini normal functiile. Deshidratarea se manifesta prin ameteli, oboseala, iritabilitate, sete, urina de culoare galben inchis, pierderea poftei de mancare, stari de lesin. Pielea devine palida, iar pulsul creste. Pot aparea si crampe musculare.
E important sa beti multa apa sau suc de fructe diluat si sa evitati sa consumati ceai, cafea si alcool. Adapostiti-va undeva la loc umbros si racoros. Pulverizati-va apa pe fata si pe gat pentru a va racori. Daca in continuare va simtiti rau, apelati serviciul de urgenta.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.